Πρώτιστο όλων η κάθαρση

Έκπληξη αλλά και λύπη προκαλούν οι απόψεις του Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα), οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην «Ελευθεροτυπία», ότι η δαρβινική επιστήμη (!) είναι «σωστή και άρτια», γιατί «βοηθά τον άνθρωπο να κατανοήσει και να αγαπήσει τα άλλα είδη του φυσικού βασιλείου και έτσι να αναπτύξει οικολογική συνείδηση».

Τέτοια άποψη κανένας εχέφρων ερευνητής δεν έχει εισέτι σχηματίσει. Όσο για την εκτίμηση και την αγάπη του ανθρώπου για τα «είδη του φυσικού βασιλείου», και αυτό έχει προβλεφθεί στην Παλαιά Διαθήκη. Ο ίδιος ο πρωτόπλαστος Αδάμ, μετά τη δημιουργία, είδε ότι «παν ξύλον ωραίον εις όρασιν και καλόν εις βρώσιν (Γέν. β 9). Ο δε δημιουργός «πάντα τα θηρία του αγρού και πάντα τα πετεινά του ουρανού… ήγαγεν προς τον Αδάμ, ιδείν τι καλέσει αυτά» (Γέν., β 19).

Συνεπώς συνείδηση οικολογική είχε πάντοτε ο άνθρωπος. Αλλ’ αυτό δεν αρκούσε. Έπρεπε να σεβαστεί όσα ο δημιουργός τού παρέσχε. Αλλ’ ο ίδιος δεν σεβάστηκε μήτε τον εαυτόν του. Για τον λόγο αυτό, μαζί του «η κτίσις συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμ. 8, 22). Και κάτι ακόμη. Εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως από την Π.Δ. είναι η μεσιανική ιδέα, η οποία εκπληρώθηκε στο πρόσωπο και στο έργο του Θεανθρώπου.Καινοφανείς απόψεις, όπως αυτή του Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, διατυπώνονται συνήθως από επισκόπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Αλλ’ ο Σεβ. κ. Ιωάννης έχει υπερβεί ακόμη και τα όρια ελευθεροφρόνων αγγλικανών επισκόπων. Δεν απομένει άλλο τι από το να δούμε τη φωτογραφία του Δαρβίνου αναρτημένη στους ιερούς ναούς μας, αφού η θεωρία του είναι «σωστή και άρτια».

Δρ Παναγιώτης Γ. Φούγιας
Κ. Άσσος Κορινθίας


Σχολιάστε εδώ