Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Οι επενδύσεις σε μετοχές δεν κατάφεραν να αντέξουν στην τωρινή οικονομική κρίση. Τις χτύπησε αστροπελέκι. Αναλυτές υπολογίζουν ότι από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα οι εισηγμένες μετοχές παρουσιάζουν ζημίες που φτάνουν περίπου στα 35 τρισ. δολάρια. Και ζημίες τέτοιου μεγέθους δύσκολα καλύπτονται. Χρειάζεται πολύς χρόνος και απρόβλεπτα όσο και σοβαρά γεγονότα. Από τα τέσσερα επενδυτικά «αγαθά» (μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο, χρυσός), με τα οποία παίζουν συνήθως οι ισχυροί επενδυτές, οι επενδύσεις σε χρυσό άνοιξαν την κρίση και ήρθαν πρώτες σε απόδοση. Οι συνεχείς πτώσεις των επιτοκίων δεν ευνόησαν καθόλου τις αποδόσεις των επενδύσεων σε ομόλογα. Η αστάθεια των προωθημένης τεχνολογίας επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών είχε αρνητική επίδραση στην απόδοση των ιδιωτικών ομολόγων κυρίως, δηλαδή στα ομόλογα τραπεζών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο παρουσίασαν ακανόνιστες διακυμάνσεις αποδόσεων καθώς και οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ύστερα από ανοδική έκρηξη παρουσίασαν κάθετη πτώση. Αντιθέτως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι τιμές του χρυσού παρουσίασαν άνοδο και τα συμβόλαια παραγώγων χρυσού ήρθαν πρώτα σε αποδόσεις. Πάντως παρατηρείται ότι σε περιόδους έκρηξης των τιμών πετρελαίου ανεβαίνουν και οι τιμές του χρυσού. Όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, προσοχή στις επενδύσεις σας.
2
Πέρασαν πάνω από δύο μήνες αφότου συνήλθε στο Λονδίνο η Σύνοδος Κορυφής των 20 ισχυρότερων χωρών (2/4/2009), όπου τάχα λήφθηκαν «σοβαρές αποφάσεις» από το G-20 για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης και την πρόληψη στο μέλλον δημιουργίας παρόμοιων καταστάσεων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε τότε η υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα και ειδικότερα ελέγχου της δραστηριότητας των κακόφημων hedge funds (κερδοσκοπικών κεφαλαίων) και των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης, που ενώ είναι ανίκανες να αξιολογήσουν τη δική τους οικονομική κατάσταση έχουν την αναίδεια να αξιολογούν την κατάσταση και την πιστοληπτική ικανότητα των άλλων επιχειρήσεων και κρατών. Και καίνε κόσμο και κοσμάκη με τις τάχα αντικειμενικές εκτιμήσεις και βαθμολογίες τους. Από τις 2/4/2008 που πάρθηκαν αυτές «οι πολύ σκληρές» αποφάσεις δεν ξανακούστηκε τίποτε. Έστω να ανακοινωθεί η σύσταση μιας επιτροπής για τη μελέτη του θέματος. Σιγή του τάφου! Αυτό ήταν αναμενόμενο. Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι το G-20 δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για το πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας. Ούτε υπήρξε κάποια ένδειξη ότι ασχολήθηκε με συντονισμό μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας. Τα καλά τα ξέχασαν, τα κακά τα μυρίστηκαν και τα άφησαν να μολύνουν τη διεθνή οικονομία. Κατά τα λοιπά τα «παπαγαλάκια» είχαν τότε πανηγυρίσει για τις «σημαντικές αποφάσεις» του G-20. Και όμως μερικοί ακόμη δεν δέχονται ότι η κρίση είναι ύποπτη.
3
Στις 26 Μαΐου χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί από χώρες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του γάλακτος φυσικά. Ήταν εκεί αντιπροσωπείες από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο. Τα αιτήματά τους ήταν κυρίως δύο: α) Να επανέλθουν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος, οι οποίες έχουν καταργηθεί από το 2005. β) Να επανέλθουν οι τιμές χοντρικής πώλησης (τιμές παραγωγού) στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Οι γαλακτοπαραγωγοί σε συνάντησή τους με την επίτροπο Γεωργίας Μάριον Φίσερ Μπόελ τόνισαν ότι οι σημερινές τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί είναι κατά 30% μειωμένες, σε σύγκριση με αυτές προ της κρίσης (2006), ενώ οι τιμές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε επίπεδο τιμών καταναλωτή (π.χ. στα σούπερ μάρκετ) έχουν παραμείνει σταθερές, ανεπηρέαστες από την κρίση. Έχουν δίκιο οι παραγωγοί να διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέριμνας στη σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος. Όπως διαμαρτύρονται και οι άλλοι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία η κρίση κατέστησε χαμηλότερα. Όμως ειδικά για τους αγρότες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Λάρισα την περασμένη Κυριακή, δήλωσε ότι έχει έτοιμο σχέδιο στήριξης του γεωργικού εισοδήματος. Ίσως να είναι έτσι. Όμως θα τον αφήσουν τα αρπακτικά της αγοράς να το εφαρμόσει; Τέλος πάντων, ας δημοσιοποιήσει το σχέδιο αυτό και ίσως κάτι καλό προκύψει για τους αγρότες μας.