ψιθυριστά…

Η πανστρατιά, την οποία ο Καραμανλής ζήτησε για να μειωθεί η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, ήταν τελικά άνευ λόγου και αιτίας καθώς αυτοβούλως τα πρωτοκλασάτα στελέχη και οι υπουργοί έβγαιναν στα «παράθυρα» καθημερινώς. Φώναζαν, επιχειρηματολογούσαν, ο ένας κάλυπτε τον άλλο. Τι ιδανική εικόνα κυβέρνησης είναι αυτή; Μπράβο παιδιά, μπράβο. Κι αν, βρε μπαγάσηδες, του βγει του Καραμανλή το χαρτί και η διαφορά είναι έως τρεις μονάδες, τι θα γίνει όταν εκεί, περί τα τέλη του έτους, σας στείλει σπίτια σας για διακοπές και κάνει ανασχηματισμό πιο τολμηρό, βάζοντας ανθρώπους που μπορούν να κάνουν αγώνα…

Το ότι από αύριο βέβαια θα βγουν πάλι τα παπαγαλάκια της… αυριανής εξουσίας και θα τσιρίζουν ότι πάμε για πρόωρες εκλογές δεν είναι ανάγκη να σας το πούμε. Αλήθεια, όμως, δεν ντρέπονται όταν κάθε φορά λένε τα ίδια και συνεχώς διαψεύδονται;

Ήθελε, λέει, να είναι και άλλος, εκτός του Πουπάκη, κι άλλος έτσι δήθεν τύπος να τον βάλουν στη λίστα γιατί, λέει, έπρεπε κι από την κατηγορία αυτή, την επαγγελματική, να μπει κάποιος. Το ωραίο πάντως είναι ποιος είναι αυτός ο κάποιος… Τρελαινόμαστε με την ιδέα ότι εκτός από τον Πουπάκη θα βάζανε και έτερον φιλόδοξον με προφίλ τσολιά-ευρωβουλευτή…

Πρόεδρε, να θυμάσαι όλους αυτούς που φώναζαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι η διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις τρεις μονάδες. Να θυμηθείς επίσης ποιος σου εισηγήθηκε να κατέβουν στο πεζοδρόμιο οι πρωτοκλασάτοι κι ακόμη ποιου ήταν η ιδέα να κατέβουν στα καφενεία, πράγμα όμως που δεν έγινε… Καλό είναι να θυμόμαστε καμιά φορά…

Το σίγουρο πάντως είναι πως ο Καραμανλής δεν ήθελε κανέναν δημοσιογράφο στο ευρωψηφοδέλτιο. Δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι που να μπορούν να διοχετεύουν στο πόπολο τις ιδέες της Νέας Δημοκρατίας; Ή μήπως έχει καεί η… γούνα του προέδρου από τους… δημοσιογράφους; Δεν είναι όλοι ίδιοι, κύριε πρόεδρε, δεν είναι όλοι ίδιοι…

Επιμένουμε πάντως ότι θα πρέπει το ωραίο φύλο να παίζει ρόλο στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν ψηφοδέλτια χωρίς μια όμορφη γυναίκα σε εκλόγιμη θέση. Είναι φτώχεια το να μην καλλιεργεί ένα κόμμα την ομορφιά. Είναι υποκριτικό να την αγνοεί επιδεικτικά εξαιτίας της σοβαροφάνειάς του. Είναι ακόμη μεγαλύτερη γκάφα από το να βάλεις μια σεξοβόμβα που θα μάθαινε κείμενα απέξω και δεν θα γνώριζε το περιεχόμενό τους.

Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν οι ύμνοι που ακούσθηκαν από παντού για τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Είχαμε την αίσθηση ότι εκ των βαρόνων της παρατάξεως δεν υπήρχαν μόνον θετικά στοιχεία υπέρ του, για να τονισθεί η προσφορά του στην παράταξη αλλά και αρνητικά –αρνητικότατα θα λέγαμε– επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Είθισται όμως στην… τιμητική βραδιά να λέγονται μόνο καλά λόγια. Άλλωστε τους αδειάζει τη θέση.

Τι θα κάναμε κατακαλόκαιρο εμείς εάν ήμασταν στη θέση του Καραμανλή; Θα πηγαίναμε εκεί που πάνε διακοπές οι Έλληνες ή εκεί που δεν πάνε και θα κάναμε αυτά που δεν κάναμε στην προεκλογική περίοδο. Περιοδείες – βόλτες για να ακούσουμε προβλήματα και να καταγράψουμε καταστάσεις… Εδώ όμως δεν βγήκαν οι πρωτοκλασάτοι από τα γραφεία τους την άνοιξη, το καλοκαίρι θα βγούνε;

Στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατατάσσεται τρίτος και στην αξιολόγηση όλων των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην αξιολόγηση των υπουργών. Είναι μια αναγνώριση της δουλειάς του αλλά και των χαμηλών τόνων που κρατάει. Και αυτό για υπουργό Παιδείας δεν είναι σύνηθες. Άλλωστε αυτήν την αποδοχή την έβλεπε κανείς στην περιοδεία που έκανε στην επαρχία για τις ευρωεκλογές. Όπου πήγε, ο κόσμος τον χειροκρότησε.

Τελικά ο θεσμός του καφενείου πότε θα γίνει πράξη; Πότε δηλαδή θα πάνε οι κορυφαίοι στα καφενεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να τα ακούσουν; Να κάνουν διάλογο, να ακούσουν παράπονα, να τους βρίσουν, να εκτονωθεί… ο κόσμος; Όλα μέσα στο γραφείο λύνονται; Όχι βέβαια…

Αμ να ξεχάσει ο πρόεδρος να βάλει υποψήφιο ευρωβουλευτή από τη Θεσσαλονίκη; Αυτό πού το βάζεις;


Σχολιάστε εδώ