XΡΗΜΑτιστήριο

Αλήθεια πόσο ηπιότερες και πιο ρεαλιστικές ήταν οι παραδοχές που έγιναν στα «τεστ κοπώσεως» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; Με βάση ποιες εκτιμήσεις υπολογίστηκαν οι επισφάλειες στην Ελλάδα, στην Τουρκία και τα Βαλκάνια; Γιατί αφορούν το σύνολο και δεν γίνεται αξιολόγηση ανά τράπεζα;

>Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς η μικρότερη, του αναμενόμενου, συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, η ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών της Ευρώπης, η επαναφορά των ανοιχτών πωλήσεων στην εγχώρια χρηματαγορά και η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο σύνολο σχεδόν του ταμπλό, εκτόξευσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.417,01 μονάδες με κέρδη 3,85% και τζίρο 339,65 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,19%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 4,73%, ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 1,91% και ο Δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε στο + 5,56%. Την επομένη, το «ράλι» στους Δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, σε συνδυασμό με τις απώλειες που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές, τα placement των εγχώριων τραπεζών και τα μερίσματα των ημικρατικών εταιρειών μας, οδήγησαν σε εξισορροπημένη συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμου, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.427,45 μονάδες, με κέρδη 0,43% και νέα υψηλά έτους. Από τον 20άρη ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για τους τίτλους Μυτιληναίο, Τιτάνα, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ, ενώ από το Mid Cap για τις μετοχές Aegean, ΑΝΕΚ, Bωβό και Σωληνουργεία Κορίνθου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία η μεγάλη άνοδος των πωλήσεων στις υφιστάμενες κατοικίες στην Αμερική, η ανακοίνωση των J.P. Morgan Chase -American Express -Morgan Stanley-Goldman Sachs ότι θα προχωρήσουν σε πωλήσεις κοινών μετοχών προκειμένου να αποπληρώσουν τα κυβερνητικά κεφάλαια που έλαβαν μέσω του TARP αλλά και οι ήπιες ρευστοποιήσεις στις περισσότερες εγχώριες τράπεζες ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.408,75 μονάδες με απώλειες 0,77% και την αξία των συναλλαγών στα 270,1 εκατομμύρια ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτοί των Κατασκευών, Τραπεζών και Πετρελαίου-Αερίου, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνοι των Τηλεπικοινωνιών, Τροφίμων-Ποτών και Υγείας. Την επομένη, οι απώλειες που κατέγραψαν οι αμερικανικοί Δείκτες, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης για τις αμερικανικές μετοχές από την Credit Suisse και της πρόβλεψης του οίκου Standard & Poor’s 500 ότι οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών λόγω της συρρίκνωσης – ρεκόρ του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και οι κατοχυρώσεις κερδών ύστερα από το «ράλι» των προηγούμενων ημερών, οδήγησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.338,90 μονάδες, με πτώση της τάξης του 2,9% και τζίρο πέριξ των 262,9 εκατομμυρίων ευρώ.

> Τι σας λέγαμε; Στους μεγάλους του χώρου, στους ισχυρούς του κλάδου, σε αυτούς που επένδυσαν σε πλοία, νέες τεχνολογίες και ασφάλεια, κατευθύνθηκε η μερίδα του λέοντος των 23 άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών, με τη ΝΕΛ να αναλαμβάνει 11 και την ΑΝΕΚ 8.

> Με εξαίρεση μικρή ελίτ επιχειρήσεων, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 το 50% των εισηγμένων ήταν ζημιογόνες, ενώ μόλις το 25% κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε σχέση με πέρυσι… Πάντως, τα έστω και μειωμένα κέρδη των λίγων, κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.

> Το «διαφημιστικό και κοινωνικό» των εισηγμένων ημικρατικών εταιρειών κάνει μια χαρά τη δουλειά του… Μούγκα από τους περισσότερους καλοταϊσμένους δημοσιογραφίσκους του οικονομικού ρεπορτάζ, σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής, τόσο για την εσπευσμένη πώληση των 5,95 εκατ. ιδίων μετοχών της, όσο για τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών, τις αποδοχές της διοίκησης, τα αυτοκίνητα που διαθέτει σε συμβούλους και τα χρήματα που μοιράζει ασύστολα σε «ημετέρους».

> «Κατενάτσιο» απέναντι στην οικονομική κρίση δείχνει ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας, με τις περισσότερες από τις εισηγμένες εταιρείες του να καταγράφουν άνοδο του κύκλου εργασιών, ενισχυμένα λειτουργικά κέρδη και αποφυγή των μεγάλων αρνητικών υπεραξιών, στις οποίες είχαν υποχρεωθεί πέρυσι.

