Μικρά και… ενοχλητικά

Δύσκολο προβλέπεται το καλοκαίρι για τους Πατριαρχικούς. Το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν την υπόθεση του (μοναχού πια) Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος προσέφυγε σε αυτούς με τη διαδικασία του εκκλήτου. Επιπλέον, στις αρχές Ιουλίου θα βρεθεί στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στο πλαίσιο των επίσημων επισκέψεών του σε Ορθόδοξες Εκκλησίες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι Πατριαρχικοί ήδη προετοιμάζονται για σκληρό παζάρι με τον Κύριλλο, καθώς γνωρίζουν ότι ο νέος Πατριάρχης είναι σκληρός διαπραγματευτής και δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν τις δύο Εκκλησίες. Δυστυχώς, οι Ρώσοι δεν έχουν έναν… Ιωαννίνων για να προωθεί τα δίκαια του Φαναρίου!

Την ανανέωση των υποτροφιών που δίδει η Εκκλησία της Ελλάδος σε 100 φοιτητές, αλλοδαπούς και μη, αποφάσισαν οι συνοδικοί αρχιερείς την περασμένη εβδομάδα. Όπως ακούγεται στην Ιερά Σύνοδο, οι Μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχαν αντίρρηση να δοθούν οι υποτροφίες. Λένε πως ο διευθυντής των οικονομικών της Εκκλησίας κ. Α. Ζαμπέλης διαφωνούσε από πέρυσι με τις καθιερωμένες υποτροφίες και είχε εισηγηθεί να κοπούν αρκετές από αυτές. Τελικά φαίνεται ότι πέρασε η απόφαση των αρχιερέων να δοθούν υποτροφίες, αλλά ολίγον τι «ψαλιδισμένες» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τι τα θέλει τα σπουδαγμένα στελέχη η Εκκλησία; Τόσα golden boys γέμισαν… Φτάνουν και περισσεύουν.

Η δυσφορία των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ αρχίζει και εκδηλώνεται σιγά σιγά, όπως ακούγεται στα ενοριακά πηγαδάκια και γράφεται στα εκκλησιαστικά μπλογκ. Κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο ότι έχει κλείσει τη στρόφιγγα της επικοινωνίας και δεν έχουν καμία ενημέρωση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. «Η πληροφόρηση είναι τελείως περιορισμένη και αυτό μπορεί να γυρίσει σε βάρος της Εκκλησίας. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για μερικές κυρίες της δημοσιογραφίας που έχουν ”πληροφόρηση” και ενίοτε γράφουν ό,τι τους υπαγορεύουν…», τονίζει με νόημα κληρικός που παρακολουθεί τα εκκλησιαστικά.


Σχολιάστε εδώ