Χωρίς όρια η ασυδοσία της κυρίας Μπακογιάννη

Η… δημοφιλής, προφανώς λόγω του παγωμένου εν είδει χαλκομανίας χαμόγελού της που το κουβαλάει και στις… κηδείες, κυρία Μπακογιάννη, ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΗΣ. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στις πασίγνωστες, ηθελημένες και σκανδαλωδώς φιλοαμερικανικές της θέσεις, ώστε να διαπιστώσει την… καταλληλότητά της για τον κρισιμότατο υπουργικό θώκο που κατέχει. Υπεραρκεί η υπόμνηση του γεγονότος ότι είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εγκατάστασης αντιπυραυλικών ομπρελών πάνω από την Πολωνία και την Τσεχία ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ και μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο που οι σχέσεις του Πούτιν με τον πρωθυπουργό της υπήρξαν άριστες.

Η άκρατη φιλοδοξία είναι ιδιοτέλεια. Και είναι ιδιοτέλεια διότι όταν ο φιλόδοξος βρίσκεται σε θέση ισχύος, προβαίνει σε ωφελιμιστικές πράξεις και παραλείψεις που απαρέγκλιτα βλάπτουν τρίτους, αν όχι και το σύνολο μιας κοινωνίας. Η ιδιοτελής κατάκτηση της εξουσίας είναι κατακριτέα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο εξουσιολάτρης δεν έχει όραμα, δεν έχει σχέδιο και δεν έχει στοιχειώδεις ικανότητες, εάν και εφόσον έρθει κάποτε «εν τη βασιλεία του» για να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στον τόπο του.

Τα προαναφερθέντα ισχύουν, κατά τη γνώμη μου, για την κυρία Μπακογιάννη. Ωστόσο, πλην αυτών, το τελευταίο περιστατικό με την ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ καθυστέρηση στον χειρισμό της σημαντικότατης υπόθεσης «Μοντεβιδέο» –η Ουρουγουάη μας καταξεφτίλισε και μας έβαλε τα γυαλιά, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι μια σοβαρή και πολιτισμένη χώρα– υποκρύπτει και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ιδιοτελή κίνητρα. Ποιος ξεχνάει, αλήθεια, τη στενή σχέση της οικογένειας με τον Χριστοφοράκο; Ποιος έχει λησμονήσει τον πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό από τη Ζήμενς του γραφείου του αδερφού της, Κυριάκου, αντί του… πενιχρού ποσού των 140.000 ευρώ και την αγωνιώδη προσπάθειά του να αποδείξει ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, με πελιδνό ύφος σε παρέλαση από όλα τα κανάλια, ότι απλώς καθυστέρησε να πληρώσει τις συμφωνηθείσες δόσεις. Θα υπενθυμίσω επίσης σε όσους δεν το έχει συγκρατήσει η μνήμη τους ότι τον περασμένο Ιούνιο υποχρέωσε σε παραίτηση από το υπουργείο Εξωτερικών τον στενό συνεργάτη της Λεωνίδα Δραγουμάνο, επειδή δεν είχε εξοφλήσει τιμολόγια της Ζήμενς ύψους 8.000 ευρώ.

Ερώτηση αφελούς: Πώς το γνώριζε αυτό η σφόδρα ανησυχήσασα υπουργός; Ή μήπως είχε εξασφαλίσει η ίδια ευνοϊκό δάνειο υπέρ του αποπεμφθέντος στενού συνεργάτη της μέσω Χριστοφοράκου; Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο εν λόγω κύριος υπήρξε θαμών φιλικών συγκεντρώσεων, ανάμεσα στις οποίες και στον «γάμο-υπερπαραγωγή», όπως γράφει το «ΠΟΝΤΙΚΙ», του γιου της Κώστα, που έλαβε χώρα το 2006 στο Καρπενήσι.

