ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακατασκευή κάθε καταστήματος κοστίζει από 960.000 μέχρι 1.100.000 ευρώ! Δηλαδή με τα χρήματα αυτά η Εθνική θα αγόραζε τα καταστήματα και θα… γλίτωνε διά παντός από τα ενοίκια. Προτιμήθηκε όμως η ανακαίνιση των καταστημάτων και μαζί -δυστυχώς- τα… πεταμένα λεφτά.

Τις ανακατασκευές των καταστημάτων σε πανελλήνια κλίμακα έχει αναλάβει η εταιρεία ALLEN (η οποία παλαιότερα λεγόταν BUS ALLEN & HAMILTON) ενώ τις μελέτες κάνει η αθηναϊκή εταιρεία ΕΛΞΙΣ. Την επίβλεψη έχει η επίσης αθηναϊκή ΣΜ.

Για να αναλογιστούμε το μέγεθος των δαπανών αρκεί να θυμηθούμε ότι η Εθνική έχει 650 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Αυτά όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι. Ας πάμε όμως και στο λειτουργικό, όπου αποδεικνύεται ότι τα έξοδα που γίνονται πάνε… στράφι γιατί αντί να διευκολύνουν τη λειτουργία των καταστημάτων τη… χαντακώνουν, ενώ δημιουργούν προβλήματα και στους εργαζόμενους!

Συγκεκριμένα:

Το μοντέλο που ακολουθείται έχει σχεδιαστεί στην Αγγλία όπου ο ήλιος σπανίζει, με αποτέλεσμα ο κόσμος μέσα να βράζει, αφού δεν προβλέφθηκαν αντιηλιακές κουρτίνες. Ο χώρος εργασίας (κελί) μετά βίας φθάνει στα 4 τ.μ. στα οποία συνωθούνται εργαζόμενος, πελάτης, γραφείο κ.λπ.

Το γραφείο είναι βιδωμένο στο έδαφος, καθώς και τα ντουλαπάκια, τα οποία είναι στενά και βαθιά. Το γραφείο του εργαζόμενου μικρό, εμποδίζει δραστικά την εναπόθεση χρηστικών αντικειμένων. Ο χώρος υποδοχής κυκλικός, υποχρεώνει τον υπάλληλο να εργάζεται όρθιος, διότι η οθόνη του τερματικού είναι τοποθετημένη ψηλά. Τα γκισέ των ταμείων ψηλά, υποχρεώνουν έναν κοντό πελάτη να σηκωθεί στις μύτες των ποδιών του, ενώ οι ταμίες θα μπορούν να κάθονται μόνον όταν γράφουν ή πληκτρολογούν. Όταν θα δίνουν τα χρήματα στον πελάτη θα πρέπει να είναι όρθιοι. Ένας κεντρικός εκτυπωτής LASER καταλαμβάνει δυσανάλογα μεγάλο χώρο, οι δε τουαλέτες προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος περιορίζουν αισθητά τις κινήσεις ειδικά για τους εύσωμους.

Το χειρότερο όμως είναι πως τα καταστήματα της Εθνικής είχαν ανακαινιστεί πριν από 5 χρόνια, οπότε η τωρινή ανακαίνιση είναι μάλλον περιττή!

Τώρα, γιατί παρ’ όλα αυτά γίνεται, ας μας πει ο κ. Αράπογλου. Κάποιος λόγος θα υπάρχει. Έτσι δεν είναι;


Σχολιάστε εδώ