«Μάχη» για το νερό στη Γραβιά

Ο σύλλογος, αλλά και το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοσκοπής είχαν κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Γραβιάς να παραχωρούν το πλεονάζον νερό της πηγής Κεφαλόβρυσου, αφού όμως πρώτα διασφαλιστεί η ύδρευση-άρδευση του χωριού και διαφυλαχθεί το οικοσύστημα από ενδεχόμενες τεχνικές παρεμβάσεις.

Ο Δήμος Γραβιάς δεν δέχθηκε τη ρύθμιση αυτή και θέλησε να διαχωρίζεται το νερό της πηγής, με βάση ένα προϋπάρχων σχέδιο.

Σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου «Η Αγία Τριάς», μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

«Η κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης προϋποθέτει τη γνώση των υδρολογικών και μετεωρολογικών παραμέτρων της λεκάνης απορροής, της δυναμικότητας των επιφανειακών και υπογείων υδατικών συστημάτων και τον βαθμό εκμετάλλευσής τους, τις ελλειμματικές περιοχές, τον βαθμό και το είδος της ρύπανσης των υδάτων, αλλά και την προέλευσή της, κοινωνικοοικονομικά δεδομένα για την κοστολόγηση και την ανάκτηση του κόστους αποκατάστασης του νερού.

Ο σχεδιασμός διαχείρισης υδατικών πόρων δεν γίνεται οριστικά μία φορά. Είναι μια δυναμική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που εξελίσσονται στον χρόνο και αναπροσαρμόζονται κάθε φορά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Πρέπει λοιπόν η τοπική και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μαζί με την περιφέρεια και το κοινό – χρήστες να ευρίσκονται σε ετοιμότητα όχι μόνο κατά την αρχική κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης, αλλά να συμμετέχουν στην εφαρμογή τους, να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά τους και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες προτάσεις για τη βελτίωσή τους. Αυτά εξάλλου αναφέρονται στις προαναφερθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».


Σχολιάστε εδώ