> Πιο ταχεία απόσβεση επένδυσης δεν γίνεται… Με τη μερισματική απόδοση του ΟΤΕ να διαμορφώνεται σε ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα της ελληνικής αγοράς, οι βασικοί του μέτοχοι, Γερμανοί της DT, αναμένεται να εισπράξουν 75 λεπτά τη μετοχή, κάτι που σημαίνει περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

> Άλλα λέει το ΥΠΑΝ και άλλα το ΙΟΒΕ… Δεν ξέρουμε αν ευθύνεται η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί στις νέες άδειες για βυτιοφόρα, οι ελλείψεις σε δεξαμενές ή και το λαθρεμπόριο… Αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στο πετρέλαιο κίνησης και η 5η ακριβότερη στη βενζίνη.

> «Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα» από όλους αυτούς που προχωρούν σε μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, σχετικά με την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, χωρίς όμως να έχουν υλοποιήσει ακόμα τις κατά καιρούς δεσμεύσεις τους. Πρόσφατο παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

> Εύλογο το ερώτημα: Σε ποιον βαθμό δικαιούται ένας μέτοχος, που ασκεί ταυτόχρονα και τη διοίκηση μιας εισηγμένης εταιρείας, να οικειοποιείται περιουσιακά στοιχεία της με τη μορφή stock options, ειδικά όταν οι μετοχές αυτές δεν διανέμονται αναλογικά στα στελέχη ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους, αλλά αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο;

> Βγήκαν μαχαίρια… Με αφορμή την, προ διετίας, επιστολή του Συλλόγου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών προς τον κ. Αλογοσκούφη, σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, το κύμα φυγής των τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ από αυτόν συνεχίστηκε με την πρόσφατη αποχώρηση της HSBC Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ. Σε αντίποινα ο ΣΜΕΧΑ με ανακοίνωσή του στηλίτευσε την πρακτική της ημικρατικής εισηγμένης ΕΥΑΘ, που προχώρησε σε ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών χωρίς διαγωνισμό στην Τράπεζα HSBC.

> Ποιες είναι οι κυριότερες επεμβάσεις καλλωπισμού των τραπεζικών ισολογισμών; Μα 1) Οι αποτιμήσεις συμμετοχών και κινητών αξιών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, για τα οποία είτε δεν υπάρχουν τιμές είτε η αγορά τους είναι πολύ ρηχή 2) Τα δάνεια σε καθυστέρηση που δεν καταγράφονται στον λογαριασμό χορήγησης και 3) Τα καθαρά έσοδα από τόκους με ενίσχυση από τοκομερίδια ομολόγων.

> Μήπως θα έπρεπε να κηρυχθεί άγονος; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρόσκληση που είχε απευθύνει τον Φεβρουάριο το Χρηματιστήριο προς τις ΑΕΔΑΚ; Πόσοι ήταν τελικά οι υποψήφιοι για την ανάληψη του έργου της δημιουργίας Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου στον Γενικό Δείκτη Τιμών;

> Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών και των εσόδων από τη Ναυτιλία, έχει προβάλει τον τουρισμό ως την μοναδική πηγή εισροής χρημάτων για την εθνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του χώρου να αισθάνονται προνομιακοί παίκτες, δρώντας σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγχτα και ψάχνοντας για αρπαχτές της τελευταίας στιγμής.

> Άγνωστος παραμένει ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα πληρωθούν τα πολλά δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, που προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση… Η αντικατάσταση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τα δωρεάν κοινοτικά και εξαγγελίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν πολύ αργότερα, ίσως να αποτελέσουν προσωρινή λύση.

> Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες… Τι και αν ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους του; Αρκετά μέλη του βρίσκονται σε επιχειρηματική έξαρση, με το σημαντικότερο deal να λαμβάνει χώρα μεταξύ Info Quest -Rainbow και Apple.

> Με στόχο την ενίσχυση των Δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας… Πόσες από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις ιδίων μετοχών και πόσες έχουν επαναπαυτεί στη χείρα βοηθείας είτε του κράτους είτε της ΕΤΕΠ; Η Πειραιώς πάντως μεσοβδόμαδα κατάφερε να δώσει σε αλλοδαπούς θεσμικούς πελάτες 13.280.976 τεμάχια, ενδυναμώνοντας έτσι τα κεφάλαια του ομίλου κατά 102 εκατ. ευρώ και να ολοκληρώσει τη νέα έκδοση διετούς ομολόγου κυρίου χρέους ύψους 500 εκατ. ευρώ.

> «Όχι» στην εισαγωγή της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών… Την εύκολη λύση του ξεπουλήματος, που μοιράζει μίζες σε «ημετέρους» εγχώριους διαμεσολαβητές και προμήθειες σε φίλα προσκείμενους αλλοδαπούς συμβουλάτορες, φαίνεται να προτιμά η γαλάζια διακυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ.

> Ο κατήφορος της πάλαι ποτέ ισχυρής αμερικανικής τράπεζας Citigroup, δεν έχει τελειωμό… Η επιχείρηση εκδιώχθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από τον Δείκτη των αμερικανικών blue chips Dow Jones Industrial Average και αντικαταστάθηκε από την ασφαλιστική Travelers.

