Κυπριακό, τώρα!

(Ι) Υπάρχουν διακοινοτικές συνομιλίες; Αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη (αν υπάρχει) ότι ο κ. Ταλάτ αποτελεί το έτερο σκέλος των συνομιλιών.

Ο Ταλάτ αποτελεί εντολοδόχο της Άγκυρας και όχι εκπρόσωπο των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

(ΙΙ) Τα περί κυπριακής λύσης αποτελούν φληνάφημα. Κυπριακή λύση μπορούμε να έχουμε μόνον με τον τερματισμό της κατοχής και της κηδεμονίας της Τουρκίας επί των Τουρκοκυπρίων.

(ΙΙΙ) Υπάρχει δυνατότητα αυτές οι συνομιλίες (στην ουσία Τουρκίας-Κύπρου) να οδηγήσουν σε λύση;

Υπάρχουν δύο σενάρια: Η πλήρης συμμόρφωσή μας στις απαιτήσεις για ένα πολυκηδεμονευόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα με αποδοχή παραβίασης κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών θεσμών ή αδιεξόδου (εκτός αν διαφοροποιήσουμε το σκηνικό).

Το πρώτο δεν οδηγεί μόνο σε ουσιαστική διχοτόμηση και επικυριαρχία της Τουρκίας και στις τώρα ελεύθερες περιοχές, αλλά είναι προστάδιο Αλεξανδρετοποίησης με πλήρη δημογραφική ανατροπή στην Κύπρο.

Το δεύτερο σενάριο -αν δεν υπάρξει άμεση νέα, εκ μέρους μας, στρατηγική- θα οδηγήσει σε πιέσεις για αναβάθμιση του παράνομου, δορυφορικού καθεστώτος (με εμπορικές σχέσεις, ημιαναγνωρίσεις κ.λπ.)

(ΙV) Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν τεθεί ενώπιον του λαού, ένα νέο σχέδιο στη βάση της φιλοσοφίας Ανάν; (φυλετικά κριτήρια, ανατροπή δημοκρατικών αρχών, δημεύσεις, εγγυήσεις, ξένη στρατιωτική παρουσία κ.λπ.)

Πιστεύω ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα απορριφθεί από τον λαό μας. Όμως, όχι χωρίς επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι πολύ πιο οδυνηρές αν ο Πρόεδρος προσυπογράψει ένα τέτοιο σχέδιο.

(ΙV) Δεν υπάρχει κίνδυνος διχοτόμησης αν συνεχισθεί η παρούσα κατάσταση;

Υπάρχει. Όμως τα προτεινόμενα σχέδια ισοδυναμούν με διχοτόμηση και τουρκική επικυριαρχία επί ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας.

(V) Οι δικές μας προτάσεις είναι προς την ορθή κατεύθυνση; Έγιναν παρεκκλίσεις που πρέπει να επανορθωθούν.

Είναι αδιανόητη η εκ περιτροπής προεδρία του κράτους ( που επεκτείνεται και για άλλα αξιώματα), η νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού, των εγγυητικών δικαιωμάτων, της ξένης στρατιωτικής παρουσίας κ.λπ.

Η λύση πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

(VI) Κυβερνήσεις και άλλα κόμματα έχουν υποχρέωση να δρουν σε συμμόρφωση προς τις προεκλογικές τους διακηρύξεις (ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών και διαφύλαξη των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών).

Επιβάλλεται κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου για διασφάλιση αυτών των στόχων.

Η ΕΕ να εμπλακεί στη βάση επιστασίας, ότι η λύση δεν θα συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για να υλοποιηθεί η πλήρης ενοποίηση της ΕΕ χρειάζεται να απαλειφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα και η Ευρώπη να κινηθεί στη βάση των δικών της διακηρυγμένων αρχών.

Ο χρόνος επείγει. Τα περιθώρια στενεύουν. Τώρα είναι η ώρα της ανάληψης ευθυνών.


Σχολιάστε εδώ