ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ

«Οι πολιτικοί άντρες
πρέπει να δίνουν το
παράδειγμα με το ορθώς
πολιτεύεσθαι,
το ευθαρσώς βουλεύεσθαι
και το εντίμως βιούν»
(Ελευθέριος Βενιζέλος,
Βουλή 24-2-1914)

Σήμερα θα μιλήσει ο λαός και θα μιλήσει με δύο τρόπους: διά της συμμετοχής στην κάλπη και διά της σιωπής (αποχής). Δεν συμφωνώ με την αποχή γιατί δεν τη θεωρώ ηχηρό ράπισμα, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, κατά του πολιτικού κόσμου. Γιατί αποχή σημαίνει παραίτηση, σημαίνει αφοπλισμός, δεν συνιστά υπεύθυνο και ενεργό πολίτη. Γιατί, όπως είναι γνωστό, μόνο η ενέργεια, η δράση παράγει αποτελέσματα. Η αποχή σημαίνει απάθεια. Ο πολίτης που απέχει από την εκλογική διαδικασία αρνείται να συμμετέχει στον καθορισμό της μοίρας του. Αφήνει να του την καθορίσουν οι άλλοι. Αρνείται να λάβει μέρος στη διαμόρφωση των κοινών πραγμάτων και, σε τελευταία ανάλυση, αποβάλλει την ιδιότητα του πολίτη.

Υποστηρίζουν, επίσης, οι θεωρητικοί της αποχής ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ένα μάθημα στον πολιτικό κόσμο, μάθημα απαξίωσης, περιφρόνησης και αποστροφής.

Δεν ξέρω αν η αποχή από το «μάθημα» είναι μάθημα για τους άλλους. Και δεν νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο. Το καλύτερο μάθημα είναι να συμμετέχεις, αλλά «διαβασμένος», γεμάτος οργή και αγανάκτηση, γεμάτος θυμό. Και να τιμωρήσεις με την ψήφο σου λαομπαίχτες και θεομπαίχτες, φθαρμένους και διεφθαρμένους, ιταμούς και αλαζόνες.

Να τιμωρήσεις εκείνους που υποτιμούν τη νοημοσύνη σου, που καταχρώνται την εντολή σου, που τσαλακώνουν την αξιοπρέπειά σου, που ενοχοποιούν τον πατριωτισμό σου, που κόβουν τα φτερά της αισιοδοξίας σου, που κουτσουρεύουν τις ελπίδες της νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον, που εμπορεύονται την ανάγκη σου, που σπαταλάνε τον ιδρώτα σου σε δαπάνες πολυτελείς, υπερπολυτελείς και ανώφελες, σε φιέστες.

Τιμώρησε αυτούς που, μέσα από την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ανεντιμότητα λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας. Τιμώρησε αυτούς που καταστρατηγούν τους νόμους αναιρώντας την αξιοκρατία χάριν της μετριοκρατίας, της κατωτεροκρατίας και μικροκρατίας. Δώσε ένα μάθημα με τη συμμετοχή σου σε εκείνους που έχουν μετατρέψει το ιερό λειτούργημα υπέρ του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή την πολιτική, σε άθλιο επάγγελμα ατομικού πλουτισμού. Υπόδειξέ τους με την ψήφο σου να επανέλθουν στο τρίπτυχο του Ελευθέριου Βενιζέλου, το «ορθώς πολιτεύεσθαι, ευθαρσώς βουλεύεσθαι και εντίμως βιούν», για να βρει ο δημόσιος βίος τον πραγματικό εαυτό του, ο λαός τον ρυθμό του και το έθνος την αυτοπεποίθησή του.

Το μήνυμα της ψήφου σου θα ήταν περισσότερο ηχηρό αν συνοδευόταν από τον σταυρό προτίμησης (που κάποιοι θέλουν να στο καταργήσουν) αλλά και τώρα, που απευθύνεται σε κομματικά σύνολα, θα έχει ιδιαίτερη σημασία αν «κοντύνει» κατʼ αναλογίαν και με αντιστροφή τους ψηλότερους.

Έτσι, θα συνειδητοποιήσουν την αλαζονεία τους και θα προσγειωθούν στην αναγκαιότητα της εποχής που απαιτεί εγκατάλειψη της πόλωσης και επιβάλλει την ανάγκη της συναίνεσης και της συνεννόησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και εθνικών θεμάτων που απασχολούν τον τόπο.

Ελπίζουμε από τη σημερινή κάλπη να βγει το μήνυμα που θα απευθύνεται σε νέες δυνάμεις του λαού, σε μικρές και μεσαίες κινήσεις και κινήματα ώστε, μέσα από τη συσπείρωση, να χαράξουν μια νέα πορεία.


Σχολιάστε εδώ