Δεν έπεισε ο Γιώργος τους ψηφοφόρους

Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι είναι οι πιο σκληροί και οι πιο απαιτητικοί και τίποτε στον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε ότι το Κίνημα το έλαβε αυτό υπόψη και επεδίωξε να τους κερδίσει.
Το παιχνίδι που έκαναν τα έξιτ πολ μόλις έκλεισαν οι κάλπες, ανεβάζοντας το ΠΑΣΟΚ μέχρι και στις 6,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, έσπασε τα νεύρα πολλών στελεχών, ενώ άλλοι φρόντισαν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αλαζονεία, σε πρώτο πλάνο, ανθρώπων που είναι έτοιμοι για όλα προκειμένου να αρπάξουν την εξουσία που νόμισαν ότι πάλι τους χαμογελά. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο κόσμος αντάμειψε την πολιτική τους δίνοντας στον Παπανδρέου άνετη διαφορά από τον Καραμανλή και έσπευσαν να το διακηρύξουν δημόσια. Τρανό παράδειγμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που αποδείχθηκε –το λένε και οι δικοί του– ότι διέπραξε ένα ακόμη λάθος), ο οποίος, υποκριτικά, έκανε λόγο για μεγάλη νίκη που φτάνει στα όρια των ποσοστών αυτοδυναμίας. Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, έλεγε σε στελέχη του: «Τι να κάνω να κατέβω στην Αθήνα αν το ποσοστό είναι κάτω από το 3%!» Κι ενώ αυτός, έξω από την Ιπποκράτους, έλεγε αυτά τα υποκριτικά, οι άλλοι μέσα στα γραφεία του κόμματος άρχισαν να μοιράζουν… οφίτσια.
Μόνο δύο από τα στελέχη και τους συνεργάτες του Παπανδρέου είχαν το σθένος να πουν ότι το ποσοστό δεν θα είναι αυτό που έδειχναν τα έξιτ πολ: Ο Παύλος Γερουλάνος και η Μαρία Καρακλιούμη από νωρίς το μεσημέρι έκαναν λόγο για δημοσκοπικά παιχνίδια και ότι το ποσοστό το πολύ να έφτανε μέχρι το 5%: «Μακάρι να είναι παραπάνω, αλλά εμείς εκεί το βλέπουμε». Και επιβεβαιώθηκαν.

Αλλαγή αντιπολιτευτικής
τακτικής ζητούν στελέχη
Ωστόσο, πέρα από το ποσοστό που έδωσαν οι ψηφοφόροι στο ΠΑΣΟΚ, οι κάλπες ανέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα, που είναι, όπως λένε σχεδόν όλα τα στελέχη, ακόμη και αυτά που πρόσκεινται στον Γιώργο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει εθνικές εκλογές αν ληφθούν υπόψη η δυναμική που ανέπτυξε σε αυτές τις ευρωεκλογές και η συσπείρωση των οπαδών του που έπιασε ταβάνι. Όπως ομολογούν πλέον, το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τον Καραμανλή στις βουλευτικές εκλογές χρειάζεται να αναδιαμορφώσει ριζικά την αντιπολιτευτική του τακτική σ’ ένα νέο μοντέλο πολιτικής, που δεν ασκείται από τον καναπέ, όπως έκαναν πολλοί, ούτε φυσικά μόνο από τα τηλεοπτικά παράθυρα:
«Οι ψηφοφόροι μάς είπαν πηγαίνετε μέχρι εκεί και όχι μέχρι τέλους. Χρειάζεται πλέον να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και να σπεύσουμε επί τόπου, κοντά στον κόσμο, εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα, να γίνουμε ένα με αυτούς και να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε όσα περνούν οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να επιδείξουμε ότι έχουμε συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αυτογνωσία», λέει χαρακτηριστικά ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Άλλοι πάλι, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε οριστικά, σημείωναν ότι ο κόσμος ψήφισε με απόλυτη σοφία για το
ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει η ηγεσία να βγάλει ώριμα πολιτικά συμπεράσματα. Και επειδή ο κόσμος είναι πλέον ανικανοποίητος από τους πολιτικούς, και πολύ περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ, και οι πολίτες συμπεριφέρονται σαν κινούμενη άμμος, θα πρέπει από τώρα και στο εξής το ΠΑΣΟΚ να δείξει αυτό που δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια: Ότι διαθέτει καινοτόμες απόψεις, τολμηρό σχέδιο, φρέσκες ιδέες, διαφορετική συμπεριφορά απ’ ό,τι μας είχε συνηθίσει όλα τα περασμένα χρόνια, ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες θα δίνουν μια νέα κατεύθυνση και, το σπουδαιότερο, ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά που έκανε στις προηγούμενες κυβερνήσεις του.

