Η έντυπη δημοσιογραφία δεν πρόκειται να σβήσει!
Πολλοί είναι εκείνοι, θιασώτες της ηλεκτρονικής εξέλιξης, που προφητεύουν ότι οι εφημερίδες σβήνουν, ότι μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια το χαρτί θα έχει εξαφανιστεί.
Κι όμως δεν είναι έτσι.
Θα διαψευσθούν. Η έντυπη δημοσιογραφία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.
Η εφημερίδα θα συνεχίσει να υπάρχει.
Άλλη γεύση σου δίνει να πιάνεις το χαρτί, να ξεφυλλίζεις την εφημερίδα σου, να ξέρεις πού θα βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει, το άρθρο του αναλυτή – σχολιαστή που πιστεύεις και σέβεσαι την άποψή του.
Όλα αυτά δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει η ψυχρή οθόνη του υπολογιστή.
Όπου θα πρέπει να ψάχνεις στα πολλά για να βρεις το σημαντικό και το έγκυρο.
Βέβαια, οι κυκλοφορίες δεν θα κρατηθούν στα ύψη τα σημερινά. Στη χώρα μας κυκλοφορίες των 200.000 φύλλων πολύ πιθανόν να μην ξαναδούμε.
Εκτιμούμε όμως ότι θα ζήσουν οι εφημερίδες που θα έχουν άποψη, έγκυρη ενημέρωση, σχολιασμό και ανάλυση των γεγονότων, αποκαλύψεις και πληροφόρηση για την επόμενη μέρα από έμπειρους και καταξιωμένους δημοσιογράφους. Και η κυκλοφορία αυτών των εφημερίδων θα κυμαίνεται στα 15.000 με 20.000 φύλλα, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Θα υπάρχουν βέβαια και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, όπου θα είναι ο αριθμός των επισκέψεων ανάλογος με την εγκυρότητά τους και την αξιόπιστη πληροφόρηση που προσφέρουν.
Όλα αυτά δεν αποτελούν επιθυμίες.
Στηρίζονται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις ανθρώπων με διεθνές κύρος.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγραψε στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο Λου Γιουρένεκ, πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο οποίος συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα:
«Η σημερινή ροή των ”δωρεάν” ειδήσεων δεν είναι βιώσιμη. Οι ειδήσεις είναι ακριβές, η συλλογή και η παρουσίασή τους κοστίζουν και αν οι αναγνώστες δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτό που παίρνουν, το ρεύμα θα στερέψει. Το Google, το Yahoo και οι άλλοι που κτίζουν τις ιστοσελίδες τους με αυτά που άλλοι παράγουν θα ανακαλύψουν κάποια στιγμή ότι τα νέα εξαφανίστηκαν.
Η καταιγίδα αυτή είναι σαν όλες τις άλλες. Τελικά, ο ήλιος βγαίνει ξανά – αν και συχνά πάνω από ένα τοπίο που το έχουν αλλάξει η βροχή και ο άνεμος.
Ίσως δούμε να αναδύεται μια νέα και ρωμαλέα δημοσιογραφία -ηλεκτρονική και έντυπη- που θα μένει πιστή στις παλιές αξίες αλλά θα υιοθετήσει έναν δυναμικό συνδυασμό κειμένου, διαδραστικότητας, ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αξιοποίησης των πολυμέσων στην αφήγηση. Και αυτή η δημοσιογραφία είναι πολύ πιθανόν να γίνει καλοδεχούμενη, έστω και με κάποιο τίμημα, από τους ανθρώπους που την εκτιμούν – τους αναγνώστες της».