Στην ξεκάθαρη θέση του απέναντι στην ΕΕ «ποντάρει» το ΚΚΕ

Ικανοποιημένοι για τον προεκλογικό αγώνα που έδωσαν δηλώνουν τα στελέχη του ΚΚΕ και περιμένουν σήμερα από τις κάλπες ένα καλό ποσοστό και κυρίως τη διατήρηση του κόμματος στην τρίτη θέση, που απειλήθηκε παλιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα από τους Οικολόγους.

Βέβαια ο στόχος για τη διατήρηση του τρίτου ευρωβουλευτή είναι δύσκολος, αφού όπως είναι γνωστό η Ελλάδα σε αυτές τις ευρωεκλογές εκλέγει δύο ευρωβουλευτές λιγότερους (22 από 24). Πάντως η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ανέβηκε αισθητά τις τελευταίες μέρες και σε αυτό βοήθησε και η καταγγελία της Αλέκας Παπαρήγα για επικείμενη νέα προβοκάτσια κατά του κόμματος. Έτσι τα στελέχη του κόμματος ευελπιστούν ότι θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 8% που πήραν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (στις προηγούμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ είχε πάρει 9,5%).

Οι σημερινές ευρωεκλογές είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της νέας -σημαντικά ανανεωμένης- Κεντρικής Επιτροπής που εκλέχθηκε από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Όποιο κι αν είναι το σημερινό αποτέλεσμα, στο ΚΚΕ δεν πρόκειται να δημιουργηθούν εσωκομματικά προβλήματα, αφού μόλις πρόσφατα έγινε το συνέδριο και υπήρξε συμφωνία για την τακτική του κόμματος στις ευρωεκλογές. Η δε ενδεχόμενη απώλεια του τρίτου βουλευτή θα αποδοθεί στη μείωση των ευρωβουλευτών της χώρας μας, δεδομένου ότι για τη διατήρησή του απαιτούνταν ποσοστό πάνω από 10%, κάτι που όπως έδειχναν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ήταν ανέφικτο.

Τις τελευταίες μέρες τα στελέχη του ΚΚΕ επικέντρωσαν τις ομιλίες τους στην ξεκάθαρη θέση του κόμματος έναντι της ΕΕ, που το διαφοροποιεί απ’ όλα τα υπόλοιπα, τα οποία κατηγορούνται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υποτάσσονται στις επιταγές των Βρυξελλών. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το ΚΚΕ επανέρχεται στην τρίτη θέση, αφού το ποσοστό των Οικολόγων ξεφούσκωνε ενώ του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσε να είναι χαμηλό. Έτσι, τα στελέχη του κόμματος δεν είχαν κανέναν λόγο να χαμηλώσουν την κριτική τους στους δύο αυτούς σχηματισμούς που, δημοσκοπικά, σε διάφορα χρονικά διαστήματα φαινόταν να απειλούν την τρίτη θέση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΚΚΕ απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα τη νέα πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συνεργασία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί ως εκλογικό χαρτί την ενότητα της Αριστεράς, την ίδια στιγμή που «έχει αλλού τον νου του», υπονοώντας στη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ. Αμείωτο διατηρήθηκε και το μέτωπο με τους οικολόγους στους οποίους ο Περισσός καταλογίζει μεταξύ άλλων και αδιαφορία για όσα υποφέρει ο λαός από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία οι Οικολόγοι δεν διαφωνούν.

Μετά το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ, διά στόματος του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Θεόδωρου Παφίλη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, ζήτησε τη στήριξη του κόμματος και από τις χιλιάδες εκείνων που πέρασαν από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μετά τη Μεταπολίτευση, αφού όπως είπε «μας ενώνουν οι κοινοί αγώνες και το κοινό όραμα για το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θέλει από τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας να βγει ένα μήνυμα που θα λέει ότι τα υπόλοιπα κόμματα είπαν ψέματα στον λαό για τον ρόλο της ΕΕ και ως εκ τούτου πρέπει να τιμωρηθούν με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που ήταν το μόνο κόμμα που σταθερά και αδιάλλακτα αντιπάλευε τις πολιτικές της ΕΕ. Από αύριο, λένε τα στελέχη του, πρέπει να υπάρξει σε όλη την Ευρώπη ένα μήνυμα αδιάλλακτης αντιπαράθεσης με την ΕΕ ενώ η ψήφος στο ΚΚΕ θα μετατραπεί σε πολιτικό πλήγμα στα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμφωνούν με την ευρωπαϊκή πολιτική.


Σχολιάστε εδώ