Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Όλα είναι θέμα ψυχολογίας! Ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύουν όλοι όσοι ασχολούνται εσχάτως με τα του ΧΑΑ. Και δεν μιλάω για τους όψιμους θιασώτες του, ακόμα κι αυτούς που παρέμειναν χρόνια ανενεργοί και τώρα «πείστηκαν» να επανακάμψουν.

Μιλάω ακόμα και για επαγγελματίες που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους πόσο εύθραυστη είναι οποιαδήποτε κίνηση στηρίζεται μόνο σε συγκυριακά δεδομένα, στην ψυχολογία, και πάντως όχι σε θεμελιώδη στοιχεία και ριζικές αλλαγές των κακώς κειμένων παλαιότερων εποχών.

Ασχέτως όμως με το τι πιστεύει ο κάθε αναλυτής, ο κάθε επενδυτής, η αγορά δείχνει να παγιώνει μια τάση σαφώς πιο «δυναμική» από παλαιότερα τρίμηνα και το πλέον παράδοξο είναι πως οι αναλύσεις θέλουν δεκάδες τίτλους, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης, να έχουν ακόμα «δρόμο» μπροστά τους, να έχουν περιθώριο ανόδου και κυρίως λόγους για να πράξουν κάτι ανάλογο!

Για τους πλέον σκεπτικούς μάλιστα ήρθε και η συνεδρίαση της Τρίτης για να αποδείξει ότι στην παρούσα φάση όλα μπορούν να συμβούν. Για παράδειγμα, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πορεία του χωρίς καν να πισωγυρίσει από την αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ, αλλά ούτε και από το κατά πολύ χαμηλότερο της τρέχουσας τιμής placement των μετοχών της Πειραιώς.

Επιπρόσθετα, η ανοδική κίνηση που διαγράφει με υποδειγματική συνέπεια ο δείκτης εδώ και μέρες έφερε και την απαιτούμενη «διάχυση ενδιαφέροντος» σε τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Γεγονός ευπρόσδεκτο για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, αλλά και αρκούντως επίφοβο, ακριβώς για τους περίφημους λόγους ψυχολογίας που προαναφέραμε, αφού σε μια ενδεχόμενη διόρθωση το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα χαρτιά των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και κυρίως πώς θα αντιδράσουν οι μικροεπενδυτές που θα έχουν τοποθετηθεί σχετικά πρόσφατα στους τίτλους αυτούς…
Πάντως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως, εσχάτως, αρκετά είναι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που δεν δίστασαν να ρευστοποιήσουν ιδιαίτερα κερδοφόρες θέσεις τους σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και να τοποθετήσουν μέρος των υπεραξιών που κατέγραψαν σε τίτλους… χαμηλότερων ορόφων!

Να σημειώσουμε, τέλος, μια και μόνη ένσταση που διατυπώνουν μερικοί έμπειροι επαγγελματίες του χώρου. Μια ένσταση που έχει να κάνει με την απουσία σημαντικής διόρθωσης τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές και με τη συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση των Δεικτών. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η περίφημη διόρθωση είναι, κατά τους ειδικούς, αναγκαία για να διασφαλιστεί η περαιτέρω άνοδος των αγορών! Στη λογική ότι ένα «κράτει» στην πορεία της αγοράς θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθούν οι επενδυτές που παραμένουν εκτός, άρα θα φέρει στις αγορές τα απαραίτητα κεφάλαια που θα τις ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση αρκετοί αναλυτές εκτιμούν -κόντρα στο ρεύμα είναι η αλήθεια- πως η άνοδος που παρατηρείται τελευταία είναι δύσκολο να παραμείνει αδιατάρακτη για πολύ καιρό. Απλώς, όσο ανεβαίνει ο Δείκτης, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες η όποια διόρθωση έρθει να αντιστρέψει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς μας.
Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