Με το βλέμμα στη διαφορά και ο Γιώργος
Άλλωστε αυτό ενισχυόταν και απ’ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες) ότι η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόταν σταθερά πάνω από 4 μονάδες. Υπάρχει δηλαδή ένας «αέρας» που δεν ανατρέπεται…
Βέβαια το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου «καλού-κακού» έχει φροντίσει να τοποθετήσει τον πήχη κάπου στα… αβαθή, διοχετεύοντας το περίφημο «νίκη κι ό,τι να ‘ναι», για να διαφυλαχθεί a priori από τυχόν «έκπληξη». Κι όταν λέμε «έκπληξη» εννοούμε μην «κάτσει» η διαφορά γύρω στις 3 μονάδες και προκύψει γκρίνια κι αμφισβήτηση από καραδοκούντες εσωκομματικούς… φίλους.
Κάτι τέτοιο αναμένεται, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διοχετεύονται από το επιτελείο των εμπίστων του Γιώργου (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Αθανασάκης), και ιδίως στην περίπτωση (που… ούτε να τη σκεφθούν δεν θέλουν) που η διαφορά περιοριστεί σε ποσοστό κάτω από 3 μονάδες (κάτι που πάντως αυτήν τη στιγμή θεωρείται σχεδόν απίθανο).
Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε, ο Γιώργος θα βρεθεί προ αντιδράσεων και αμφισβήτησης και θα αντιμετωπίσει εσωκομματικό πρόβλημα.
Και επειδή «των φρονίμων τα παιδιά» κ.λπ., το εν λόγω επιτελείο με ένα μυστηριώδες «non paper» που διακίνησε την Παρασκευή φρόντισε να ενοχοποιήσει απ’ τα πριν τυχόν «μη αναμενόμενο» αποτέλεσμα.
Διότι μέσω αυτού του «non paper» ισχυρίζονταν ότι πανελλαδικά οι «Βενιζελικοί» αλλά και ορισμένες άλλες… δυνάμεις έχουν δώσει γραμμή να «μην πάρουν αέρα τα πανιά του Γιώργου», δηλαδή με λίγα λόγια να… μην ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ!
Απ’ την άλλη τώρα, στην -πιθανή- περίπτωση που η διαφορά κυμανθεί πάνω απ’ τις 4 μονάδες, τότε ο Γιώργος θα αισθάνεται και θα είναι πανίσχυρος εσωκομματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και αυτό που συνεπάγεται με… κλειστά τα μάτια είναι ότι θα επιβάλει ένα εσωκομματικό imperium στην -κρίσιμη- πορεία προς τις εθνικές εκλογές που θα σπρώξει κυριολεκτικά στη γωνία τους μη αρεστούς, χωρίς αυτοί να είναι σε θέση να αντιδράσουν στο παραμικρό!
Αυτές του άλλωστε τις προθέσεις τις κατέστησε σαφείς με το ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο άφησε «εκτός κάδρου» μια σειρά στελεχών (Βενιζέλο, Παπαδόπουλο, Διαμαντοπούλου, Πάγκαλο, Κακλαμάνη, Λοβέρδο κ.ά.) και έκανε την καμπάνια αποκλειστικά με το στενό του επιτελείο.
Έτσι αν τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ευνοϊκά, τότε ο ίδιος και το επιτελείο του θα πιστωθούν την επιτυχία και θα «εξαφανίσουν» τους άλλους.
Στην αντίθετη περίπτωση, τότε απλώς θα δοκιμαστεί η γνωστή συνταγή. Δηλαδή το μη επιτυχές αποτέλεσμα θα χρεωθεί στη… μη κινητοποίηση των «άλλων».
