Ο Καρλ Μπιλντ και ο Σουλτάνος
Στις 8 Ιουλίου 1709, στη μάχη της Πολτάβα, ο Πέτρος ο Μέγας νίκησε κατά κράτος τον Κάρολο ΙΒ΄, βασιλιά της Σουηδίας, που είχε εισβάλει (για πολλοστή φορά) στη Ρωσία με σκοπό την καθυποταγή της. Ο τελευταίος μόλις που κατάφερε να σωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που τον καταδίωκαν, καταφεύγοντας στην αυλή του Σουλτάνου στην Πόλη, με τον οποίο είχε προσυνεννοηθεί πριν επιτεθεί στη Ρωσία. Η νίκη των Ρώσων υπήρξε η απαρχή της παρακμής της Σουηδίας ως μεγάλης βαλτικής δύναμης και η αντικατάστασή της από τη Ρωσία.
Στο συνειδητό και υποσυνείδητο εκείνων των Σουηδών που αναπολούν την παλιά ιμπεριαλιστική τους αίγλη, η οποία τους ώθησε να συνεργαστούν ακόμη και με τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Οθωμανούς-Τούρκους που συμμερίζονται τα ίδια αισθήματα και διακατέχονται από τα ίδια συμπλέγματα έναντι των Ρώσων όπως και οι Σουηδοί.
Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ αποτελεί το κατ’ εξοχήν παράδειγμα Σουηδού, του οποίου το ρωσοφοβικό σύνδρομο εκφράστηκε με τον πιο παραστατικό τρόπο πρωτοστατώντας ο ίδιος στην καταδίκη της Ρωσίας, όταν η τελευταία ανέκοψε τον πρόσφατο επιδρομικό πόλεμο της Γεωργίας στον Καύκασο. Όλοι έχουν παραδεχτεί ότι η Γεωργία φέρει ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο. Ο κ. Καρλ Μπιλντ συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία και να υποστηρίζει τον θύτη. Αυτή περίπου είναι και η θέση του κ. Μπιλντ για την Κύπρο.
Φταίχτης και στις δύο περιπτώσεις είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Στην περίπτωση της Κύπρου, ο επιδρομέας, η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, δεν φέρει, κατά τον έντιμο κ. Μπιλντ, καμία ευθύνη για τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα. Εξάλλου, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα ο σουηδός αξιωματούχος, η Κύπρος δεν είναι ένα ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ, παρά μόνο ένα νησί κοντά στη Συρία.
Στις 5-6 Ιουνίου, ο κ. Μπιλντ προήδρευσε μιας ολιγομελούς (10-12 άτομα) κλειστής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Εμπνευστής και οργανωτής της συνάντησης, στην οποία έλαβαν μέρος τούρκοι, αμερικανοί και ευρωπαίοι κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες, υπήρξε ο έντιμος κ. Μπιλντ. Προφανής στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της τουρκικής ένταξης στη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ. Διακαής στόχος, αλλά και πόθος, του κ. Μπιλντ είναι, κατά το ελάχιστον, να ανοίξει το κεφάλαιο της Ενέργειας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Εκτίμησή του είναι ότι εάν η σουηδική προεδρία ξεπεράσει τον σκόπελο του κεφαλαίου της Ενέργειας, τίποτα δεν θα μπορέσει να σταματήσει την τουρκική πορεία στην Ευρώπη.
Υπάρχουν και δύο άλλα ζητήματα στην ατζέντα του έντιμου κ. Μπιλντ. Το ένα είναι η πώληση προηγμένης τεχνολογίας σουηδικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Υψηλή προτεραιότητα αποτελεί η πώληση των σουηδικών πολεμικών αεροπλάνων Grippen (Γρύπας). Οι Τούρκοι τού έχουν ήδη αναπτύξει τη θέση τους. Άνοιξέ μας τις πύλες της ΕΕ και εμείς θα αγοράσουμε το Grippen και άλλα συστήματά σας.
Η άλλη πλευρά της ατζέντας του κ. Μπιλντ είναι προσωπική. Όταν ο κ. Μπιλντ δεν ασκεί δημόσιο λειτούργημα, ασχολείται με την προσφορά υπηρεσιών λόμπι στις Βρυξέλλες μέσω κάποιων διεθνούς εμβέλειας εταιρειών. Στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον Καύκασο, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με έναν αντίστοιχο οίκο λόμπι της Ουάσινγκτον που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κυβέρνησης της Γεωργίας και, μεταξύ άλλων, της εξασφάλιζε πολεμικό υλικό σουηδικής και άλλης τεχνολογίας.
Δεν πρέπει συνεπώς να αποτελέσει έκπληξη εάν, και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, ο έντιμος κ. Μπιλντ αφαιρέσει το επίσημο καπέλο του και φορέσει αυτό του αποκλειστικού λομπίστα της ισλαμικής κυβέρνησης των Ερντογάν – Γκιουλ. Θα συνδυάζει έτσι το ρωσοφοβικό σύνδρομο με τον προσωπικό πλουτισμό. Ίσως μετακομίσει και στην Πόλη προσδοκώντας καλύτερη τύχη από τον Κάρολο ΙΒ΄.