Κάλπη, πρόβλεψη και αύριο

Επειδή ανήκουμε στην κατηγορία των αρθρογράφων που πιστεύουν ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες το σύνολο του εκλογικού σώματος έχει αποφασίσει (συνειδητά ή ασυνείδητα) αν θα ψηφίσει και τι θα ψηφίσει, αρνούμαστε να αποδεχτούμε τις δημοσκοπήσεις, που αδυνατούν να δώσουν πραγματικές προβλέψεις αποτελεσμάτων και επιμένουν να δίνουν εξωπραγματικά νούμερα, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 32% και τη ΝΔ στο 28,5%. Ωστόσο, τέτοια νούμερα η κάλπη δεν θα βγάλει, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα πέσει κάτω από το 36% ούτε η ΝΔ θα πέσει κάτω από το 33%. Άρα οι εταιρείες ερευνών είτε δεν τολμούν να ρισκάρουν εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος είτε δεν μπορούν – γεγονός που είναι χειρότερο.

•Κατά τη γνώμη μας και με αφετηρία τα πολιτικά δεδομένα, τα δύο κόμματα εξουσίας θα περάσουν αθροιστικά το 70%, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται γύρω από το 38% και τη ΝΔ γύρω από το 34%. Στον βαθμό που επαληθευτούν αυτά τα αποτελέσματα, η μεν κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της ευρωκάλπης, η δε αξιωματική αντιπολίτευση θα μιλήσει για δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κυβέρνησης. Ασφαλώς, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν θα προκύψουν ούτε η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει άμεσα με πτώση από την εξουσία.

•Βέβαια, την επαύριον της κάλπης η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα δυσκολέψει περαιτέρω τη ζωή της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ αντιθέτως θα δώσει αέρα και ορμή στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τα διάφορα «συμφέροντα» και «κέντρα ισχύος» θα προεξοφλήσουν νίκη ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και θα επιχειρήσουν προσέγγιση με το σύστημα εξουσίας που «έρχεται». Ωστόσο, ο Κώστας Καραμανλής, ως ικανός τακτικιστής, μπορεί να ελιχθεί γύρω από τα εμπόδια και να φτάσει μέχρι την άνοιξη του 2010, οπότε, αν προκύψουν εκλογικές εξελίξεις, θα φορτώσει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ και ό,τι κερδίσει εξ αυτού…


Σχολιάστε εδώ