Με δυο λόγια, μονά ζυγά κερδισμένος ο Γ. Παπανδρέου…
Το στοίχημα του Γιώργου
Για τον Παπανδρέου όμως η ευρωκάλπη θα κρίνει πολλά. Ο ίδιος καλείται να αποδείξει -σε εχθρούς και φίλους- ότι μπορεί να είναι επικεφαλής μιας νέας αρχής για το ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει, δηλαδή, με το άνοιγμα της κάλπης να εκφραστούν σε αποτέλεσμα όσα το προηγούμενο διάστημα ο αρχηγός του Κινήματος έθετε με διλήμματα προς τους ψηφοφόρους. Το στοίχημά του είναι η πολιτική καταδίκη της ΝΔ και η δική του καινούργια αρχή, αν θέλει πραγματικά να γίνει πρωθυπουργός.
Επομένως, το προσωπικό στοίχημα που τίθεται σήμερα εξ αρχής είναι: Μπορεί να γίνει πρωθυπουργός και να κυβερνήσει τη χώρα;
Στην Ιπποκράτους, μετά το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, μιλούν για τα συν και τα πλην, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα του ταμείου».
Αν οι ψηφοφόροι επιβραβεύσουν τη στρατηγική του αρχηγού, δίνουν την ευκαιρία στον Παπανδρέου για ένα νέο ξεκίνημα.
Αν όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο και η διαφορά με τη ΝΔ μικρή, τότε η Ιπποκράτους θα επιστρέψει στην… έρημο της εσωκομματικής γκρίνιας.
Αν το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Καραμανλής και Παπανδρέου κέρδισαν κι έχασαν και οι δύο, τότε δεν θα ανοίξει μύτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως δεν θα ανοίξει μύτη και στην κυβέρνηση.
«Κοιλιά» παραδέχονται
στο ΠΑΣΟΚ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, ομολογούν ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η προεκλογική-επικοινωνιακή τακτική τους έκανε… κοιλιά.
Κι αυτό γιατί η υπόθεση της Ζήμενς, τελικώς, δεν προσμετρήθηκε ούτε θετικά ούτε αρνητικά για τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά επέτεινε τη σύγχυση και τη βεβαιότητα ότι τίποτε δεν γίνεται ώστε οι πολίτες να ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα και ποιος επιτέλους… τα πήρε από τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς.
Από την άλλη, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες το κυβερνητικό κόμμα είχε ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που εμφάνιζε κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ είχε ακουμπήσει… ταβάνι.
Η αποχή
Ωστόσο και στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχει ανησυχία για το μέγεθος της αποχής. Στην Ιπποκράτους, μετά την ανάλυση των στοιχείων από τις δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν όλο αυτό το διάστημα, θεωρούν πως η ψήφος στον Καραμανλή έρχεται από μεγαλύτερη κομματική συσπείρωση.
Κι αυτό σε αντίθεση με την πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι πιο χαλαρή.
Τέλος, σημειώνεται πως η αποχή που καταγράφεται στις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί από ποιες ηλικίες, ποιες κοινωνικές τάξεις και ποια κατηγορία πολιτών προέρχεται κ.ο.κ.
Ισχυρό χαρτί
ο Καραμανλής
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το ΠΑΣΟΚ δεν χτύπησε με τηλεοπτικά σποτ τον Καραμανλή. Το έκανε τις τελευταίες μέρες και αυτό θεωρήθηκε μεγάλο σφάλμα.
Από την άλλη, εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις έβλαψαν το κόμμα με τον «αέρα» που του «έδιναν» τους τελευταίους μήνες, εμφανίζοντας πότε οριακή διαφορά με τη ΝΔ και πότε διαφορά σε τρισθεώρητα μεγέθη. Αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί ψηφοφόροι, θεωρώντας πως έτσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να πάνε στις παραλίες για μπάνιο.
Μετακινήσεις ετεροδημοτών μετ’ επιστροφής
Σε οργανωτικό επίπεδο -και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ- κουτσά στραβά η κατάσταση «συμμαζεύτηκε». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε να προσπαθεί ενωμένο για το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν αυτή η προσπάθεια απέδωσε θα φανεί σήμερα το βράδυ.
