Κάτω στον Πειραιά

Όπως σχολίαζαν παράγοντες και των δύο μεγάλων κομμάτων στον Πειραιά, ο κόσμος στην Αʼ Περιφέρεια δεν πήγε να ψηφίσει. Είτε επειδή δεν ήθελε να γυρίσει εντελώς την πλάτη στο κυβερνών κόμμα και να πάει στο ΠΑΣΟΚ είτε γιατί είναι… βολεμένοι και δεν ήθελαν να τους… χαλάσει κανένας το τριήμερο των μίνι διακοπών. Ας σημειωθεί πως στην Αʼ Πειραιά, από τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και πάνω, κατοικεί η ελίτ της πόλης που ψηφίζει ΝΔ, οπότε η άποψη αυτή έχει μεγάλη δόση αληθοφάνειας. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΝΔ έχασε, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τα αναμενόμενα.

Παρ’ όλα αυτά στα ποσοστά η διαφορά είναι μεγάλη υπέρ του ΠΑΣΟΚ γιατί από 10 μονάδες πίσω από τη ΝΔ που ήταν πριν από πέντε χρόνια, τώρα βρέθηκε μιάμιση μονάδα μπροστά. Και κάτι ακόμα: Η ΝΔ είχε κάνει κινητοποίηση για συμμετοχή στις εκλογές αλλά οι οπαδοί της δεν πείστηκαν. Μάταια ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Τ. Μάλαγας, έκανε συγκεντρώσεις και οργάνωνε ομιλίες για να έχει τον κόσμο σε εγρήγορση. Όταν ήρθε η Παρασκευή, όλοι… λάκισαν. Ψυχή δεν έμεινε στον Πειραιά. Αντιθέτως, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ήταν πιο… συγκροτημένοι. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν γνωρίζουν από… τριήμερα και διακοπές και ψηφίζουν στην πλειοψηφία τους ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Έτσι, εύκολα κέρδισε έδαφος το ΠΑΣΟΚ υποσκελίζοντας τη ΝΔ.

Όσον αφορά τη Β΄ Πειραιά, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Η ΝΔ μάλλον περίμενε… μοιρολατρικά το ατυχές αποτέλεσμα και δεν αντέδρασε καθόλου.

Για τους… γνωρίζοντες, πρόσωπα και πράγματα στον Κορυδαλλό, να σημειώσουμε ότι ο γνωστός για τις προβλέψεις του παράγοντας Κώστας Θεοδωρίδης, προέβλεψε για μια ακόμη φορά με ακρίβεια τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Καταλήγοντας να σημειώσουμε μια ενδιαφέρουσα άποψη που ακούσαμε από παλιό κοινοβουλευτικό του Πειραιά, σύμφωνα με την οποία για να περιοριστεί η αποχή στις ευρωεκλογές, θα πρέπει αυτές να γίνονται με σταυρό προτίμησης. Μόνον αν υπάρχει ενδιαφέρον συγκεκριμένο θα κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί των υποψηφίων, αλλά και των κομμάτων γι’ αυτούς που θα θέλουν να εκλέξουν και δεν θα αφήσουν ούτε… μία ψήφο να πάει χαμένη, είπε χαρακτηριστικά. Σαν να έχει δίκιο μας φαίνεται…

// Ευρωεκλογές είχαμε αλλά το μυαλό ορισμένων φαίνεται πως είναι στις βουλευτικές εκλογές. Έτσι, αυτήν την περίοδο φρόντισε να δηλώσει δημόσια ότι θα πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ στην Αʼ Πειραιά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κ. Ρεσβάνης. Επίσης, ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Στ. Σπυρίδων επανέλαβε τελευταία ότι θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στην Αʼ Πειραιά. Πάντως, ελπίζουμε το πάθημα να έγινε… μάθημα για τη γαλάζια παράταξη και να συγκροτήσει στιβαρό ψηφοδέλτιο. Με υποψήφιους που να είναι Πειραιώτες και όχι «αποσκιαδεροί» από το Κερατσίνι. Μια και μιλάμε όμως για υποψηφίους να σημειώσουμε ότι και δύο δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Πειραιά, διεκδικούν θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αʼ Περιφέρεια. Ο ένας μάλιστα έχει επανειλημμένα… τραπεζώσει παράγοντες της ΝΔ στον Πειραιά για να τον στηρίξουν. Τόσο σίγουρη την έχει τη θέση στη λίστα! Ο άλλος είχε ξανακατέβει σε εκλογές αλλά με ψηφοδέλτιο συντηρητικού υποψηφίου δημάρχου ως δημοτικός σύμβουλος, εδώ και πολλά χρόνια.

