Πιάνουν δουλειά στους ΟΤΑ 20.000 άνεργοι

Μόλις που πρόλαβε η υπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά να εκφράσει τη «μεγάλη της χαρά για την υπογραφή μνημονίου με την ΚΕΔΚΕ και τον ΟΑΕΔ για τριετή απασχόληση 20.000 ανέργων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξαπέλυσε επίθεση, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο «μνημείο αδιαφάνειας, μνημείο διάκρισης των ανέργων σε κατηγορίες και μνημείο κατασπατάλησης των πόρων των κοινωνικών εταίρων σε ευκαιριακές προσλήψεις στους ΟΤΑ».

Η κ. Πετραλιά υπογραμμίζει ότι η απασχόληση των 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι μέρος του προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας και αφορά 60.000 ανέργους για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 309 εκατομμυρίων ευρώ».

Και συνέχισε η υπουργός, λέγοντας:

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα δεκάδες προγράμματα και δράσεις για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που αφορά 1.333.000 εργαζόμενους και ανέργους και έχει ύψος 3,2 δισ. ευρώ.

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής διάταξης από το Αʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η οποία θα προβλέπει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι ΟΤΑ με τη μονιμοποίηση αυτών των ανέργων.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου, στο κείμενο – καταγγελία που εξέδωσε, καλεί τόσο την κ. Πετραλιά όσο και την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων όπως:

– Με ποια κριτήρια εντάσσονται οι επιδοτούμενοι και μη άνεργοι στο πρόγραμμα;

– Πώς οι μη επιδοτούμενοι δικαιούνται πόρους του Ταμείου Ανεργίας του ΟΑΕΔ, στους οποίους δεν έχουν συνεισφέρει;

– Με ποια δικαιολογία και με ποια κριτήρια διαχωρίζονται οι άνεργοι σε απλούς επιδοτούμενους και παίρνουν επίδομα για έναν περίπου χρόνο και σε εντασσόμενους στο πρόγραμμα, που επιδοτούνται για τρία χρόνια;

Τι προβλέπεται στο Μνημόνιο

Συνεργασίας

Σύμφωνα με το μνημόνιο η κατανομή των, προς κάλυψη, θέσεων εργασίας ανά νομό και δήμο έγινε από την ΚΕΔΚΕ με κριτήρια που συνεκτιμούν την ένταση του προβλήματος της ανεργίας ανά νομό, τη σχέση του τοπικού εισοδήματος σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, καθώς και τις διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες της παραγωγικής βάσης κάθε περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια έχει ήδη γίνει από την ΚΕΔΚΕ η κατανομή των πρώτων 15.000 θέσεων εργασίας, ενώ οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα κατανεμηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.

Με βάση την κατανομή οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα θα καταθέσουν ηλεκτρονικό αίτημα στον ΟΑΕΔ, στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του οργανισμού, για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των διατιθέμενων σε αυτούς θέσεων, εξειδικεύοντας και περιγράφοντας τις συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης (ειδικότητα, προσόντα κ.λπ.). Ο ΟΑΕΔ θα προβαίνει στην εξατομικευμένη κάλυψη των αιτούμενων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του ως φορέα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα με περισσότερους από 5.000 κατοίκους είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των διατιθέμενων σε αυτούς θέσεων, επιδοτούμενους ανέργους και σε ποσοστό μέχρι 30% μη επιδοτούμενους ανέργους, εγγεγραμμένους όμως στον ΟΑΕΔ. Τα ακριβώς αντίστροφα ποσοστά ισχύουν για τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα με λιγότερους από 5.000 κατοίκους.

Οι προσλαμβανόμενοι θα απασχοληθούν για 36 συνεχείς μήνες, με πλήρες μισθό και ασφαλιστική κάλυψη. Δεν επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση, καθώς και η απασχόλησή τους κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και αργίες.

Το ποσόν της επιχορήγησης που θα λαμβάνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα για το σύνολο του χρονικού διαστήματος απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ θα είναι ίσου ύψους με το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε ο τοποθετούμενος επιδοτούμενος άνεργος πριν από την πρόσληψή του, ή με το βασικό επίδομα ανεργίας στην περίπτωση μη επιδοτούμενου ανέργου, αναπροσαρμοζόμενο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα. Στην περίπτωση που τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος, τότε το ποσό που τους αντιστοιχεί θα καλυφθεί από τους οικείους ΟΤΑ, με τη μορφή της επιχορήγησής τους.


Σχολιάστε εδώ