Ποιοι δεν θέλουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κύριε Διευθυντά,
Στην έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή» της 23/5/09 και στη σελίδα των αναγνωστών, δημοσιεύεται επιστολή του αγαπητού μου Καστοριανού Πλάτωνα Νάντσου, για τη μη εισέτι τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος και διαμαρτύρεται μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες για την επί δεκαεπτά χρόνια (!) καθυστέρηση αυτή.
Το θέμα γίνεται σήμερα πιο επίκαιρο με την ανάδειξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών στον διαγωνισμό του ΣΚΑΪ και διερωτάται κανείς τι συμβαίνει με το πρόβλημα αυτό και τι κρύβεται πίσω από την πείσμονα άρνηση των διάφορων αρμοδίων να τοποθετήσουν το άγαλμα αυτό, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε προ δεκαεπτά ετών και πληρώθηκε από το ΥΠΠΟ και έκτοτε παραμένει και σαπίζει στον κήπο του καθηγητή Παππά.
Επειδή κι εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη κάναμε διάφορες σχετικές προσπάθειες, αλλά το μόνο που πετύχαμε ήταν να εισπράξουμε ειρωνικά σχόλια ή σιωπή στις επιστολές μας, εκφράζω και εγώ μαζί με τον Πλάτωνα την απορία και τη δυσαρέσκειά μου για την αδικαιολόγητη ανθελληνική (έτσι εγώ τη χαρακτηρίζω) πράξη μερικών αρμοδίων, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι κρύβεται πίσω από την άρνηση αυτήν και ότι κάποιος ρυθμίζει αυτές τις αποφάσεις.
Μη ρωτήσετε τι κάνουν οι βουλευτές μας (ιδίως της Θεσσαλονίκης) γιατί θα σας απαντήσω λακωνικά ότι «Κοιμούνται» (!), πλην του κ. Παπαθεμελή που έκανε επερώτηση στη Βουλή και εισέπραξε σιωπή. Δεν είναι δυνατόν τόσο πολλοί Έλληνες να δρουν ανθελληνικά και κανένας να μη συγκινείται.
Τόση μαζική συνωμοσία δεν δικαιολογείται και στο κάτω κάτω της γραφής ας μας πουν οι αρμόδιοι (Δήμος Αθηναίων, ΥΠΠΟ κ.λπ.) ότι πήραμε εντολή από τους πάτρωνές μας να μην τοποθετήσουμε το άγαλμα στην Αθήνα γιατί θα θυμώσουν οι Σκοπιανοί! Και αλίμονό μας!
Αυτό το καταλαβαίνω, είναι μια αντρίκεια απάντηση που μας πρέπει, μας ταιριάζει και μας αξίζει, αλλά ποιος θα τη δώσει;

Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
Καθηγητής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη


Σχολιάστε εδώ