Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στο ΚΚΕ

Θετικά αποτιμούν στον Περισσό το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ με 8,40% έχασε τον τρίτο ευρωβουλευτή που είχε μέχρι σήμερα, ενώ πήρε 150.000 λιγότερους ψήφους από ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Κατά τα στελέχη του Κόμματος, το θετικό του αποτελέσματος συνίσταται ότι το ΚΚΕ κατοχύρωσε καθαρά την τρίτη θέση παρά τη «βρόμικη» επίθεση που δέχθηκε με αιχμή τα οικονομικά του Κόμματος ενώ με έκδηλη φυσικά ικανοποίηση είδαν στον Περισσό την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δημοσκοπικά όλο το προηγούμενο διάστημα απειλούσε την πρωτοκαθεδρία του ΚΚΕ στον χώρο της Αριστεράς.

Οι ευρωεκλογές -εκτιμούν στο ΚΚΕ- προσέγγισαν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά αναμέτρησης εθνικών εκλογών και αναδείχθηκαν ως η πιο σύνθετη και σκληρή εκλογική μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο της τελευταίας 25ετίας αφού έγιναν σε συνθήκες αντιφατικής επίδρασης της οικονομικής κρίσης στη συνείδηση των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, τονίζουν, το ασφαλές μέτρο σύγκρισης για το ΚΚΕ αποτελούν οι ψήφοι και το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2007 (8,10%) και πολύ λιγότερο οι ευρωεκλογές του 2004 (9,45%) οι οποίες έγιναν ενώ είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές, κρίνοντας την κυβέρνηση και σε διαφορετικό πολιτικό κλίμα αφού σήμερα οι βουλευτικές εκλογές ακολουθούν και δεν προηγήθηκαν των ευρωεκλογών.

Κατά τον Περισσό, το ΚΚΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει τη στρατηγική που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος στο διάστημα 2007-2009 έως και τις παραμονές των εκλογών με στόχο την εκλογική και πολιτική ήττα του ΚΚΕ και την εκτόπισή του από την τρίτη θέση. Στο μεγαλύτερο μέρος της, τονίζουν, η επίθεση αυτή δεν πέτυχε τον επιδιωκόμενο στόχο, ωστόσο οδήγησε στην ανακοπή της δυναμικής που εμφανιζόταν να έχει το ΚΚΕ αφού επέδρασε η μαζική αποχή σε συνδυασμό με την ανέντιμη επίθεση κατά του Κόμματος με επίκεντρο τα οικονομικά του και κύρια επιδίωξη να πληγεί το ηθικό αγωνιστικό κύρος του και η ενότητα λόγων και έργων.

Το Κόμμα λένε στον Περισσό, αντιμετώπισε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες και ανέδειξε την εμπειρία και την αντοχή του ενώ απέτρεψε ως έναν βαθμό να διοχετευθεί η ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης σε κόμματα ανώδυνης διαμαρτυρίας (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι) που η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της ευνοούν ως αναχώματα στον ριζοσπαστισμό. Δεν έχουμε αυταπάτες, λένε, ότι μπορεί να υπάρξει ανοχή του συστήματος, των αστικών κομμάτων, της αστικής τάξης γενικότερα, απέναντι στη δράση του και τη δυναμική που αυτή περικλείει και ως εκ τούτου κάθε εκλογική αναμέτρηση θα διαμορφώνει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ώστε να ματαιωθεί η χειραφέτηση και ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρίνεται ως θετικό αλλά υπάρχει προβληματισμός στα στελέχη του Κόμματος για την απώλεια 150.000 ψήφων σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στις βουλευτικές του 2007 το ΚΚΕ είχε πάρει 583.750 ψήφους ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 πήρε 420.044 ψήφους.

Τα στελέχη του ΚΚΕ συμπεραίνουν ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Κόμματος των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα του 2007 είναι νέοι ψηφοφόροι και στο διάστημα αυτό «δεν έγινε δυνατό και με δική μας ευθύνη να έλθουμε σε επαφή, να διευρύνουμε και να βαθύνουμε τους δεσμούς μας, κυρίως να συμβάλουμε ώστε να πάρουν συστηματικά μέρος στους αγώνες και να αναπτύξουμε αμφίδρομα στενούς ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς που αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα αντοχής σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες».

Στο ΚΚΕ περιμένουν συνέχεια της «αντικομμουνιστικής επίθεσης» με ανέντιμα μέσα, με κάθε μέσο και στόχο να ανακοπεί η δυναμική του Κόμματος και κυρίως ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον «στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης» ενώ τονίζουν κατηγορηματικά ότι η επίθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι εξυφαίνεται « νέα προβοκάτσια» κατά του ΚΚΕ από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.


Σχολιάστε εδώ