«Διάβημα» ΓΣΕΕ στην Πετραλιά
Κυβέρνηση («πλήρης απασχόληση») και αξιωματική αντιπολίτευση («νέα ρύθμιση» της αγοράς εργασίας) σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20 Ιουνίου, κατά την οποία όλα δείχνουν ότι θα αποφασιστούν νέα μέτρα περιορισμού των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, εντός των ημερών:
Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ προγραμματίζει διάβημα προς την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της συνομοσπονδίας, Στ. Ανέστη, σε αυτό θα γίνεται σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές προτάσεις, θέσεις και μέτρα, που θα αποσκοπούν στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων και στην περαιτέρω επιδείνωση των ασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Εξάλλου:
• Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας που πρότεινε η Προπαρασκευαστική Σύνοδος των υπουργών Απασχόλησης, με δηλώσεις της στο «ΠΑΡΟΝ» τονίζει:
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές απασχόλησης, που διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και την προστασία των εργαζομένων. Οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος συνοδεύονται από κίνητρα για την απασχόληση των νέων, πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου».
Ειδικότερα για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Στόχος μας (σ.σ.: του ΠΑΣΟΚ) είναι η ”νέα ρύθμιση” της αγοράς εργασίας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και να συνδυάζει την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με παράλληλη δυνατότητα προσαρμογής και ανάπτυξης των επιχειρήσεων».
Προ των δηλώσεων της κ. Χριστοφιλοπούλου είχε προκληθεί θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών για την κατεύθυνση που «έδειξε» η Προπαρασκευαστική Σύνοδος των υπουργών Απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση: Γενίκευση της μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής απασχόληση, παράταση του εργάσιμου βίου, μείωση αποδοχών κ.λπ. Μάλιστα, για τη νέα επίθεση που «προαναγγέλλεται» κατά των εργαζομένων η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα παραχώρησε ειδική συνέντευξη Τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε πως «Όλες οι κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, προτείνουν μέτρα που θα οδηγήσουν στην πλήρη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν. «Έρχεται καταιγίδα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.
Από τον ΣΥΝ ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής Δημ. Στρατούλης, επίσης κατήγγειλε Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές πως με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης αποφάσισαν να προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πάγωμα μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και νέες, μεγαλύτερες δωρεάν επιχορηγήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων. «Η ευρωπαϊκή Αριστερά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα δώσουν τις απαντήσεις τους», καταλήγει ο κ. Στρατούλης.
Η κυβέρνηση
Μετά τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δημ. Κοντός, που εκπροσώπησε την υπουργό, στο Συμβούλιο Υπουργών «αποκατάστησε την αλήθεια» με δήλωσή του στην οποία, τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η θέση της Ελλάδας για το συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν υλοποιούμε και δεν είναι στις προθέσεις μας να υιοθετήσουμε πλαίσιο ευελιξίας με ασφάλεια στη χώρα μας. Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και ποιοτική απασχόληση για όλους. Προτεραιότητά μας είναι η θωράκιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Στο κέντρο των πολιτικών μας βρίσκεται η υποστήριξη των ανέργων και η προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες. Η απάντηση της χώρας μας για την κρίση αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση το οποίο έχουμε εξαγγείλει και ήδη υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Το σχέδιο αυτό με την πρωτοφανή κινητοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων (3,2 δισ. ευρώ), αναπτύσσει δράσεις που διαπερνούν το σύνολο της οικονομίας και καλύπτει 1.330.000 ωφελούμενους, εργαζόμενους και ανέργους».