Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Σε βαθύτατη ύφεση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης από τις αρχές της φετινής χρονιάς. Η οικονομία της ΟΝΕ περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών, από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2009. Θεαματική υπήρξε η μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9% (!) στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ευρωζωνική οικονομία, τη γερμανική, που θεωρείται η ατμομηχανή της. Το πρώτο τρίμηνο λοιπόν του τρέχοντος έτους έχουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,9% στη Γερμανία, κατά 5,9% στην Ιταλία, κατά 3,2% στη Γαλλία και κατά 3% στην Ισπανία, για να περιοριστούμε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Και οι προβλέψεις είναι ότι ολόκληρο το 2009 θα περάσει με ύφεση και για την επόμενη χρονιά θα τα ξαναπούμε. Η οικονομική κατάσταση στη «ζώνη του ευρώ» είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτήν που επικρατεί στις ΗΠΑ, απ’ όπου ξεκίνησε η σημερινή κρίση. Όσο για τους υπεύθυνους της δύσκολης κατάστασης που περνάει η Ευρωζώνη, μην τους ψάχνετε άδικα. Ρωτήστε τον Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτοί ξέρουν, αλλά δεν θα σας πουν.

2
Οι ευρωεκλογές τελείωσαν και οι ευρωβουλευτές είναι πλέον γνωστοί. Η γεύση είναι ίδια. Ισχυρότερες κοινοβουλευτικές ομάδες το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το «αναβαπτισμένο» Ευρωκοινοβούλιο στη νέα πενταετή θητεία του έχει να ασχοληθεί με τρία σοβαρότατα προβλήματα, που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στις υφιστάμενες σήμερα εργασιακές σχέσεις: α) Την προσπάθεια της de jure κατάργησης του οκτάωρου, που στην πραγματικότητα (de facto) ήδη έχει καταργηθεί, και την επιστροφή του δεκατριώρου (65 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα) χωρίς αύξηση αποδοχών. Επιστρέφουμε σε μεσαιωνικά ωράρια εργασίας. β) Στην επέκταση της «ευκαμψίας» στις εργασιακές σχέσεις, όπως π.χ. υποχρεωτικές μακροχρόνιες άδειες στους εργαζομένους με καταβολή του 30% των αποδοχών, κατάργηση των γενικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας και αντικατάστασή τους με ατομικές (κατά εργαζόμενο) συμβάσεις και ό,τι άλλο ήθελε ζητήσει η εργοδοσία. γ) Στις αλλαγές του συνταξιοδοτικού καθεστώτος στα κράτη μέλη της ΕΕ που καταβάλλουν σήμερα χρηματικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διατήρηση των παροχών στους συνταξιούχους και γενικά για τη συντήρηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Και στα τρία αυτά κρίσιμα για τους εργαζομένους προβλήματα, το δυσμενές στοιχείο είναι ότι με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών δεν δυνάμωσε η αριστερή φωνή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και οι εργοδοτικοί φορείς και οργανώσεις πανηγυρίζουν και με το δίκιο τους. Είναι οι κερδισμένοι των εκλογών.

3
Το ελληνικό Δημόσιο θέλει να πουλήσει το 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας και στην τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, όπως προβλέπει άλλωστε και η συμφωνία. Με βάση την τιμή αυτή η DT θα πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο 680 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή αξία του «πακέτου 5%» με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ αποτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.
Έτσι το Δημόσιο ωφελείται κατά 380 εκατ. ευρώ (υπερτίμημα πώλησης κατά 130%) λόγω μείωσης της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής. Η Deutsche Telekom δεν αρνείται να αγοράσει στη συμφωνηθείσα τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, αλλά πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για «αντισταθμιστικές παραχωρήσεις». Οι παραχωρήσεις αυτές βασικά αναφέρονται στο δικαίωμα του ΟΤΕ να αποφασίζει μόνος του για τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς και συγκεκριμένα στα δίκτυα οπτικών ινών. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ανάπτυξη του δικτύου αυτού με δαπάνες του ΟΤΕ. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 2,1 δισ. ευρώ και η διοίκηση του ΟΤΕ χαρακτηρίζοντάς τη σπατάλη και αμφίβολης σκοπιμότητας ζητά τη ματαίωσή της. Και ένα δεύτερο πρόβλημα, μικρότερης όμως σημασίας, είναι η κόντρα μεταξύ του ΟΤΕ και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για την επιβολή σε βάρος του ΟΤΕ προστίμων από την ΕΕΤΤ ύψους 70 εκατ. ευρώ για διάφορες παραβάσεις. Η DT, όμως, και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης πιέζουν την κυβέρνηση για τη διαγραφή των προστίμων αυτών. Τα πρόστιμα, βέβαια, είναι μόνο για τους ανίσχυρους!


Σχολιάστε εδώ