// Για εγκαίνια ξεκίνησαν αλλά σε πολιτική εκδήλωση κατέληξαν και μάλιστα με αρκετά μηνύματα. Μιλάμε για τα εγκαίνια του νέου ζαχαροπλαστείου του Γιάννη Μαστρονικόλα στην πλατεία Καρπάθου στην Καλλίπολη, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Τετάρτη. Αν όμως δεν υπήρχαν οι κορδέλες και οι ιερείς που έκαναν τον αγιασμό, όποιος πέρναγε από εκεί θα νόμιζε ότι γινόταν… προεκλογική συγκέντρωση αλλά… μετά τις εκλογές! Βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις, διαμερισματικοί σύμβουλοι, παράγοντες του Πειραιά και εκπρόσωποι φορέων μαζί με πλήθος κόσμου έδωσαν εντυπωσιακό παρών και απέδειξαν ότι παρ’ όλο που ο Γιάννης Μαστρονικόλας απέχει από το 2006 από τα δημοτικά δρώμενα του Πειραιά, οι φίλοι και οι γνωστοί του από την πολιτική και την επαγγελματική του σταδιοδρομία δεν τον ξέχασαν. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο πως είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς διαμερισματικός σύμβουλος το 2002 και είχε εκλεγεί πρόεδρος του Βʼ Διαμερίσματος. Λέτε η κοσμοσυρροή στα εγκαίνια του μαγαζιού του να του… ανοίξει πάλι την όρεξη και να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά;

// Μετά τον Γιώργο Δαβάκη που ανέλαβε, όπως γράψαμε, διοικητής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», άλλο ένα μέλος της παράταξης Αγραπίδη, αλλά και του κόμματος που είχε ιδρύσει ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ανέλαβε την ηγεσία κρατικού νοσοκομείου. Πρόκειται για τη Λίτσα Γιαννακάκου που τοποθετήθηκε διοικητής στο Τζάνειο. Οπότε οι Πειραιώτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την… υγεία τους!

// Καθοριστική νίκη του λαού του Περάματος στον αγώνα που κάνει για απομάκρυνση των «δεξαμενών του θανάτου» από την περιοχή του, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «άναψε κόκκινο» στην επέκταση της Shell. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση Δ.3/8/8215/13/5/1999 του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης «περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης πτητικών οργανικών ουσιών και τροποποίηση του σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων, ορυκτέλαιων και χημικών της Shell Hellas ΑΕ στο Πέραμα», κάνοντας σαφές ότι δεν επρόκειτο για εκσυγχρονισμό της πετρελαϊκής εταιρείας -όπως ήταν το σχετικό αίτημα της Shell προς το υπουργείο- αλλά για επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου καταλήγει ως εξής: «Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το Πέραμα δεν ανέχεται άλλες αναβολές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ο αγώνας μας θα σταματήσει μόνον όταν τα καζάνια φύγουν από τα διοικητικά μας όρια. Αυτή η εξέλιξη είναι μια ακόμα μεγάλη νίκη του δημάρχου Περάματος Γιάννη Γλύκα, κατά του πετρελαϊκού μεγαθηρίου που λέγεται Shell».

Λίγο πιο πάνω η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ κατά της απόφασης για την επέκταση της Shell έγινε πριν από 10 χρόνια! Τότε βέβαια ο κ. Γλύκας δεν είχε καμία ανάμειξη γιατί δεν ήταν δήμαρχος. Πώς «νίκησε το θηρίο» δεν το καταλαβαίνουμε. Κάποιοι άλλοι τα έβαλαν με το «θηρίο» και απλώς ο κ. Γλύκας τους «καπελώνει» και πάει να εισπράξει τη δόξα τους. Και αν μη τι άλλο, η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με το ήθος, που θα πρέπει να έχει ένας δήμαρχος. Κρίμα…

// Τα κατάφερε ο Στ. Κασιμάτης και ο Δήμος Κορυδαλλού εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Πράσινη ζωή στην πόλη» που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και έχει στόχο να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ποιότητα ζωής στις επιβαρημένες πόλεις.

