Αβάντα στον Καραμανλή η «παραίτηση» Ρουσόπουλου
Ουσιαστικά «λύνει τα χέρια» του Κ. Καραμανλή να αποκλείσει τα στελέχη εκείνα που είτε ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις είτε με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν τους πολίτες και ζημίωσαν την παράταξη.
Στρώνει με άλλα λόγια το χαλί πάνω στο οποίο θα βαδίσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να απαλλαγεί με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις από την παρουσία των συγκεκριμένων προσώπων, ο κύκλος των οποίων δεν κλείνει γύρω και μόνο από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην πορεία θα περιλάβει και στελέχη που με τις αποφάσεις τους έφεραν σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση (Παυλίδης), έγιναν υπαίτιοι πολιτικών κρίσεων, αλλά και βουλευτές που κινήθηκαν σε μια λογική μόνιμου «αντάρτικου» για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους, αδιαφορώντας για τη ζημιά που επέφεραν κάθε φορά στην κυβέρνηση. Αν και ορισμένοι από τους… εμπλεκόμενους (Δούκας, Βουλγαράκης) έσπευσαν να «διευκρινίσουν» ότι η απόφαση του κ. Ρουσόπουλου δεν τους αφορά, ότι είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ότι τον… δρόμο που άνοιξε ο τέως υπουργός Επικρατείας θα ακολουθήσουν και άλλοι!
Άλλωστε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Δούκας είχε δηλώσει ότι αν δεν περιληφθεί στις λίστες, θα αποδεχθεί τις αποφάσεις του πρωθυπουργού χωρίς καμιά αντίδραση.
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος (στην Περιφέρεια Αττικής) ο κ. Ρουσόπουλος την είχε λάβει εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή μέσω του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου, με τον οποίο ο τέως υπουργός όλο αυτό το διάστημα είχε συνεχή επικοινωνία.
Κατά συνέπεια, η… έκπληξη που εξέφρασαν από το Μαξίμου όταν έλαβαν την επιστολή του ήταν περισσότερο για λόγους εντυπώσεων. Αν δεν μεσολαβούσαν οι ευρωεκλογές, ο κ. Ρουσόπουλος θα είχε ανακοινώσει νωρίτερα τις προθέσεις του, δεν το έπραξε όμως για να μη δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη παράταξη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Στην απόφασή του αυτή κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος εκτιμώντας ορισμένες παραμέτρους: Πρώτον, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε την παραμικρή θετική ένδειξη από την πλευρά του πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μήνες να συναντηθεί μαζί του.
Δεύτερον, ότι το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην κομματική βάση καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την εκλογή του, καθώς δεχόταν έναν ανηλεή «υπόγειο πόλεμο» από βουλευτές και στελέχη της περιφέρειας, ενώ η οργανωμένη βάση του είχε γυρίσει την πλάτη.
Τρίτον, ότι μέχρι τις εκλογές και σε κάθε ευκαιρία τόσο τα Μέσα Ενημέρωσης όσο και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, που δεν είναι και λίγοι, θα επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα με τη Μονή Βατοπεδίου προκαλώντας αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό και στο κείμενο της επιστολής του ξεχειλίζει η αγανάκτησή του για τις «συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό» και δεν του επιτρέπουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του «από τη συκοφαντία, είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους είτε, δυστυχώς, από φίλους». Στην επιστολή του ο τέως υπουργός αναφέρει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, αλλά σε κανένα σημείο της δεν λέει ότι αποχωρεί οριστικά από τη πολιτική. Που σημαίνει ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αργότερα -αφού έχουν γίνει εκλογές και έχει ξεχαστεί το σκάνδαλο- να επιστρέψει.
Ακόμη και σήμερα υποστηρίζει ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή στην υπόθεση, δεν έδωσε σε κανέναν οποιαδήποτε εντολή για ευνοϊκή μεταχείριση της Μονής Βατοπεδίου και επικαλείται την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής που απεφάνθη ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Παράλληλα επιμένει ότι τους προηγούμενους μήνες στοχοποιήθηκε από ορισμένους παράγοντες και Μέσα Ενημέρωσης στο ζήτημα των περιουσιακών στοιχείων του με την υπερπροβολή των ακινήτων που έχει στη κατοχή του.
Υπό το κράτος της οργής του ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να… εξαφανισθεί από τη πολιτική σκηνή, θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι αν προκληθεί από βουλευτές, ακόμη και υπουργούς, θα απαντήσει με σκληρό τρόπο. Εννιά χρόνια δίπλα στον Κ. Καραμανλή προφανώς γνωρίζει πολλά για πολλούς, θα έχει στα χέρια του και τα σχετικά ντοκουμέντα.
Κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για «μίνι κρίσεις» στη Ν. Δ. τους επόμενους μήνες. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του σημειώνει ότι ορισμένοι επιχειρούν να «φορτώσουν» σʼ εκείνον την ήττα στις εκλογές ανακινώντας το ζήτημα του Βατοπεδίου προκειμένου έτσι να ξεχαστεί η υπόθεση της «Ζήμενς». «Δεν ήμουν εγώ που πήρα καφετιέρες και πλυντήρια από τη “Ζήμενς”, λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζει ωστόσο ότι η αιχμή δεν έχει στόχο την Ντόρα. «Δεν έχω κανένα παράπονο, είναι από τους λίγους που επικοινωνούν μαζί μου» σημειώνει.
Η απόφασή του πάντως να μην είναι υποψήφιος προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των στελεχών. Από ανακούφιση μέχρι… πανηγυρισμούς. Είναι κοινό μυστικό ότι δεν διαθέτει πολλούς φίλους μέσα στη ΝΔ, για τους περισσότερους παρέμεινε «ξένο σώμα», ενώ την τελευταία τετραετία δημιούργησε αρκετούς εχθρούς, είτε λόγω της συμπεριφοράς (πρακτικής) του είτε λόγω της ισχυροποίησής του δίπλα στον Κ. Καραμανλή. «Με φθονούν γιατί είμαι δίπλα στον Καραμανλή» ήταν το μόνιμο παράπονό του στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας. Η αλήθεια είναι ότι με πράξεις του κι ο ίδιος συνέβαλε στο να μεγαλώσει ο αριθμός των «εχθρών» του.