Στη σκιά των σκανδάλων

Hπροεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε, όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει. Εν μέσω σκανδαλολογίας, αποκαλύψεων, καταγγελιών, δικαστικών διενέξεων και πολιτικών συγκρούσεων, ατμόσφαιρα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενδεχόμενα να ενισχύσει το… κίνημα της αποχής. Πρόβλημα που ήταν ήδη σοβαρό και υπαρκτό, με σημαντική μερίδα πολιτών να δηλώνουν απογοητευμένοι από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και να διατυπώνουν απειλές για… προσφυγή στις κοντινότερες παραλίες. Εξ ου και τις τελευταίες ημέρες όλα τα κόμματα απηύθυναν έκκληση στους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν, μεταθέτοντας για το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πρώτα καλοκαιρινά τους μπάνια. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, κυρίως για τα μεγάλα κόμματα, ήταν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, στοιχείο που καθιστούσε εξαιρετικά ρευστά τα πράγματα. Γεγονός που πιστοποιούσαν και οι δημοσκοπήσεις, όπου η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μεταβαλλόταν από μέρα σε μέρα. Στα αξιοσημείωτα, η χαμηλή –για τα δεδομένα ευρωεκλογών– συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, η κάμψη των μικρών κομμάτων και τα «σκαμπανεβάσματα» των Οικολόγων, στοιχεία που έκαναν επιφυλακτικούς στις τελικές προβλέψεις τους δημοσκόπους. Στη Ρηγίλλης θα είναι ικανοποιημένοι αν η διαφορά κινηθεί κάτω από τις 3,5%. Αν ωστόσο υπερβεί το 4% θα ξεκινήσουν, ενδεχομένως, οι γκρίνιες. Γκρίνιες όμως, θα υπάρξουν στο ΠΑΣΟΚ αν η διαφορά πέσει κάτω από τις 3 μονάδες.

Μέχρι τέλους…
Ο πρωθυπουργός επέμεινε μέχρι τέλους στο δίλημμα «Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Δήλωσε αποφασισμένος να πάρει όλες τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες, αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα οδηγήσει την παράταξη στις επόμενες εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Ο Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για διαφθορά και ότι με την πολιτική της διαμόρφωσε καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας. Προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, ενώ χαρακτήρισε «ψήφο ανοχής» στην πολιτική της κυβέρνησης την αποχή. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2010 το
ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Απρόσμενα, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές η Ιπποκράτους προχώρησε σε «γκρίζα προπαγάνδα» εναντίον της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις
Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσαν οι χειρισμοί των δικαστών στην υπόθεση Καραβέλα, ιδίως δε η απόφασή τους να καλέσουν σε απολογία τα μέλη της οικογένειας του φυγόδικου. Η σύζυγος και η μία από τις κόρες του προφυλακίσθηκαν μετά την απολογία τους, κατηγορούμενες για συμμετοχή σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στις άλλες δύο κόρες του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα με ταυτόχρονη καταβολή εγγύησης ύψους 1 εκατ. ευρώ. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο ακόμη από τους εμπλεκόμενους, οι Γ. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου.
Εξάλλου, η Εισαγγελία Μονάχου ενεργοποίησε το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μιχ. Χριστοφοράκο με την προοπτική, αν συλληφθεί στη Γερμανία, να εκδοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί. Αν θα συμβεί αυτό και πότε ακριβώς, παραμένει αδιευκρίνιστο. Από την άλλη ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε αγωγή κατά της «Αυριανής» η οποία σε διαδοχικά δημοσιεύματα ανέφερε ότι την περίοδο που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, η Ζήμενς πήρε δουλειές χωρίς διαγωνισμό. Την ίδια πληροφορία είχε υπαινιχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτεθειμένη
Στο μεταξύ βαθύτατα εκτεθειμένη είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών από τον τρόπο που χειρίσθηκε την υπόθεση των κινήσεων του Χρ. Καραβέλα στην Ουρουγουάη. Η Ντ. Μπακογιάννη ανέλαβε μεν την πολιτική ευθύνη, ωστόσο επέρριψε στους διπλωματικούς υπαλλήλους όλες τις ευθύνες για την καθυστέρηση και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των διπλωματών, που κατήγγειλαν ότι η πολιτική ηγεσία επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισης στο ενημερωτικό σημείωμα της πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, αλλά και της ενημέρωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Ντόρα τους κατηγόρησε για «υποκρισία», τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες για κόντρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια. Η αντιπολίτευση ζήτησε τις παραιτήσεις υπουργών, ενώ γκρίνιες για τους χειρισμούς της κ. Μπακογιάννη διατυπώνονται και εντός της κυβερνητικής παράταξης.

Μαζικά
Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές κάλεσε τους ψηφοφόρους η Αλέκα Παπαρήγα από το Πεδίον του Άρεως τονίζοντας ότι η αποχή δεν συνιστά τιμωρία για τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ άσκησε έντονη κριτική και στην πολιτική των μικρότερων κομμάτων. Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και των Οικολόγων, καλώντας τους σε κοινό μέτωπο και με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε… ανυπόμονος να αλλάξει το πολιτικό τοπίο! Οι τελευταίες πάντως δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα δώσουν σκληρή μάχη με ΚΚΕ και Οικολόγους για την τρίτη θέση.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, στόχος είναι η εκλογή δύο ευρωβουλευτών. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να συγκινήσει τα λαϊκά στρώματα, ο Γ. Καρατζαφέρης αντί προεκλογικών σποτ πρόσφερε 1 εκατ. ευρώ στο Ταμείο κατά της Φτώχειας και στη συνέχεια έκανε την κίνησή του αυτή… τηλεοπτικό σποτ! Από την άλλη, ο Στ. Παπαθεμελής ζητεί την ψήφο των πολιτών για να μπει το όνομα της Μακεδονίας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Στ. Μάνος ισχυρίζεται ότι αν δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής θα φταίει ο Π. Παυλόπουλος, που τον… φίμωσε και δεν του έδωσε την ευκαιρία να βγει στα κανάλια.


Σχολιάστε εδώ