Τα έργα που θα γίνουν μέσω του προγράμματος είναι ύψους 2,75 εκατ. ευρώ και αφορούν στην ανάπλαση των οδών Αγ. Γεωργίου και Ταξιαρχών και στην ανακαίνιση οκτώ παιδικών χαρών.

Η πιο σημαντική παρέμβαση θα είναι αυτή στην οδό Αγ. Γεωργίου, η οποία θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας από την πλατεία Αγ. Γεωργίου ως τη λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη με εξαίρεση μικρό τμήμα της που είναι ήδη πεζοδρομημένο, υλοποιώντας την πρώτη «πράσινη διαδρομή» ως μέρος ενός δικτύου που οραματίζεται η δημοτική αρχή.

// Μια ακόμα πρωτοποριακή πρωτοβουλία στον Πειραιά. Πρόκειται για τη λειτουργία της πρώτης βιολογικής λαϊκής που γίνεται κάθε Τετάρτη από τις 14.30 μέχρι τις 17.30 και λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αττικής.

Ο Τάκης Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Πειραιά, εξηγεί πώς λειτουργεί ο νέος θεσμός: «Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά αν έχει κίνηση και μείνουν ικανοποιημένοι οι συμπολίτες μας, ευελπιστούμε ότι θα επεκταθεί η προσπάθεια και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Προς στήριξη μάλιστα, της τσέπης των καταναλωτών και των βιοκαλλιεργητών ο Δήμος Πειραιά χορηγεί ατελώς την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, με παράλληλη ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου από τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές, που απαλλάσσουν έτσι τον δήμο από το κόστος καθαριότητας και αποκομιδής».

// Με μεγάλη συναυλία του Κωνσταντίνου Μάτσικα και της ομάδας «Νυχτερινή Κυβέρνηση», προσφορά της Νομαρχίας Πειραιά, άνοιξε προχθές τις πύλες της στο Πασαλιμάνι, η 23η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά. Στην έκθεση-θεσμό, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι με επιτυχία ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, θα συμμετάσχουν φέτος περισσότεροι από 90 εκθέτες και εκδοτικοί οίκοι, προσκαλώντας όλους μας σε μια μεγάλη γιορτή των γραμμάτων, του πνεύματος και του πολιτισμού.

// Ραντεβού με την παράδοση και τη μουσική δίνει ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 20 και 21 Ιουνίου 2009, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, του υπουργείου Πολιτισμού και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA). Έξι χιλιάδες χορευτές από 220 και πλέον παραδοσιακούς συλλόγους, από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, θα κατακλύσουν το στάδιο και θα του δώσουν, επί ένα διήμερο, ζωή και ρυθμό με παραδοσιακούς ήχους και χορούς. Κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης έως τα μικρασιατικά παράλια και τον Πόντο εκπροσωπείται επάξια από χορευτικές ομάδες, οι οποίες με μεράκι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να σεργιανίσουν τους χιλιάδες θεατές στα μονοπάτια της ελληνικής παράδοσης… Μουσικά ακούσματα της Ρούμελης και της Κρήτης, των Επτανήσων και της Ηπείρου, της Θράκης και των Μεγάρων, θα «ανταμωθούν» εντέχνως με εκείνα του Πόντου και της Καππαδοκίας. Και είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό και θα ανταμείψει τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού και της παράδοσης.

// Μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων αμιάντου, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες και επικίνδυνες να δημιουργήσουν ανά πάσα στιγμή οικολογική καταστροφή στο Φάληρο, εντοπίστηκαν από συνεργεία της Νομαρχίας Πειραιά που έκαναν αυτοψία στους χώρους του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ που βρίσκεται επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Φαληρέως.

Η παρέμβαση της νομαρχίας έγινε ύστερα από καταγγελία πολίτη και τα συνεργεία χρειάστηκαν την επέμβαση της Αστυνομίας για να μπουν στον χώρο επειδή οι φύλακες του εργοστασίου δεν τους επέτρεπαν την είσοδο!

