Οριστικά στο σκαμνί του Κακουργιοδικείου ο Θ. Λαναράς και η παρέα του!

Και οι τέσσερις είχαν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών εναντίον του οποίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο Εφετών, ζητώντας να αναιρεθεί, γιατί, όπως ισχυρίζονται, υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων, εσφαλμένη αξιολόγηση των εγγράφων και έλλειψη επαρκούς αιτιολογίας.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπʼ αριθμόν 975/2009 βούλευμά του, έκρινε ότι η παραπομπή των κατηγορουμένων για κακουργηματικές πράξεις από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στηρίχθηκε σε πραγματικά στοιχεία, που εκτιμήθηκαν ορθώς και αξιολογήθηκαν επαρκώς. Κατά συνέπεια, απέρριψε το αίτημα αναίρεσης του Θωμά Λαναρά και των τριών συγκατηγορουμένων του. Έτσι, σύντομα, θα καθίσουν και οι τέσσερις στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Θυμίζουμε ότι ο Θ. Λαναράς και οι συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται για παραπλάνηση του αδελφού του πρώτου, με σκοπό τη χειραγώγηση των μετοχών των εταιρειών του, κάτι που είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» με δημοσίευμά του πριν από δυόμισι χρόνια περίπου.

Αναλυτικά, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των κατηγορουμένων αναφέρει:

«Το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο, που παρέπεμψε τους παραπάνω εκκαλούντες στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να δικαστούν για τις άνω αναφερόμενες πράξεις, δεν έσφαλε ως προς την εκτίμηση των αποδείξεων και την εφαρμογή του νόμου και συνεπώς τα αντίθετα υποστηριζόμενα με τις ένδικες εφέσεις είναι αβάσιμα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο, όπως συνάγεται από το σκεπτικό σε συνδυασμό με το διατακτικό του εκκαλούμενου βουλεύματος, εκθέτει με σαφήνεια και πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις με αναφορά στην εισαγγελική πρόταση τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ανάκριση και συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των εγκλημάτων α) της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εμπιστευμένου στην κατοχή του με την ιδιότητα του εντολοδόχου και β) της κακουργηματικής απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία προέκυψαν τα περιστατικά αυτά και τις σκέψεις, βάσει των οποίων έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές (αποχρώσες) ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία εναντίον των κατηγορουμένων για τις συγκεκριμένες πράξεις. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, ως προς τα αποδεικτικά μέσα, για την πληρότητα της αιτιολογίας αρκεί να προσδιορίζονται απλώς κατά κατηγορία, χωρίς να απαιτείται αναλυτική παράθεσή τους και μνεία του τι προκύπτει από το καθένα από αυτά, ούτε είναι απαραίτητη η συγκριτική στάθμιση και αξιολογική συσχέτιση των διαφόρων αποδεικτικών μέσων μεταξύ τους.

Σημειώνεται τέλος ότι ο πρώτος κατηγορούμενος Θωμάς Λαναράς έχει εμπλακεί και σε άλλες ποινικές υποθέσεις, που συνδέονται με το χρηματιστήριο και την υπʼ αυτού ελεγχόμενη εταιρεία Κλωνατέξ, έχοντας αποκομίσει παράνομα μέσω απάτης και χειραγώγησης του επενδυτικού κοινού μεγάλα χρηματικά ποσά, έχοντας απασχολήσει αρκετές φορές προς τούτο τις δικαστικές αρχές, αλλά και το κοινωνικό σύνολο για την παράνομη συμπεριφορά του (σχετ. το υπ. Αριθμ. 22/2009 βούλευμα του ΣυμβΕφΑθηνών).

Εν όψει αυτών, πρέπει να απορριφθούν οι εφέσεις των παραπάνω κατηγορουμένων και να επικυρωθεί το εκκαλούμενο βούλευμα».


Σχολιάστε εδώ