ΠΑΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΤΖΙΡΟΥΛΗ

Η καθαίρεση και επαναφορά στις τάξεις των μοναχών του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα δεν άνοιξε μόνο τον δρόμο για τους μνηστήρες – αρχιμανδρίτες της πολύφερνης νύφης με έδρα την Κηφισιά. Η κενή θέση στη μία από τις πέντε πλουσιότερες Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας οδηγεί στην άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας του Νικόδημου που διετέλεσε Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος από το 1967 μέχρι το 1974. Η άρση του επιτιμίου και οι εκλογές στη Μητρόπολη Αττικής είναι δύο γεγονότα που συνδέονται απόλυτα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι αρχιερείς γνωρίζουν καλά ότι όποιος Αρχιμανδρίτης βρεθεί στην πολύπαθη Μητρόπολη θα έχει να αντιμετωπίσει έναν μαινόμενο Γκατζιρούλη. Όμως, το σενάριο που προωθείται από το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον (και τους Μητροπολίτες Ζακύνθου και Μεσογαίας) είναι ο Νικόδημος να λάβει ως «αντίδωρο» την άρση του επιτιμίου που του έχει επιβληθεί και ως αντάλλαγμα να μη σταθεί εμπόδιο στον κληρικό που θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία στην πολύπαθη Μητρόπολη.

Στο συγκεκριμένο σενάριο ελπίζουν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, ο οποίος ασχολείται «ζεστά» με το ζήτημα και μάλιστα έχει αναλάβει να κάνει τη σχετική εισήγηση όταν θα συγκληθεί η ιεραρχία τον Οκτώβριο.

Η «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου

Ο Ζακύνθου, ακολουθώντας τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου, λέγεται ότι θα εισηγηθεί ότι αδίκως έχει καταδικαστεί εκκλησιαστικώς ο Γκατζιρούλης και θα ζητήσει από το σώμα των ιεραρχών να προχωρήσουν στην άρση του επιτιμίου.

Το έδαφος έχει άλλωστε προλειάνει ο ίδιος ο Ιερώνυμος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τον Γκατζιρούλη ως έναν κανονικό Μητροπολίτη. Δύο περιστατικά το επιβεβαιώνουν: Το 2007 στην κηδεία του πρώην Θεσσαλιώτιδος (και προσωπικού φίλου του Γκατζιρούλη) ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και νυν Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από τον παρευρισκόμενο Γκατζιρούλη να προεξάρχει της εξοδίου ακολουθίας. Το δεύτερο περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες στη Μονή Πεντέλης η οποία υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου επετράπη στον Γκατζιρούλη να τελέσει τη βάπτιση του τέκνου γνωστού δικηγόρου. Καλώς ή κακώς, ο «ιερωνυμικός» Μητροπολίτης είναι καταδικασμένος από τη Σύνοδο της Εκκλησίας και μέχρι να άρουν το επιτίμιο θα έπρεπε να δείχνουν σεβασμό στις αποφάσεις της Εκκλησίας, λένε στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια. Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν δείχνει να υπολογίζει τις αποφάσεις της Συνόδου και βάζει τον Ζακύνθου «μπροστάρη» στο να φέρει σε πέρας την αποστολή.

Και αυτό γιατί ο καθένας για τον δικό του λόγο (ή μάλλον καλύτερα για τον… δικό τους αρχιμανδρίτη – διεκδικητή του μητροπολιτικού θρόνου της Αττικής) θέλει να ικανοποιήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τον Γκατζιρούλη. «Ο Νικόδημος με χαρά θα δεχτεί τη δικαίωσή του με την άρση του επιτιμίου. Όμως δεν υπολογίζουν ότι μετά δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί όσους θελήσουν να διεκδικήσουν τη μητρόπολη που θεωρεί ότι του ανήκει», λέει Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου. «Και φυσικά θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για να επιστρέψει σε αυτή. Με την άρση του επιτιμίου τού δίνουν και επιπλέον επιχειρήματα για να το πράξει», προσθέτει.

Όπως λένε στους διαδρόμους της Συνόδου, ο Γκατζιρούλης θα σταθεί εμπόδιο όχι μόνο στο να καλυφθεί η Μητρόπολη από έναν νέο αρχιμανδρίτη, αλλά και στο σενάριο της διχοτόμησής της στο οποίο φέρεται να έχει συμφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο. Η σύγκληση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για το πώς τελικά θα καλυφθεί η κενή θέση (ή οι κενές θέσεις αν τελικά προχωρήσει η διχοτόμηση) στη Μητρόπολη Αττικής και το πώς θα αντιδράσουν οι δύο «πρώην», Νικόδημος Γκατζιρούλης και Παντελεήμονας Μπεζενίτης. Ο τελευταίος, άλλωστε, με επιστολή του ζητά την παρέμβαση του Φαναρίου γιατί θεωρεί ότι αδίκως οι «άγιοι» αδελφοί δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στη μητρόπολή του ρίχνοντας το καυτό «μπαλάκι» στην πλευρά του Βοσπόρου…


Σχολιάστε εδώ