ΤΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΡΥΒΕΙ Η TELEPASSPORT
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτό το… ταξίδι στον κόσμο των ΦΕΚ και αν οι διαδρομές έχουν κάποια αξία, υπάρχουν αρμόδια όργανα να ρωτήσουν τους «διαδρομάρχες» αν είδαν, αν άκουσαν ή αν κατάλαβαν τι γινόταν.
Πάντα καλοπροαίρετα και με κανόνες δεοντολογίας και νομικής ηθικής. Διότι πολλές φορές, η Δικαιοσύνη ξεπερνά την ηθική και κάνει και γκάφες. Όμως, η εμπιστοσύνη του γράφοντος σε αυτήν είναι σε τέτοιον βαθμό, που πιστεύω ότι κάποια μέρα θα ρωτήσει απλά, μα πολύ απλά, πράγματα.
Απλά ερωτήματα
Ας ρωτήσουμε, λοιπόν, κάτι απλό: Πότε γνωρίστηκε ο απολογούμενος, Γιώργος Σκαρπέλης, με τον απολογούμενο Ηλία Γεωργίου; Τα ΦΕΚ λένε ότι γνωρίστηκαν το ’96 στο ΔΣ της Hellas Com, κοινής εταιρείας του ΟΤΕ με την Ιντρακόμ και τη Ζήμενς. Πρόεδρος της Hellas Com υπήρξε ο τότε πρόεδρος του ΟΤΕ, Στέργιος Μπαμπανάσης.
Στα ίδια ΔΣ της Hellas Com διαβάζουμε ότι συμμετείχαν οι Πρόδρομος Μαυρίδης, Σωκράτης Κόκκαλης, Παναγιώτης Κοτρώνης (συνδικαλιστής) και άλλοι των Τηλεπικοινωνιών. Κανείς δεν ξέρει τι συζητούσαν στο ΔΣ της Hellas Com και αν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του, αλλά και στην πορεία της εταιρείας. Το βέβαιο είναι ότι θα είχαν, ας πούμε, μια τυπική χειραψία.
Στα ΔΣ της Hellas Com συμμετέχει, μέχρι και σήμερα, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΤΕ, Γιώργος Μανιάτης, όχι πια ως εργαζόμενος του ΟΤΕ, αφού έχει πάρει σύνταξη, αλλά εκπροσωπώντας προφανώς, κάποια εταιρεία… Επίσης, πρόεδρος μέχρι το 2004 έμεινε ο Στέργιος Μπαμπανάσης και μετά διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος στο Κέντρο Μεσογειακών Μελετών. Προς Θεού και για άρση κάθε παρεξήγησης και κακοπιστίας, δεν λέμε τίποτα μεμπτό για κανέναν, απλώς καταγράφουμε μια αλήθεια.
Παρωχημένη τεχνολογία
Ο επίσης προφυλακισμένος, Πρόδρομος Μαυρίδης, είχε συμμετοχή στο ΔΣ, μέχρι πρότινος. Η υπόθεση του ΟΤΕ -λένε οι γνωρίζοντες την ιστορία- δεν έχει να κάνει με την καθαυτή συμφωνία, αλλά με τις προδιαγραφές για να υπογραφεί η συμφωνία. Λένε, επίσης, δικαστικές πηγές, ότι ο ανακριτής θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους με τις προδιαγραφές, οι οποίες βγήκαν το’96 – 97, για να δώσουν εξηγήσεις πώς έγινε κυρίαρχη τεχνολογία στον ΟΤΕ, ένα παρωχημένο τεχνολογικό σύστημα!
Συνεχίζουμε και βλέπουμε μετά στα ΦΕΚ τους κυρίους Γεωργίου και Σκαρπέλη να είναι μέτοχοι ή και απλά μέλη του ΔΣ της Telepassport Hellas. Εταιρείας, που ιδρύθηκε το ’98, με μετοχικό κεφάλαιο 120 εκατ. δρχ. από έναν φαντάρο, έναν Γερμανό και έναν επιχειρηματία. Κατά καιρούς, στο ΔΣ εμφανίστηκαν διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως Ευάγγελος Σαβούρης, Σούλης Αποστολόπουλος αλλά και άλλοι επιχειρηματίες..
Η Telepassport ήταν ανταγωνίστρια του ΟΤΕ και όλοι αναρωτιούνται πώς ένα διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ στο υψηλότερο σκαλοπάτι (ο Γιώργος Σκαρπέλης) συμμετείχε σε ΔΣ ανταγωνιστικής εταιρείας και όταν, μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία χρωστούσε εκατομμύρια ευρώ στον ΟΤΕ!
Η τύχη της Telepasport αγνοείται διότι συνεθλίβη στις συγχωνεύσεις της με την εταιρεία Λαναρά.