Για την παράνομη αποθήκευση του επικίνδυνου υλικού η νομαρχία επέβαλε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο) στη ΔΕΗ, ενώ διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

// Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, σχετικά με το συμβάν, διευκρινίζει ότι ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου προκειμένου να είναι έτοιμες να ξαναχρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς και άλλους σκοπούς. Οι εργασίες διατήρησης των κτιρίων σε καλή κατάσταση άρχισαν το 2005 και τελείωσαν στο τέλος του 2007. Τα υπολείμματα του αμίαντου όμως παρέμειναν γιατί λόγω της απεργίας στα λιμάνια δεν κατέστη δυνατή η εξαγωγή τους σε χώρα που έχει χώρους ταφής επικίνδυνων αποβλήτων μια και η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιους χώρους. Πάντως ο αμίαντος είναι συσκευασμένος και φυλάσσεται μέχρι να μεταφερθεί με αυτοκίνητα πλέον εκεί που πρέπει. Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος οιασδήποτε ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τις προς εξαγωγή ποσότητες αμιάντου, καθώς έχουν τηρηθεί πλήρως όλοι οι νόμοι και έχουν εφαρμοστεί οι πλέον σύγχρονες τεχνικές για την εξυγίανση του ιστορικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής του Φαλήρου».

// Την απόλυση εργαζομένων από τον βρεφονηπιακό σταθμό «Παπαστράτειο» του Πειραιά, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Γονέων «Παιδική Στέγη».

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι η δασκάλα απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να εκδιωχθούν από το «Παπαστράτειο» παιδιά γονέων που αντιστάθηκαν την περίοδο των κινητοποιήσεων στις αυξήσεις των διδάκτρων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των γονέων διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης και επισημαίνει:

«Η ενέργεια αυτή έρχεται να θυμίσει στους γονείς των παιδιών (τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, ανάπηρους και χαμηλά εισοδήματα), την απόπειρα της κυβέρνησης (παραμονές των εθνικών εκλογών του 2007) να διακόψει τη χρηματοδότηση των πέντε βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του ιδρύματος, που λειτουργούν στην Αθήνα, την αύξηση-χαράτσι των 720 ευρώ τον χρόνο ανά παιδί, που επέβαλε η διοίκηση του ιδρύματος με το ”έτσι θέλω”, στα ήδη ακριβά δίδακτρα και τις απόπειρες για την απομάκρυνση παιδιών από τη Στέγη, που οι γονείς τους αντιστάθηκαν στα σχέδιά τους για λουκέτο και αυξήσεις!».

• Κουίζ: Ποιος παράγοντας του δήμου, που λέει πως «νιώθει ΠΑΣΟΚ» (σ.σ.: γιατί δεν είναι), ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και όχι δεξιό «πατέρα» όπως διατείνεται;

• Από τους δέκα συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας που προέρχονται από την παράταξη Αγραπίδη, οι τρεις ψιθυρίζεται ότι δεν ψήφισαν ΝΔ! Λέγεται πως προτίμησαν ΛΑΟΣ! Αληθεύει άραγε;

• Κώστας Παπαδημητρίου (ο πρώην σύμβουλος του Φασούλα που εξεδιώχθη -καθυστερημένα- με τις… κλοτσιές από το δημαρχείο όταν αποκαλύφθηκε το… παρελθόν του) και Κώστας Κατσαφάδος «τα έλεγαν»… φιλικά και αγαπημένα τις προάλλες σε απόμερο τραπέζι γνωστού μαγαζιού του Πειραιά. Δεν γνωρίζουμε τι συζητούσαν με τόσο ενδιαφέρον αλλά σίγουρα και οι δύο έχουν τουλάχιστον τρία κοινά σημεία (εκτός από το όνομα). Καταρχήν δεν έχουν σχέση με τον Πειραιά, γιατί ούτε γεννήθηκαν ούτε μένουν εδώ, δεύτερον είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη «δραστηριότητα» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και τρίτον, προσεγγίζουν και οι δύο τελευταία τον Πειραιά για τον ίδιο λόγο…


Σχολιάστε εδώ