Επί 12 χρόνια κατασκευάζεται…

Συμπληρώνονται, περίπου σε 4 μήνες, 12 χρόνια από την έναρξη της κατασκευής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, που άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου 1997, και ένας χρόνος από την τελευταία προθεσμία αποπεράτωσής του. Το κόστος κατασκευής του έχει εκτιναχθεί στα ύψη, το κοινωνικό κόστος συνεχώς διογκώνεται, η ζημία του Δημοσίου καθίσταται ανυπολόγιστη, ενώ η ημερομηνία λειτουργίας παραμένει άγνωστη! Πρωταγωνιστούν στο φιάσκο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΔΕΠΑΝΟΜ ως φορέας κατασκευής του έργου και η Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων ως υπεύθυνη των κονδυλίων της ΕΕ. Η τελευταία πράξη της περιπέτειας αρχίζει τον Ιούλιο του 2007.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας διακόπτει την εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών και εμμέσως πλην σαφώς την κατασκευή του έργου. Ο πόλεμος μεταξύ των συμβαλλομένων αρχίζει. Ο εργολάβος υποβάλλει αίτηση διαλύσεως της σύμβασης και η ΔΕΠΑΝΟΜ καταγγέλλει τη σύμβαση για πλαστές εγγυητικές επιστολές κ.λπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης και την εκκαθάριση θα προκύψει τεράστια οικονομική ζημία του Δημοσίου, εξαιτίας των πλαστών εγγυητικών επιστολών, των προκαταβολών, της πιστοποίησης υλικών επιτόπου, της αναθεώρησης των τιμών και της αύξησης του προϋπολογισμού αποπεράτωσης του έργου λόγω των καθυστερήσεων.

Το έργο ξαναδημοπρατήθηκε στις 25/6/2007, υπογράφεται η νέα σύμβαση με ανάδοχο την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΕ, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και με χρόνο περαιώσεως 12 μήνες, δηλαδή την 25/6/2008, με πρόβλεψη 5% πριμ για ολοκλήρωση την 25/3/2008. Πρόκειται για ημερομηνίες προκλητικά εξωπραγματικές, τις οποίες μάλιστα είχαν προαναγγείλει με δηλώσεις τους στη Βουλή ο τότε υφυπουργός Θαν. Γιαννόπουλος τον Σεπτέμβριο του 2006 και το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου τον Μάρτιο του 2007. Το έργο εκτελείται από την Κοινοπραξία ΕΛΤΕΡ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ, στις οποίες χορηγείται και προκαταβολή 625.000 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο ΔΣ διαπιστώνει ότι απαιτείται ενίσχυση του προσωπικού, τον δε Νοέμβριο του 2007 το εργατικό προσωπικό στο εργοτάξιο είναι 45 άτομα και, παρά την προκλητική καθυστέρηση επί εξάμηνο, το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ χορηγεί παράταση 3 μηνών, ήτοι στις 25/9/2008, για τις τμηματικές παραδόσεις και την τελική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, με αναθεώρηση εξ υπαιτιότητος του κυρίου του έργου.

Ακολουθεί μπαράζ παρατάσεων, από 25/9/2008 σε 25/12/2008, 31/3/2009 και τέλος 30/6/2009, πάντα με την έγκριση και τις ευλογίες της Διαχειριστικής Αρχής.

Για την… οικονομική ενίσχυση του εργολάβου η ΔΕΠΑΝΟΜ ενέκρινε νέες εργασίες δαπάνης 12 εκατ. ευρώ, την σκοπιμότητα εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών δαπάνης 5 εκατ. ευρώ, την κατασκευή ψυχιατρικής μονάδας, διάφορες εργασίες αποκατάστασης κακοτεχνιών και τέλος την υποκατάσταση της αναδόχου ΑΤΤΙ-ΚΑΤ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για αγνώστους λόγους. Από την αντιπαραβολή των όρων της διακήρυξης και στις τρεις μελέτες δημοπράτησης που έχουν εκπονηθεί, οι μαϊμουδιές που έχουν γίνει φωνάζουν από μακριά.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν (οικοδομικές, εγκαταστάσεις εξοπλισμού, δοκιμές) και η ανευθυνότητα που επικρατεί στη διοίκηση του έργου καθιστούν απροσδιόριστη την ημέρα λειτουργίας του. Είναι πλέον αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον υπουργό Υγείας γιατί αλλιώς κινδυνεύει να εκτεθεί.


Σχολιάστε εδώ