Από μεθαύριο αρχίζει το… θερμό καλοκαίρι της Βουλής

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων του υπουργού Οικονομικών θα δοθεί αυτήν τη βδομάδα, κατά την ενημέρωση για την πορεία του προϋπολογισμού που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης θα θέσει στο Σώμα το θέμα της Ζήμενς. Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης θα προτείνει τη θέσπιση κινήτρων προς τους συνενόχους στη διάπραξη ορισμένων ιδιαίτερης επικινδυνότητας εγκλημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πλήρης εξιχνίασή τους.

Σαν να μην πέρασε ο χρόνος, στην ημερήσια διάταξη έχουν εγγραφεί νομοσχέδια που ήταν στην ατζέντα πριν κλείσει η Βουλή, όπως του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας, και του υπουργείου Ανάπτυξης περί της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, το οποίο τακτοποιεί και θέματα που σχετίζονται με τις υπαίθριες αγορές και τις ασφαλιστικές οφειλές.

Το πρώτο θερινό τμήμα θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 9 Ιουλίου, θα ακολουθήσει το δεύτερο από 14 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων το τρίτο από 8 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Η Βουλή δεν θα τσιγκουνευτεί τις διακοπές ούτε και την περίοδο του Αυγούστου καθώς, όπως έγινε γνωστό, θα κλείσει και πάλι για τρεις και πλέον εβδομάδες…

Σε όλα τα τμήματα η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία και μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος μετά την πρόσφατη αλλαγή του Κανονισμού, ο αριθμός των βουλευτών που μετέχουν σε αυτά ανεβαίνει στους 301 (51-52 στο πρώτο, 50-49 στο δεύτερο και 51-50 στο τρίτο), ώστε, όπως αιτιολογείται, να τηρείται η αναλογική εκπροσώπηση χωρίς να θίγεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, για να αποφευχθούν προφανώς οι εκπλήξεις κατά τις ψηφοφορίες… Το ενδιαφέρον όμως θα εστιαστεί στο δεύτερο και τρίτο τμήμα, όπου αναμένονται οι αφίξεις κρίσιμων νομοθετημάτων. Ενδεικτικά, στο πρώτο τμήμα, το οποίο δεν προβλέπεται να σηκώσει βαρύ νομοθετικό έργο, έχουν στριμωχτεί «αντάρτες» όπως ο Θ. Γιαννόπουλος, ο Γ. Μανώλης, ο Γ. Λαμπρόπουλος, αλλά και ο δυσαρεστημένος Α. Παυλίδης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών από τα κομματικά επιτελεία κάτι που έγινε και κατά την περσινή περίοδο, και μάλιστα με τη συγκατάθεση βουλευτών της πλειοψηφίας που διαφωνούσαν με ακανθώδεις νομοθετικές διατάξεις.

Και οι τυχεροί…

Με την έναρξη εξάλλου του πρώτου θερινού τμήματος την ερχόμενη Τρίτη ορκίζονται τέσσερις νέοι βουλευτές. Επανέρχονται τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τα παλιά: ο Αν. Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανίας) στη θέση του παραιτηθέντος Χρ. Βερελή και οι Θ. Τσούρας (Αʼ Αθήνας) και Γ. Βλατής (Κοζάνης) στη θέση της Συλβ. Ράπτη και του Γ. Παπακωνσταντίνου, που μετακομίζουν στην Ευρωβουλή. Τη θέση του εκλιπόντα Μ. Παπαγιαννάκη καταλαμβάνει στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Ανδριοπούλου. Τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρη, που εκλέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, θα αντικαταστήσει ο πρώην ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, υποψήφιος στη Βʼ Αθήνας, Γ. Γεωργίου.


Σχολιάστε εδώ