«Λευκή απεργία» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, αφού το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πιθανόν να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα δοκιμάσουν την εύθραυστη, έτσι κι αλλιώς, συνοχή του ΣΥΝ. Η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχής σε όλη την προεκλογική περίοδο, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την εκλογή της δεύτερης έδρας, την οποία κατέλαβε εκπρόσωπος της ΚΟΕ που μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «όνειρο θερινής νυκτός» ήταν η εκλογή τρίτης έδρας, την οποία θα καταλάμβανε ο σημερινός μοναδικός ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό μέτρο -μετά την απώλεια δύο ευρωβουλευτών της χώρας μας- για την εκλογή είναι περίπου στο 4,5% (ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές είχε 5%) και από εκεί και πέρα η εκλογή δεύτερου εξαρτάται από το υπόλοιπο αλλά και από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το 3% και άρα δεν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Εν αναμονή του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος, όλες οι τάσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για την επόμενη μέρα, στην περίπτωση που η κάλπη βγάλει αποτέλεσμα που θα απέχει από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η κάθε τάση θα κατηγορήσει την άλλη και οι εξελίξεις αναμένονται απρόβλεπτες. Ήδη, όπως είναι γνωστό, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ έχει διαμηνύσει ότι «θα κάνουμε ταμείο μετά τις εκλογές» και θα αποδώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στον αποκλεισμό ουσιαστικά του νυν ευρωβουλευτή από τις εκλόγιμες θέσεις και στο γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα στελέχη της ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένα από τις διάφορες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τον Δ. Παπαδημούλη που είναι υποψήφιος τα υπόλοιπα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν καθόλου, και όταν έγινε αυτό επρόκειτο για περιφερειακές συγκεντρώσεις.

Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» περίμεναν μέχρι σήμερα σιωπηρά, προκειμένου να μη χαρακτηριστούν υπονομευτές της προεκλογικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σίγουρο ότι από αύριο «θα αρχίσουν τα όργανα». Εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταλογίσει στον Αλέξη Τσίπρα και πολιτική ανακολουθία, αφού την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές διατύπωσε την πρόταση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, τους Οικολόγους και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύεται με τις δεξιόστροφες πολιτικές της ηγεσίας του, προκειμένου όπως είπε να «συγκροτηθεί τρίτος πόλος στα αριστερά του πολιτικού μας συστήματος». Μια τέτοια πρόταση δεν υπήρχε στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΝ που καθόρισε τη στρατηγική του κόμματος για τις ευρωεκλογές, κι έτσι η εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι προκλήθηκε σύγχυση στους ψηφοφόρους του κόμματος σχετικά με τις πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΝ.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία αναμένεται -στην περίπτωση πάντα αρνητικού αποτελέσματος- να καταλογίσει στην εσωκομματική αντιπολίτευση «λευκή απεργία» των στελεχών της κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε τα μαχαίρια είχαν βγει και προεκλογικά, άσχετα εάν μέσα στον προεκλογικό ορυμαγδό το θέμα δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Κάποια στελέχη της πλειοψηφίας άφηναν υπονοούμενα ότι κάποιοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση «προωθούν το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων ή την αποχή», προκειμένου να μην πάει καλά στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσουν στη συνέχεια κριτική στην ηγεσία. Μάλιστα στην «Αυγή» δημοσιεύθηκε άρθρο στελέχους του ΣΥΝ με το οποίο καλούνταν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να κάνουν «μία δήλωση που θα διαψεύδει τους κακόβουλους ψιθύρους»!

Η ηγεσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με το ζόρι κρατήθηκε και δεν αντέδρασε δημόσια λόγω της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο δύο στελέχη της, με επιστολή τους στην «Αυγή», καυτηρίασαν έντονα το εν λόγω άρθρο κάνοντας λόγο για «απαίτηση δηλώσεων νομιμοφροσύνης κατά το πάλαι ποτέ γνωστό πρότυπο» και δηλώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη μετεκλογική χρησιμότητά του» υπονοώντας ότι η πλειοψηφία στην περίπτωση μη επιτυχούς εκλογικού αποτελέσματος θα ρίξει όλο το φταίξιμο στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αυτά είναι μόνο τα προεόρτια για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα μετά το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τα χειρότερα για το μέλλον του ΣΥΝ. Και όταν λένε για χειρότερα, εννοούν στην κυριολεξία τα χειρότερα.


Σχολιάστε εδώ