Ευρωεκλογές και Τουρκία

Το αρνητικό αυτό κλίμα αντικατοπτρίστηκε στα ψηφοδέλτια των κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, όπου λιγοστοί είναι οι υποψήφιοι, τουρκικής καταγωγής, που κατέχουν εκλόγιμη θέση.

Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας ως ισότιμου μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την προεκλογική συζήτηση. Ο γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η γερμανίδα πρωθυπουργός, Άνγκελα Μέρκελ, υπήρξαν από τους πρώτους ηγέτες που πήραν αποστάσεις από την Άγκυρα. Σε κείμενο, που συνυπέγραψαν στα τέλη Μαΐου, εξέφρασαν τις ήδη γνωστές επιφυλάξεις τους για την περαιτέρω επέκταση της Ευρώπης προς «Ανατολάς». Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει ισχυρούς και ικανούς θεσμούς, δήλωναν οι δύο ηγέτες. Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας και υπέδειξαν έμμεσα μια ενδιάμεση λύση για την Άγκυρα, που δεν είναι άλλη από εκείνη του καθεστώτος ειδικής σύνδεσης.

Η αρνητική στάση των ευρωπαίων ηγετών έναντι της Τουρκίας έγινε εξίσου ορατή στην επιλογή υποψηφίων από τα πολιτικά κόμματα. Μολονότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, τουρκικής καταγωγής, φτάνουν τους τριάντα στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, ο αριθμός εκείνων, που έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν, είναι ελάχιστος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι, τουρκικής καταγωγής, υποψήφιοι κατέχουν χαμηλή θέση στα ψηφοδέλτια, που όρισαν οι μηχανισμοί των κομμάτων και με τα οποία συμμετέχουν στις εκλογές.

Οι, τουρκικής καταγωγής, υποψήφιοι συγκεκριμένα συμμετέχουν στη διαδικασία από τους συνδυασμούς των εξής χωρών: Αγγλία (ένας υποψήφιος), Αυστρία (δύο), Βέλγιο (επτά), Βουλγαρία (τρεις), Γαλλία (ένας), Γερμανία (επτά), Δανία (ένας), Ελλάδα (τρεις), Ολλανδία (τρεις) και Φινλανδία (δύο). Η εκλογή εκείνων των υποψηφίων που φαίνεται να είναι σίγουρη είναι της Εμινέ Μποσκούρτ, υποψήφιας με το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας (2η θέση στο ψηφοδέλτιο), της Φιλίζ Χουσμένοβα (1η θέση) και του Μετίν Καζάκ (3η θέση), που είναι υποψήφιοι του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών – το τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- και του Ισμαήλ Ερτούγ (20ή θέση), υποψήφιου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Η εκλογή των, τουρκικής καταγωγής, υποψηφίων στην Ευρωβουλή θεωρείται ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας από τους καθεστωτικούς κύκλους της Τουρκίας. Η Άγκυρα, το τελευταίο διάστημα, ενθαρρύνει τους πολίτες της, που διαβιούν στις ευρωπαϊκές χώρες, να αποκτήσουν την υπηκοότητα της χώρας διαμονής τους, απορρίπτοντας την παρωχημένη νοοτροπία των πραξικοπηματιών του 1980, που απαγόρευε ρητά κάτι τέτοιο.

Με τον τρόπο αυτόν, η Άγκυρα αποκτά -πραγματικά από το πουθενά- έναν σημαντικό μοχλό πίεσης έναντι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανδρώνοντας, κατά περίπτωση, με έμψυχο δυναμικό το αδύναμο λόμπι της στην Ευρώπη.

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι το ζήτημα της εκλογής των υποψηφίων, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία, καθώς αποχωρούν από την Ευρωβουλή είτε οριστικά είτε πρόσκαιρα, αρκετές προσωπικότητες γνωστές για τις φιλοτουρκικές τους θέσεις, όπως οι Τζεμ Οζντεμίρ, Ζοστ Λαχέντϊκ, Μισέλ Ροκάρ κ.ά.

Η υποβάθμιση των υποψηφίων, τουρκικής καταγωγής, στα ψηφοδέλτια των τριών ελληνικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσε τις αντιδράσεις των φερέφωνων της Άγκυρας στη χώρα μας. Η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» με ανακοίνωσή της κάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα να ψηφίσει «λευκό» με το αιτιολογικό ότι τα ελληνικά κόμματα δεν έδειξαν τον «απαραίτητο σεβασμό» (sic) στους μουσουλμάνους υποψηφίους και υποτιμώντας την αξία της μειονότητας τούς περιέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους σε μη εκλόγιμες θέσεις. Η εκβιαστική αυτή κίνηση της Επιτροπής έρχεται να κρούσει και πάλι το καμπανάκι για τη δραστηριότητα των μελών της, τα πιστεύω τους, τα συμφέροντα που προασπίζονται κ.ο.κ. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόσωπο που εκτελεί χρέη προέδρου στην Επιτροπή είναι ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, στα κατορθώματα του οποίου είχαμε αναφερθεί εκτενώς πρόσφατα από αυτήν τη στήλη, ενώ στα μέλη του συγκαταλέγονται «εκλεκτές» μορφές, όπως οι Τσετίν Μαντατζή, Σερίφ Ιμπραήμ κ.ά.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία προσβλέπει στην εκλογή των, τουρκικής καταγωγής, υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να προωθήσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και μόνον. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από την προπέτεια, με την οποία κινήθηκαν τα όργανά της στη Θράκη, για να πλήξουν το κύρος των εκλογών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα και αμφιβολίες περί τις πραγματικές προθέσεις αυτών των υποψηφίων, καθώς και για τη συμβολή τους στην πολυσήμαντη και κοπιαστική αυτή υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνεπώς, οι ευρωεκλογές αποκτούν και χαρακτήρα, σχεδόν, δημοψηφίσματος, για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Μέλλει να δούμε τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής λαϊκής ετυμηγορίας που θα ανακοινωθούν το βράδυ της 7ης Ιουνίου.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος


Σχολιάστε εδώ