Κενά υπάρχουν στους εκλογικούς αντιπροσώπους, ενώ σε επίπεδο μετακίνησης ετεροδημοτών η υπεύθυνη, Ζωή Καρούλια, υποστηρίζει βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, ότι 20.000 ετεροδημότες παραπάνω από τις εκλογές του 2007 θα ταξιδέψουν στον νομό όπου ψηφίζουν.
Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως με τις μετακινήσεις αυτές, για τις οποίες για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί και η επιστροφή των ετεροδημοτών, η αποχή, η οποία μετράται απ’ όλες σχεδόν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε υψηλά επίπεδα, μπορεί τελικά να περιοριστεί στα συνήθη μεγέθη.
Η διαφορά
Όσον αφορά τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη εκλογική εμπειρία δήλωναν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι αυτή δεν θα ξεπεράσει -εκτός απροόπτου φυσικά- το 3,2%, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι μεγαλώνει.
Από την άλλη, δημοσκόποι με τους οποίους συνεργάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 34 % έως και 38% και η ΝΔ θα υπολείπεται κατά 4 μονάδες, περίπου, από 30 έως και 34%. Αν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 34%, τότε η ΝΔ θα φτάσει περίπου το 30% με ανοδική τάση, ενώ αν αυξηθεί σε 38% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, τότε και η ΝΔ θα πάει περίπου στο 34%, επίσης με ανοδική τάση.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αφορά στο τι τελικά θα κάνει μερίδα στελεχών που δεν υιοθετούν τις αποφάσεις Παπανδρέου και θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς. Δεν θα εκπλαγούν, όπως λένε, αν διαπιστώσουν τέτοιες πρακτικές στις σημερινές εκλογές από τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές». Είτε δηλαδή να μην πάνε να ψηφίσουν είτε να ακυρώσουν ακόμη και ψηφοδέλτια προς όφελος του Καραμανλή και της ΝΔ.
Βεβαίως αυτό δεν αποδεικνύεται, στην πολιτική όμως βγαίνουν συμπεράσματα, με αποτέλεσμα στην Ιπποκράτους να υποστηρίζουν: «Τους ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και θα δούμε σήμερα το βράδυ τι θα έχουν κάνει».
Κρας τεστ
Αν όμως τεθεί σε αμφιβολία το αυτονόητο για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν εν προκειμένω υπεύθυνα το κόμμα τους με στόχο τη νίκη, τότε για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθεί ότι ούτε η νίκη ενώνει τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρα το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, βαθύ και άλυτο.
Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου πάντως έχουν υπόψη τους όλα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν θέλουν να πιστέψουν ότι μπορεί η προσπάθειά τους να υπονομευτεί εκ των έσω: «Πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι είναι μέρος του ΠΑΣΟΚ και δεν επιτρέπονται τέτοιες πρακτικές. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε όλοι μαζί.
Στην προοπτική μάλιστα διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η στάση όλων θα ληφθεί υπόψη και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση αν το κόμμα αναλάβει και πάλι την εξουσία».
Φυσικά, όσοι στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο στόχαστρο σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν να μας στοχοποιούν από τη στιγμή που δεν έχουμε δώσει κανένα δικαίωμα να πιστεύουν κάτι τέτοιο… Ίσως μας στοχοποιούν για τη δημιουργία άλλοθι σε περίπτωση που το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό ή τόσο ευνοϊκό για τον Παπανδρέου».
Ωστόσο, από τα συμφραζόμενά τους καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά τι εννοούν, αφού οι απαντήσεις τους έδιναν την εντύπωση ότι δεν επιθυμούν μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.
Οι εκλογές λοιπόν αυτές αποτελούν δοκιμασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα «κρας τεστ» για το πώς θα πορευτεί από αύριο Δευτέρα και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.