Σε ανατροπές θα προχωρήσει ο Καραμανλής

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με τις συνέπειες της (διαφαινόμενης) ήττας στις ευρωεκλογές, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές εκλογικές νίκες (σε εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές) μετά το 2000, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο Κ. Καραμανλής. Καθοριστικό ρόλο- στη διάσταση που θα προσλάβουν τα προβλήματα- θα διαδραματίσουν:

-Πρώτον, το ποσοστό με το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ.

-Δεύτερον, το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει η κυβερνητική παράταξη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις, δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών, το τελικό αποτέλεσμα θα απέχει αρκετά από τις προσδοκίες της Ρηγίλλης, που επιθυμούσε μια διαφορά κάτω από 3 μονάδες, ούτως ώστε τα προβλήματα να… περάσουν στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ.

Ανεξάρτητα, πάντως από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν, αργά σήμερα το βράδυ οι κάλπες, στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός πρέπει να καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους της Ν. Δημοκρατίας, αλλά κυρίως στους έλληνες πολίτες ότι «πήρε το μήνυμα»! Εκτός από την αναπόφευκτη αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις – τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο- οφείλει να δώσει το στίγμα ότι αύριο «ξημερώνει μια άλλη μέρα», υπογραμμίζοντας παράλληλα την απόφασή του να τα αλλάξει όλα. Γεγονός που σημαίνει ότι αν οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις του δεν συνοδευθούν από άμεσα μέτρα και δυναμικές κινήσεις, το κλίμα τους προσεχείς μήνες θα επιδεινωθεί έτι περισσότερο για την κυβέρνηση και τη Ν. Δημοκρατία κατ’ επέκταση.

Κυβερνητικοί, αλλά και κομματικοί παράγοντες, που συνομιλούν μαζί του, ανέφεραν ότι μέχρι προχθές (Παρασκευή) ο κ. Καραμανλής δεν είχε καν σκεφτεί πως θα αντιδράσει ύστερα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Με ποιο ακριβώς μήνυμα, δηλαδή, θα απαντήσει στο «μήνυμα» του ελληνικού λαού. Ενδεχομένως, διότι μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις καλλιεργούσαν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσο κι αν ο πρωθυπουργός δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις «εν θερμώ», το βράδυ θα πρέπει να δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του και τις επόμενες ημέρες να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που σε πρώτη φάση θα απευθύνονται στο εσωτερικό της παράταξης. Καθότι είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Μικρός η μεγαλύτερος, θα εξαρτηθεί από το εύρος της ήττας.

Στην περίπτωση αυτή έχει μπροστά του διάφορα εναλλακτικά σενάρια: Από τη σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου, μέχρι τη διενέργεια ανασχηματισμού, που θα συνοδευτεί από αλλαγές προσώπων στον κρατικό μηχανισμό, που είτε έχουν αποτύχει είτε έχουν προκαλέσει με τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Παράλληλα, πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για νέο γύρο μεταρρυθμίσεων. Η σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου είναι προφανές ότι θα φέρει στην επιφάνεια διαμάχες και αντιπαλότητες που υποβόσκουν στο εσωτερικό της παράταξης.

Ωστόσο εκτιμάται ότι τα στελέχη θα «εκτονωθούν» στη διάρκεια του Συνεδρίου και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει απερίσπαστη. Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, με την καλοκαιρινή περίοδο προ των πυλών, συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, δημιουργεί πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει το κλίμα. Όσο κι αν ορισμένοι στην κυβερνητική παράταξη εκτιμούν ότι ύστερα από μια εκλογική ήττα θα μπορούσε να απομακρύνει την Ντ. Μπακογιάννη από το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Χρ. Καραβέλα. Για τα δεδομένα όμως, του Κ. Καραμανλή αυτό φαντάζει απίθανο. Στην τελευταία, προ των εκλογών, τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές αλλά ως, γνωστόν, οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται.