> Με αφορμή τα παράπονα που κατατέθηκαν στον Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των συστημάτων εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών, αναρωτιόμαστε πού πήγαν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των πολλών αρμοδίων εποπτικών αρχών;

> Ποια στεγαστικά δάνεια έχουν τους χειρότερους φορολογικούς όρους; Μα αυτά που που έχουν χορηγηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2003 μέχρι και το τέλος του 2008, καθώς η έκπτωση γίνεται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα, ενώ δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% των τόκων και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και ότι η επιφάνεια του ακινήτου είναι μικρότερη των 120 τ.μ.

> Ο υπερδανεισμός του Δημοσίου φαίνεται ότι θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη πόσω μάλλον αυτή των 40,7 δισ. ευρώ του φετινού Προϋπολογισμού… Μετά την άντληση των περίπου 8 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, συνυπολογίζοντας και τα έντοκα γραμμάτια, αγγίζει πλέον τα 55 δισ. ευρώ με πρόσθετους τόκους άνω των 900 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις σχετικά με την επιλογή της να δανειστεί το σύνολο των δανειακών της αναγκών όταν τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές ήταν υψηλά, επιβαρύνοντας έτσι τους έλληνες φορολογούμενους ακόμα περισσότερο.

> Σε μια περίοδο που τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία έχουν δαιμονοποιηθεί, που η παρακολούθηση της πορείας τους σε βάθος χρόνου κρίνεται δύσκολη, που δεν υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη για να υλοποιήσουν τέτοια εγχειρήματα, που οι ιδιώτες αναζητούν «παράθυρα» προκειμένου να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά Ενέργειας, η ΔΕΗ εξετάζει την τιτλοποίηση του ελλείμματος μεταξύ τιμολογίων και κόστους, με πώληση των βραχυπρόθεσμων απωλειών και αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου όταν αποφέρουν κέρδη.

> Με πολλά αποθέματα, λίγες πωλήσεις και πολλές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές, πορεύονται σήμερα οι εγχώριες αλυσίδες ένδυσης, που στην πλειονότητά τους το α’ τρίμηνο του 2009 προσπάθησαν να ξεστοκάρουν είτε μέσω των χειμερινών εκπτώσεων είτε μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

> Ράβε, ξήλωνε… Την ώρα που η κυβέρνηση εν όψει εκλογών ανακοινώνει πρόγραμμα-μαμούθ για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, πάει πίσω τα αντίστοιχα κονδύλια που αφορούν την ανασυγκρότηση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007.

> Αλήθεια ή ψέματα; Είναι γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέστειλε έγγραφο προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με το οποίο βάζει μια σειρά επιπλέον προϋποθέσεων, εξαιρώντας έτσι μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, για δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν καταγγελθεί με δικαστικές ενέργειες;

> Οι παράπλευρες απώλειες που γέννησε η κρίση στην οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται στην εγχώρια αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου… Δεν φτάνει που οι περισσότερες μάντρες έχουν κλείσει και οι πωλήσεις των υπολοίπων έχουν πέσει, έφτασε και η μείωση του τέλους ταξινόμησης στα καινούργια αυτοκίνητα για να δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά των μεταχειρισμένων.

> Πόσες συναντήσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά; Η ερώτησή μας απευθύνεται τόσο στον κ Παπαθανασίου όσο και στην κ. Αθανασιάδου.

> Ένα μικρό ράλι ήταν υπεραρκετό… Η άνοδος στις τιμές των ομολόγων αλλά και των μετοχών έσωσε την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, εξασφαλίζοντας επενδυτικά έσοδα που ενίσχυσαν την καθαρή τους θέση και δημιούργησαν ρευστότητα για διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής κατά τους επόμενους μήνες.

> Είναι και αυτό έργο της γαλάζιας διακυβέρνησης… Σύμφωνα τα ευρήματα της Διεθνούς Διαφάνειας, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών που παρουσιάζονται ως οι πλέον διεφθαρμένες, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη ομάδα, μαζί με τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τη Λευκορωσία, κατέχοντας ποσοστό υψηλότερο από την Κολομβία, την Ταϊλάνδη, τη Βουλγαρία και τα. Σκόπια.

> Προς όφελος ποίων; Την ώρα που η κυβέρνηση βάλλεται επειδή το πακέτο των 28 δισ. δεν λειτούργησε υπέρ της πραγματικής οικονομίας, που τα πιστωτικά ιδρύματα εξασφάλισαν χαμηλό κόστος ρευστότητας χωρίς να μειώσουν αναλόγως τα επιτόκιά τους, που οι περισσότερες διοικήσεις τους επιδιώκουν την έξοδό τους από το εν λόγω πρόγραμμα, η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει μετά μανίας στη συμμετοχή του Δημοσίου στα μετοχικά τους κεφάλαια. Γιατί άραγε;


Σχολιάστε εδώ