Δεν φτάνουν οι ψήφοι
του ΠΑΣΟΚ για τη νίκη
στις εκλογές
Το ΠΑΣΟΚ έλαβε λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε κατρακυλήσει από σειρά κρίσιμων θεμάτων και σκανδάλων. Υποκλοπές, ομόλογα, Γερμανός, Βατοπέδι, Ζήμενς, κλείσιμο Βουλής και παραγραφή των όποιων αδικημάτων πολιτικών προσώπων, Παυλίδης. Παρ’ όλα αυτά φάνηκε ότι ο Καραμανλής άντεξε, διατηρήθηκε σε αξιοπρεπή επίπεδα, ηττήθηκε από μια κοινωνία που ψήφισε κατά το 50% και το άλλο μισό πήγε για… μπάνιο και στα δύο μεγάλα κόμματα, αναδεικνύοντας τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ, όπως απεδείχθη, θα πρέπει να κινηθεί από μόνο του αν θέλει να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, γιατί εκ του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει να περιμένει από πουθενά. Δεν διαθέτει συγκοινωνούντα δοχεία με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί για μια νίκη ή για τον σχηματισμό αυτοδυναμίας. Ο Συνασπισμός σχεδόν διαλύθηκε και οι Οικολόγοι μέχρι τις εθνικές εκλογές μπορεί να έχουν εξατμιστεί πολιτικά. Το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι. Επομένως μόνο του το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί στις εθνικές εκλογές και άρα ο δρόμος του Παπανδρέου θα είναι ακόμη πιο ανηφορικός και δύσκολος, γεμάτος αγκάθια, όταν την ίδια στιγμή ο Καραμανλής θα διαθέτει ρεζέρβες από παντού…

Οι νέοι γύρισαν την πλάτη
στον Γιώργο
Ένα ακόμη αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ που ανέδειξαν οι κάλπες είναι ότι του έφυγαν οι νέοι και οι νέες ψηφοφόροι. Του γύρισαν την πλάτη αν και ήταν ο προνομιακός του χώρος. Οι νέοι έμειναν αδιάφοροι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, γιατί και εδώ δεν πείστηκαν για τις πραγματικές προθέσεις του Γιώργου αλλά και για το αν μπορεί…
Η Ιπποκράτους πρέπει να δει τι έφταιξε και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έμεινε ανικανοποίητο από το Κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε το μήνυμά του προς αυτήν την κατηγορία πολιτών που αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος και είναι οι πιο απαιτητικοί. Στα ζητήματα της ανεργίας, των συμβασιούχων, των προγραμμάτων stage, της γενιάς των 700 ευρώ, των μπλόγκερ και των παιδιών των πανεπιστημίων, το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει περισσότερο θολό το μήνυμά του. Πότε με το άρθρο 16, πότε με το σύστημα προσλήψεων, πότε με τα μπλοκάκια, δεν είχε σαφή και ξεκάθαρη στάση. Ήξεις αφήξεις!
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι η αποχή, ο… κανένας δηλαδή, και ο Γ. Καρατζαφέρης. Για να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Παπανδρέου πρέπει να γίνει σαφής σ’ αυτά που λέει, να τα κάνει λιανά στον κόσμο, ο οποίος έχει πολλές απαιτήσεις πλέον. Δεν του φτάνουν οι δεσμεύσεις του κάθε κόμματος που νομίζει ότι θα αλλάξει τη χώρα. Θέλει χειροπιαστά παραδείγματα. Και φάνηκε ότι οι πολίτες δεν έχουν ακόμη ξεθυμώσει με το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, ενώ κάθε άλλο παρά πείστηκαν ότι στελέχη του δεν είναι μπλεγμένα σε σκάνδαλα. Θέλουν αλλαγές και στο κόμμα από τον Παπανδρέου, θέλουν ρήξεις και τομές, θέλουν το σύνθημα «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» να γίνει πράξη, δυστυχώς όμως τώρα είναι μάλλον αργά για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ίδιο με το πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Τότε που ο Παπανδρέου διέγραφε τον Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Νίκησε βέβαια τον Καραμανλή, αλλά μέχρις εκεί. Δεν είναι κυβέρνηση, δεν έχει χρήματα για να υποσχεθεί στον κόσμο δουλειές, δεν διαθέτει με το μέρος του το κράτος. Όλα αυτά όμως ο Καραμανλής θα τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Άρα το μόνο εφόδιο που διαθέτει ο Παπανδρέου είναι η επεξεργασία ενός «Σχεδίου Σωτηρίας», αν θέλει να το ονομάσει έτσι, που θα αναλύει και την παραμικρή λεπτομέρεια σε βάθος και για καθεμιά ξεχωριστή ειδικότητα εργαζομένων, κοινωνική τάξη, φύλο, ηλικία, περιοχή.

Οι οργανωτικές ατέλειες
μείωσαν τις προσδοκίες
Με εγκύκλιό του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης ζητά απ’ όλες τις οργανώσεις να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σε κάθε περιοχή κατά την εκλογική διαδικασία ώστε να μην επαναληφθούν. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι το στελεχικό δυναμικό που διαθέτει δεν είναι στο σύνολό του τίποτε σπουδαίο. Και δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την εποχή του Ανδρέα. Πρόσωπα που μπορεί να έχουν προκαλέσει, φορείς που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει παράπονα ή και ακόμη αντιπαλότητες στις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι που μετέχουν στο Δημόσιο, σε φορείς των ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ περισσότερο για να παραγοντίζουν παρά επί της ουσίας, και με τον φόβο, τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, της αλαζονείας και της αμετροέπειας.
Με άλλα λόγια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναπροσαρμόσει το στελεχικό του δυναμικό, να αναθεωρήσει απόψεις παγιωμένες για χρόνια, να ψάξει να βρει το πιο ζωντανό κομμάτι, το πιο φρέσκο της ελληνικής κοινωνίας. Δύσκολο έργο για το κόμμα, και απαιτείται πολύς χρόνος για κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι το ΠΑΣΟΚ να πορευτεί με το ίδιο δυναμικό και άρα δύσκολα θα ανατραπούν και συμπεριφορές που πιθανόν να έχουν πληγώσει.


Σχολιάστε εδώ