Η (διαφαινόμενη) ήττα θα προκαλέσει -είναι σίγουρο- τριβές και αντιπαραθέσεις που θα ξεκινήσουν, ίσως και απόψε, μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Ορισμένοι, μάλιστα, θα βρουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, πιθανόν με «φόντο» και την «επόμενη ημέρα». Στο στόχαστρο των στελεχών θα βρεθεί η Ντ. Μπακογιάννη, οι χειρισμοί της οποίας (από αμέλεια η σκοπιμότητα του υπουργείου της) στην υπόθεση του φυγόδικου Χρ. Καραβέλα, είχαν σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και συνετέλεσαν στο ραγδαίο άνοιγμα της ψαλίδας από το ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί που, ούτως ή άλλως, την «περιμένουν στη γωνία», θα αδράξουν την ευκαιρία να επιτεθούν εναντίον της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Γ. Μανώλης έχει ήδη «απασφαλίσει» και ετοιμάζεται να ρίξεις τις «βόμβες» του. Είναι, πιθανόν, λοιπόν να τον ακολουθήσουν κι άλλοι. Το ερώτημα είναι, αν και πώς, θα αντιδράσουν οι προσκείμενοι στην κ. Μπακογιάννη, καθώς η ίδια στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της σημειώνει ότι με… το ζόρι τους κρατάει να μη μιλήσουν! Στενοί συνεργάτες της λένε ότι περιμένουν «επιθέσεις», ενώ ψάχνουν να βρουν εσωκομματικό δάκτυλο πίσω από τις αστοχίες στην υπόθεση Καραβέλα, αλλά και στα «δηλητηριώδη» πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Υπαινίσσονται συγκεκριμένο στέλεχος που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και διατηρεί καλές σχέσεις με τους διπλωμάτες.

Όμως, σε «θερμό πεδίο» θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες κι ο γραμματέας του κόμματος, Λ. Ζαγορίτης, κυρίως, για την αδυναμία του να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό. Οι οργανώσεις βρίσκονταν σε αδράνεια κι οι υπεύθυνοι των προεκλογικών συγκεντρώσεων έφτυσαν αίμα» για τη συσπείρωση του κόσμου της παράταξης στις ομιλίες του πρωθυπουργού! Είναι χαρακτηριστικό ότι, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και παραμονές μιας εκλογικής αναμέτρησης, η Ρηγίλλης τις προηγούμενες ημέρες ήταν, σχεδόν, έρημη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαγορίτης αντιτείνει ότι ο κόσμος της παράταξης είναι απογοητευμένος από την κυβερνητική πολιτική, τη συμπεριφορά υπουργών και κρατικών αξιωματούχων και η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ήταν η καλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι, περίπου, αναμενόμενο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επανέλθουν στην επικαιρότητα τα σενάρια επιστροφής του Β. Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης. Άλλωστε, ο τελευταίος έχει… βαρεθεί να κάθεται στο Πεντάγωνο και επιθυμεί να το εγκαταλείψει. Πυρά θα δεχτεί όμς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, ο οποίος το τελευταίο δεκαήμερο με το ύφος του, τις υπερβολές και τις αστροχίες του, ενόχλησε πολλούς και ανέδειξε την ουσία του προβλήματος: Ήταν καλός για… βοηθός του Θ. Ρουσόπουλου, αλλά «λίγος» για βασικός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προφανώς, ο κ. Αντώναρος δεν επέλεξε ο ίδιος σκληρή γραμμή εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου… Ωστόσο, εκείνος θα χρεωθεί τους κακούς χειρισμούς στο «πρες ρουμ». «Σε αυτές τις εκλογές μας έλειψε ο Ρουσόπουλος» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο βουλευτή. Μετά τις τελευταίες… τραυματικές εμπειρίες είναι, όμως προφανές, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πάει σε εθνικές εκλογές με εκείνον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στη δίνη της αμφισβήτησης θα βρεθεί επίσης, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γ. Τραγάκης, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των απαιτήσεων του ρόλου του. Σε καμιά φάση δεν κατάφερε να συντονίσει τους βουλευτές, οι περισσότεροι σχεδόν τον αγνοούσαν και αν δεν υπήρχαν οι παρασκηνιακές ενέργειες του Δ. Σιούφα η ΝΔ θα είχε ζημιωθεί περισσότερο εντός Κοινοβουλίου.


Σχολιάστε εδώ