Μέχρι τώρα με τις στρατιές των δημοσιογράφων να την υποστηρίζουν σκανδαλωδώς και «τον σχηματισμό επικοινωνιακής ”λοξής φάλαγγας” για αυτοπροστασία», κατά την εύστοχη διατύπωση του Σεραφείμ Κοτρώτσου στον «Ελεύθερο Τύπο» της Πέμπτης, η κυρία Μπακογιάννη την έβγαλε καθαρή. Τώρα, όμως, έπεσε στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα. Η δίνη του κυκλώνα Ζήμενς τη βρήκε εντελώς απροετοίμαστη και δεν θα την αφήσει αλώβητη. Ήδη άρχισε να επιδίδεται σε σπασμωδικές κινήσεις που δεν πείθουν κανέναν είτε εκτός είτε εντός του κόμματός της. Όλες αυτές οι αντιδράσεις αποκαλύπτουν, τουλάχιστον έμμεσα, ότι έχει λερωμένη τη φωλιά της.

Πώς είναι δυνατόν –και πώς μπορεί να γίνει πιστευτό– να έχει φθάσει στο υπουργείο Εξωτερικών το κεφαλαιώδους σημασίας απόρρητο έγγραφο από τον πρέσβη μας στο Μοντεβιδέο το Σάββατο 23 Μαΐου και να ενημερώνεται ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ; Η ολιγωρία της υπουργού Εξωτερικών είναι εντελώς ανεξήγητη, καθώς έδωσε τον χρόνο στον Χρ. Καραβέλα να εγκαταλείψει με άνεση τη χώρα μας. Επιθυμία ποιανού ήταν αυτό; Μήπως της κυρίας Κατίνας από τα Λιόσια;

Η ανακοίνωση-καταπέλτης της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων τα λέει όλα, γεγονός παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

Ιδού ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης αυτής: «Έντονη ανησυχία και έκπληξη προκαλεί στη Διπλωματική Υπηρεσία η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ να επιρρίψει ευθύνες σε έλληνες διπλωμάτες για δήθεν ολιγωρία τους σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για τη διαφυγή στο εξωτερικό υπόδικου στην υπόθεση Ζήμενς».

Στη συνέχεια η Ένωση απευθύνεται στην «κοινή γνώμη» για να διαβεβαιώσει ότι κανένας διπλωματικός υπάλληλος δεν ολιγώρησε, «όπως έσπευσε να προεξοφλήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών». Και η ανακοίνωση-κόλαφος για την κυρία Μπακογιάννη καταλήγει ως εξής: «Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων συμπαρίσταται με όλες τις δυνάμεις της στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες, δίκην αποδιοπομπαίων τράγων, για αποφάσεις, χειρισμούς και ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων».

Και ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις – αντιδράσεις εκνευρισμού και αμηχανίας της κυρίας Μπακογιάννη; Ύβρεις.

Ύβρεις και θρασύτατη αντεπίθεση, με πρόσχημα μια ΕΔΕ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Ποιος θα πιστέψει μια τέτοια ΕΔΕ, όταν γνωρίζει πλέον ότι Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ με υπαιτιότητα της (ακόμα) υπουργού.

Παρά τις δικές μου σκέψεις και κρίσεις, οφείλω να παραθέσω και την απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη, που έχει ως ακολούθως: «Έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία πρώτον στερείται βάσης. Ουσιαστικά ψεύδεται. Και δεύτερον, αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την ΕΔΕ. Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Εάν έχουν ολιγωρήσει θα υποστούν κυρώσεις».

Σήμερα το βράδυ θα έχουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Είμαι βέβαιος για δύο τινά: Εάν η ψαλίδα ανοίξει εις βάρος της ΝΔ, κύρια υπαίτιος θα είναι η (ακόμα) υπουργός Εξωτερικών. Σε αντίθετη περίπτωση, τα κριτήρια αρκετών Ελλήνων θα είναι για τα μπάζα ως προς την τεράστια σημασία που δύναται να έχει ένα καλά οργανωμένο και προπαντός ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ υπουργείο Εξωτερικών.


Σχολιάστε εδώ