Και η διαδρομή στα ΦΕΚ συνεχίζεται…
Συνεχίζοντας τη… διαδρομή στα ΦΕΚ βρίσκουμε τον συνδικαλιστή του ΟΤΕ, Γιώργο Μανιάτη, ως συνέταιρο των Πρόδρομου Μαυρίδη, Γιώργου Κορωνιά και Ελευθέριου Γιαννακάρα στο Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τίποτα μεμπτό και τίποτα επιλήψιμο. Άλλωστε, ποιος μπορεί να κατηγορήσει ποιον και γιατί! Απλώς, όλοι λέμε, κοίτα βρε παιδί μου, πόσο πρόκοψε ο τάδε ή ο δείνα! Είδες πόσο ψηλά έφτασε με τη δουλειά του; Το ίδιο ισχύει για όλους μας και όλα μας τα πεπραγμένα. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ, θα πάμε και λίγο παρακάτω. Διότι πέρα από τα ΦΕΚ υπάρχουν και τα άτιμα τα βιογραφικά… Όπως του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ανδρέα Βρανά, που φαίνεται να συμμετέχει στο ΔΣ της Ζήμενς Ελλάς μαζί με τον Χριστοφοράκο και τον Πρόδρομο Μαυρίδη.
Δεν ξέρω πόσο ηθικό –πολιτικά– είναι και πόσο συνηθίζεται στον κόσμο των επιχειρήσεων και των τραπεζών… Φαντάζομαι ότι θα είναι μεγάλη η τιμή να σε προτείνουν σε τέτοια θέση… Όμως, όσοι συμμετέχουν στα δημόσια πράγματα, καλό θα ήταν να το αποφεύγουν, όχι γιατί είναι παράνομο. Απλώς δεν είναι στη λογική του Έλληνα, γιατί ως λαός κάνουμε διάφορα σενάρια…
Στο ΔΣ της Ζήμενς συμμετείχε και ο Πέτρος Τζαννετάκης γιος του Τζαννή, αλλά αυτός δεν κατείχε δημόσιο αξίωμα. Κάποια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ πήγαν να το… ψιθυρίσουν, καταγγέλλοντας τη ΝΔ για τον υιό Τζαννετάκη αλλά το απέφυγαν. Θα μπορούσαν οι διαδρομές μέσω ΦΕΚ να σταματήσουν κάπου εδώ, όμως υπάρχουν και άλλα…
Ίδρυση εταιρείας με στελέχη της Ζήμενς
Υπάρχει, για παράδειγμα, εταιρεία επίβλεψης προγραμμάτων στην οποία, όλως τυχαίως, βρίσκουμε τους Διονύσιο Δενδρινό, Μιλτιάδη Ψαρρό, Χριστόφ Σεμπάουερ, γερμανό πολίτη, όλοι στελέχη της Ζήμενς, με τον Μιλτιάδη Γαργαρέτα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Άκη Τζοχατζόπουλου, τον κ. Μοσχοπαίδη της ΕΑΒ και άλλους, να ιδρύουν εταιρεία με εταιρικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ! Ουδέν μεμπτό και ουδέν επιλήψιμο.
Πώς γίνεται όμως κρατικοί λειτουργοί να ιδρύουν εταιρεία με ανθρώπους της Ζήμενς; Και αν αυτό γίνεται με ευθύνη του Δημοσίου, γιατί δεν αναγράφεται ότι είναι εταίρος το Δημόσιο και το εκπροσωπούν οι παραπάνω κύριοι; Ελεύθεροι έλληνες πολίτες είναι και έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όπου θέλουν. Όταν όμως, κατέχουν κρατική θέση χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.
Όχι γιατί είναι παράνομη η ίδρυση εταιρειών με έλληνες πολίτες, αλλά ο κόσμος είναι περίεργος και καμιά φορά λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω. Δεν ξέρω τι έχει ακριβώς συμβεί με την εν λόγω εταιρεία, τι έκανε και τι δεν έκανε. Αυτό που λένε τα ΦΕΚ είναι ότι την έκλεισε η Νομαρχία Αθηνών διότι δεν κατατέθησαν τα απαραίτητα στοιχεία χρήσης των ετών 2002-2003-2004-2005-2006.
Αν, τώρα, έχει πάρει και καμιά δουλειά από το Δημόσιο, δεν είναι και τόσο τραγικό. Το τραγικό είναι ότι τα ΦΕΚ λένε πολλές αλήθειες, τις οποίες ποτέ δεν θα μάθουμε.
Εμείς όμως, θα συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι, ελπίζοντας πως κάποτε θα μάθουμε κάποιες αλήθειες… Γιατί για όλη την αλήθεια δεν έχουμε απαίτηση.
Ο Ψαγμένος