Πάρκινγκ στα πεζοδρόμια

Σήμερα όμως θα σταθούμε σε έναν διαφορετικό απ’ όσους αναφέρθηκαν μέχρι τώρα. Είναι η μετατροπή κεντρικότατου πεζοδρομίου σε πάρκινγκ μοτοσικλετών! Στο τέλος της οδού Πανεπιστημίου, κοντά στην Ομόνοια, δεκάδες μοτοσικλέτες, μοτοσακό κ.λπ. είναι παρκαρισμένα επί του πεζοδρομίου, παράλληλα προς τη λεωφόρο. Προφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την άφιξη και την αναχώρησή τους, προφανείς οι κίνδυνοι για τους πεζούς, προφανής και η όλη δυσλειτουργία.

Σε ποια άλλη πρωτεύουσα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβαίνει αυτό; Τι έχουν να πουν ο Δήμος Αθηναίων, η Νομαρχία, τα διάφορα υπουργεία; Άραγε γνωρίζει κανείς απ’ όλους αυτούς τι πραγματικά συμβαίνει στα διάφορα σημεία της πόλης, στις διάφορες περιοχές της; Μήπως θα έπρεπε οι πάσης φύσεως ιθύνοντες να βγουν από τα γραφεία, να κατέβουν από τα αυτοκίνητα, να περπατήσουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τα σοκάκια και τις πλατείες, για να δουν τι συμβαίνει στην Αθήνα; Ξεχειλίζει η άγνοια της καθημερινότητας, όταν πολλοί από αυτούς μιλούν στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Επειδή λοιπόν εμείς περπατάμε και βλέπουμε, θα τους τα λέμε. Και περιμένουμε ανταπόκριση. Την απαλλαγή, κατ’ αρχάς, του συγκεκριμένου πεζοδρομίου από τις μοτοσικλέτες.


Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Πολυώροφο, μεγάλο, σε κεντρικότατο σημείο το κτίριο επί τους οδού Σωκράτους, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Εφετείο Αθηνών.

Μετά τη μεταστέγασή του παρέμενε, επί μήνες, χρόνια θα λέγαμε, κενό. Έτσι, σε δεδομένη στιγμή κατελήφθη από εκατοντάδες άστεγους, οι οποίοι εισέβαλαν σε αυτό και εγκαταστάθηκαν. Άθλιες οι συνθήκες μέσα σε αυτό. Μεγάλα κατά συνέπεια και τα προβλήματα υγιεινής. Αγανακτισμένοι όσοι εργάζονται και ζουν στην περιοχή. Αγανακτισμένοι όχι μόνο από την κατάσταση, την οποία βιώνουν καθημερινά, αλλά κυρίως από την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτειακής και ουσιαστικής παρέμβασης.

Προ ημερών ο Δήμος Αθηναίων καθάρισε τον περιβάλλοντα το κτίριο χώρο. Δεν μπορούσε να εισέλθει, γιατί δεν του επετράπη. Όπως υποστηρίχθηκε, δεν μπορούσαν να μπουν γιατί το κτίριο έχει ιδιοκτήτες (!), έτσι τουλάχιστον δήλωσαν στελέχη του δήμου στα ΜΜΕ.

Δεν αμφισβητούμε ότι ο δήμος πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια της νομιμότητας. Πριν όμως προγραμματισθεί ολόκληρη επιχείρηση για τον καθαρισμό ενός σχετικά μικρού προαύλιου χώρου, δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε η δράση που αναλαμβάνεται να είναι ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική;

Άλλωστε, ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τρεις αντιδήμαρχοι συμμετείχαν, κάνοντας μάλιστα δηλώσεις στο πλήθος των παρευρισκομένων και προφανώς προειδοποιημένων ΜΜΕ.

Χρειαζόταν η «επιχείρηση» την παρουσία τριών αντιδημάρχων; Έλυσαν το πρόβλημα; Ένα προαύλιο καθάρισαν οι υπηρεσίες.

Και το αποκορύφωμα. Ένας εκ των κ. αντιδημάρχων δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου… θα χρεωθούν τα έξοδα της επιχείρησης, δηλαδή τα υλικά που χρειάστηκαν για τον καθαρισμό!

Καλά, είμαστε σοβαροί; Αυτό είναι το πρόβλημα του δήμου και των περίοικων; Μήπως, λέμε μήπως, ο δήμαρχος πρέπει να τραβήξει κάποια αυτιά;

Όσο για την κατάσταση στο κτίριο του Εφετείου, παραμένει η ίδια. Σκουπίδια στα μπαλκόνια, ρούχα κρεμασμένα ακόμα και στα καλώδια του ηλεκτρικού, «κουρτίνες» από μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Δύσκολη και προφανώς επικίνδυνη η κατάσταση στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες άτομα. Αλήθεια, υπάρχει νερό; ηλεκτρικό ρεύμα;

Τι θα γίνει; Θα παρέμβει η Πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος;
Υπάρχει, σε τελευταία ανάλυση, νόμος στο ελληνικό κράτος; Εφαρμόζεται;

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