ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Το «υποτονικό» διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής ενίσχυσε την απογοήτευση και προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών, γεγονός που τον ανάγκασε -δυο ημέρες μετά- να ανεβάσει τους τόνους της αυτοκριτικής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ίδια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων και προέκρινε την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στους τομείς της καθημερινότητας και της συμπεριφοράς έναντι των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής έχει γίνει αποδέκτης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων εισηγήσεων για τις επόμενες κινήσεις του. Η πρώτη, που «εκπροσωπείται» κυρίως από τους Γιώργο Σουφλιά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Άρη Σπηλιωτόπουλο, επιμένει στην ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα δίνουν προς τα έξω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των εκλογών. Εκτός από την προώθηση μέτρων όπως αυτά για τους λαθρομετανάστες, ζητούν και τη δημόσια τάξη στην Αθήνα και αλλαγές προσώπων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα στον Ιούνιο για να μη χαθεί πολύτιμος πολιτικά χρόνος. Πίσω από την άποψη αυτή στοιχίζονται πολλοί βουλευτές που ζητούν «να χυθεί αίμα», με τον Γ. Μανώλη να προειδοποιεί ότι αν η ηγεσία της ΝΔ δεν προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, αυτές θα τις επιβάλει ο λαός!

Η δεύτερη άποψη, που έχει «θιασώτες» τον Δημήτρη Σιούφα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, κινείται στα… ρηχά. Αμφότεροι εισηγούνται να μη λειτουργήσει ο πρωθυπουργός «εν θερμώ» και να μην προχωρήσει τώρα σε αλλαγές προσώπων για να μη διαταράξει ισορροπίες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο κ. Παυλόπουλος ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας από τους συντάκτες και της δήλωσης που έκανε ο κ. Καραμανλής στο Ζάππειο.

Μέσα στο κλίμα αυτό αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια ανασχηματισμού, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου να τοποθετηθεί δημόσια και κατηγορηματικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι σκέπτεται αυτή τη στιγμή ο κ. Καραμανλής είναι άγνωστο. Τις προθέσεις του, αν τις έχει εκφράσει, τις γνωρίζουν μόνο οι στενοί του συνεργάτες. Ένα ενδεχόμενο είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό (σαρωτικό και δομικό) με αλλαγές ή μετακινήσεις βασικών υπουργών, αλλά και συγχωνεύσεις υπουργείων το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και πάντως όχι νωρίτερα από τις 28 Ιουνίου. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο κομβικές ημερομηνίες που του απαγορεύουν να δράσει νωρίτερα: Η 20ή Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, άρα μέχρι τότε δεν μπορεί να αλλάξει ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ανασχηματισμό ο Αντ. Σαμαράς θα αναβαθμιστεί, μετακινούμενος σε άλλο υπουργείο, και το διήμερο 27-28 Ιουνίου, οπότε πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η Σύνοδος του ΟΑΣΕ, και άρα μέχρι τότε δεν μπορεί να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη.

Το άλλο σενάριο μεταθέτει τις όποιες κυβερνητικές αλλαγές για τον Σεπτέμβριο, με την προοπτική το νέο σχήμα να οδηγήσει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού προβλέπουν εκλογές τον Μάρτιο. Η… σεναριολογία των ημερών κινείται κυρίως γύρω από τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, και σε δεύτερο επίπεδο για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών. Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για την αντικατάσταση του Βασίλη Αντώναρου είναι ασφυκτικές και όλοι του επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να πάνε σε εθνικές εκλογές μ’ εκείνον εκπρόσωπο. Ήδη συζητήθηκε το όνομα του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος λέει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο Παιδείας ώστε να προωθήσει τις αλλαγές στην εκπαίδευση, αλλά είναι βέβαιο ότι αν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός θα το αποδεχτεί. Άλλωστε, ως υπουργός Επικρατείας και εκπρόσωπος θα καταστεί καθημερινός συνομιλητής του κ. Καραμανλή και θα αποκτήσει πολιτική ισχύ. Τη θέση θα αποδεχόταν και ο Π. Παυλόπουλος, το όνομα του οποίου συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Διφορούμενη είναι η στάση του Β. Μεϊμαράκη που επιθυμεί διακαώς να φύγει από το υπουργείο Άμυνας.

Σε ορισμένους συνομιλητές του λέει ότι αν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη Ρηγίλλης για να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα και να ανασυγκροτήσει το κόμμα, που στις τελευταίες εκλογές παρουσίασε διαλυτικά φαινόμενα. Σε άλλους ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, λέει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υποβάθμιση για τον ίδιο και εκφράζει ανοιχτά τις προτιμήσεις του για το υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου, όπως υποστηρίζει, μπορεί να ελέγξει και να κινητοποιήσει το κόμμα μέσω των νομαρχών και των δημάρχων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Αντικρουόμενες είναι επίσης οι πληροφορίες που φθάνουν από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη. Συνομιλητές μεταφέρουν προς τα έξω τη βεβαιότητά της ότι θα παραμείνει στο Εξωτερικών. «Εμένα ποτέ δεν πρόκειται να με κουνήσει ο Καραμανλής», φέρεται να έχει πει. Άλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι η Ντόρα θέλει σε πρώτη ευκαιρία να εγκαταλείψει το νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, αφενός γιατί έρχονται «δύσκολες μέρες» με επώδυνες εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά κ.ά.) που θα επιφέρουν πολιτικό κόστος και αφετέρου για να μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερες δυνατότητες για «διευκολύνσεις» ψηφοφόρων της. Παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι στον ανασχηματισμό ο Κ. Καραμανλής πρέπει να τοποθετήσει στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του που θα εφαρμόσουν τη δική του πολιτική χωρίς καμιά παρέκκλιση. Σε δίνη συνεχίζει να βρίσκεται η… ηγεσία της Ρηγίλλης και μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών ζητούν την άμεση αντικατάσταση του γραμματέα Λευτέρη Ζαγορίτη και της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρωνίας Πατριανάκου. Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα παρουσίασε φαινόμενα διάλυσης και αρκετές τοπικές οργανώσεις παρέμειναν κλειστές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε αρκετά εκλογικά κέντρα δεν εμφανίσθηκαν αντιπρόσωποι της ΝΔ, ενώ οι αρμόδιοι του κόμματος δεν εξασφάλισαν τον αναγκαίο αριθμό εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα για τους ετεροδημότες ψηφοφόρους. Βουλευτές κατηγορούν τον κ. Ζαγορίτη ότι αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και επιπλέον ασχολήθηκε περισσότερο με την ενίσχυση της θέσης του στο κόμμα. Υπ’ ατμόν θεωρείται και η κ. Πατριανάκου, μετά και τις αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες που ζημίωσαν το κόμμα. Έντονες είναι οι γκρίνιες βουλευτών για υπουργούς τους οποίους κατηγορούν ότι δεν έδωσαν μάχη κατά την προεκλογική περίοδο, με… συνέπεια να υποχωρήσει η δύναμη της ΝΔ στις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι γκρίνιες έχουν αντικείμενο και τη Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς εκτιμάται ότι η παρουσία της στο ψηφοδέλτιο, και μάλιστα στην πρώτη θέση, αποσυσπείρωσε τους οπαδούς της ΝΔ που, ως αποδείχθηκε, δεν της συγχώρεσαν την πολιτική που θέλησε να εφαρμόσει στο υπουργείο Παιδείας. Ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική ήττα ήταν και τα πρωτοφανή επεισόδια τον περασμένο Δεκέμβριο στο κέντρο της Αθήνας και το πρόβλημα ασφάλειας που ανέκυψε.


Σχολιάστε εδώ