Δεκτός από Βλάχο – Ζησιμόπουλο ο απεργός πείνας Θ. Τενέζος

Ύστερα από τέσσερις μήνες απεργίας πείνας με τη λήψη υγρών, ο επιχειρηματίας Θ. Τενέζος διέκοψε την Πέμπτη και τη λήψη υγρών, ενώ απεργία πείνας και δίψας, με αποχή από τη λήψη φαρμάκων απαραίτητων για την αντιμετώπιση μόνιμης πάθησης άρχισε την ίδια ημέρα και ο καρδιοχειρουργός Γ. Κοσμόπουλος, συνεταίρος του Θ. Τενέζου στην εταιρεία Iron Tenco, που όπως καταγγέλλουν καταστράφηκε από μεθοδεύσεις των ισχυρών χαλυβουργιών, με την ανοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την Παρασκευή το πρωί η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, όταν οι απεργοί πείνας και ολιγομελής ομάδα συμπαραστατών τους έκλεισαν την οδό Πατησίων και επιχείρησαν αποκλεισμό της εισόδου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ζητώντας συνάντηση με τον κ. Σπ. Ζησιμόπουλο, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτόπτες μάρτυρες λένε στο «Π» ότι ήταν δυσανάλογα βίαιη η παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης που ακολούθησε, για την απώθηση των συγκεντρωμένων, ενώ τραυματίσθηκε στο πρόσωπο ο γιος του ενός εκ των απεργών, ο Χριστόφορος Κοσμόπουλος, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου, ο οποίος κάλεσε τους δύο απεργούς πείνας στο γραφείο του τη Δευτέρα, σε συνάντηση όπου θα παρευρεθεί και ο κ. Σπ. Ζησιμόπουλος. Οι δύο απεργοί πείνας παραμένουν στο πεζοδρόμιο της οδού Πατησίων και συνεχίζουν την απεργία πείνας, προσωρινά όμως ανέστειλαν την απεργία δίψας, που σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές καιρικές συνθήκες ήταν θέμα λίγου χρόνου να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους.

Το αίτημα των απεργών είναι να διερευνηθούν σε βάθος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όχι μόνο αυτεπάγγελτα, αλλά με βάση τις δικές τους καταγγελίες, οι πιθανές παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές χαλυβουργιών και χονδρεμπόρων, τόσο σε ό,τι αφορά την καταγγελλόμενη κατάχρηση οικονομικής εξάρτησης που οδήγησε στο κλείσιμο της Iron Tenco, όσο και σε σχέση με οριζόντιες εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ).

Το «Π» έχει αποκαλύψει ότι ήδη έχει δοθεί εντολή ελέγχου των οριζόντιων εναρμονισμένων πρακτικών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με βάση τις καταγγελίες της Iron Tenco, αλλά προς το παρόν ο κ. Ζησιμόπουλος κάνει λόγο μόνο για τη γνωστή αυτεπάγγελτη έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να έχει συνταχθεί σχετική εισήγηση προς την Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, η εταιρεία Iron Tenco προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία απορρίφθηκαν οι καταγγελίες της. Στο κείμενο της προσφυγής επισημαίνεται πλήθος τυπικών και ουσιαστικών λόγων για την ακύρωση της απόφασης, ενώ παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της μειοψηφίας που έχει ενσωματωθεί στην απόφαση (συντάκτης του, ο οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Χρ. Ιωάννου), το οποίο δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τους καταγγέλλοντες και αντικρούει με ισχυρά επιχειρήματα την άποψη της πλειοψηφίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη διάθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκτός από τις αρχικές καταγγελίες της Iron Tenco, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο και υπόμνημα (όχι επίσημη καταγγελία) από φορέα εργοληπτών, στο οποίο καταγγέλλονται με συγκεκριμένα στοιχεία εναρμονισμένες πρακτικές των τριών μεγάλων χαλυβουργιών της χώρας στη διαμόρφωση των τιμών (συνεχείς ταυτόχρονες αυξήσεις κατά το ίδιο ποσοστό για μεγάλη χρονική περίοδο).

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