Σηματοδότησε ενεργοποίηση των πολιτών επιστημονική διημερίδα στα Χανιά

Μέλη του τοπικού ομίλου μελέτης «οι Κύδωνες» και ομιλητές από το κέντρο και τη βόρειο Ελλάδα έκαναν μια πρισματική παρουσίαση της σημερινής πολυδιάστατης εθνικής κρίσης, στους αντίποδες της περήφανης Ελλάδας του ’40 και τις υψηλές παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού.

Καταγγέλθηκε η τυραννία της ψευδεπίγραφα «προοδευτικής» οπισθοδρόμησης στη δουλοπρεπή αποδοχή κάθε ξένης αυθαιρεσίας, με την τακτική στιγματισμού της υγιούς αντίδρασης με υβριστικές παραλλαγές της ετικέτας «εθνικισμός». Επισημάνθηκε (σε αντίλογο σε αναθεωρητές της Ιστορίας) ότι οι τουρκικές γενοκτονίες δεν υπολείπονται αλλά προηγούνται σε αγριότητα των ναζιστικών αντιγράφων τους, που παρασιωπούνται από συμμάχους και παρανύμφους της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρατέθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, υπόγειο και υποθαλάσσιο, σε μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες και τεράστια αποθέματα μεθανίου στη Γαύδο, ενώ οι ελλαδικές κυβερνήσεις περιέργως αδρανούν και επιτρέπουν σε μυστηριώδεις ξένους ερευνητές να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι, ακόμη και με γεωτρήσεις στη Θεσσαλία.

Σ’ ένα πυκνό ακροατήριο, με σημαντική συμμετοχή νέων ανθρώπων, βρήκε έκδηλη ανταπόκριση η καταγγελία του κατήφορου εθνικής μειοδοσίας από το πολιτικό κατεστημένο, η ανάγκη άμεσης πολιτικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης στη βάση της λαϊκής κυριαρχίας και ο επαναπροσδιορισμός με λαϊκό δημοψήφισμα των βασικών αρχών της εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στρατηγική βάση της Σούδας, που έχει εκχωρηθεί αδιαπραγμάτευτα στους Αμερικανούς, με ζημία αντί οφέλους για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τοπικά κανάλια μετέδωσαν συνεντεύξεις και εκάλυψαν την εκδήλωση, για την οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ και ο τοπικός Τύπος.

Μ. Σ.


Σχολιάστε εδώ