Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ –όπως μαθαίνω– στο Προεδρικό Μέγαρο, για το αν θα πραγματοποιεί φέτος και με ποια ακριβώς μορφή, η καθιερωμένη δεξίωση του προέδρου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου. Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση επιβάλλει, βλέπετε, νέα δεδομένα. Αν επικρατήσουν οι πιο… εγκρατείς, η δεξίωση θα ματαιωθεί και ο Κάρολος Παπούλιας θα περιορισθεί σε ένα απλό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Αυτό και τίποτα περισσότερο. Εναλλακτικά πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει η δεξίωση με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, ήτοι οι αρχηγοί των κομμάτων και 100 με 150 μόνον αντιστασιακοί. Αν ερμηνεύω καλά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος είναι υπέρ της πρώτης άποψης.

ΚΑΛΟΥ κακού να είστε προσεκτικοί όσοι αυτές τις ημέρες περνάτε έξω από το υπουργείο Εξωτερικών επί της Βασ. Σοφίας. Η Ντόρα διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να εντοπισθούν οι υπαίτιοι για την αργοπορία που παρατηρήθηκε στη διαβίβαση των εγγράφων σχετικά με τον φυγόδικο Χρ. Καραβέλα από το ΥΠΕΞ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κι επειδή ως συνήθως οι πραγματικά υπεύθυνοι δεν θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, το πιθανότερο είναι να την πληρώσουν τίποτα χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι, ενδεχομένως και τίποτα περαστικοί! Διπλωματικοί υπάλληλοι σημειώνουν ότι αν η κ. Μπακογιάννη ενημερώθηκε, όπως λέγεται, καθυστερημένα την ευθύνη φέρει ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της, πρέσβης, Κ. Χαλαστάνης. Τον οποίο η Ντόρα έφερε στα κεντρικά και τον πήρε στο γραφείο της με το σκεπτικό –όπως λένε οι κακές γλώσσες– ότι, καθʼ όσον καταγόμενος από την Ευρυτανία, θα βοηθήσει τον Κ. Μπακογιάννη όταν αποφασίσει να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής.

ΔΥΟ… γραμμές επικρατούν στην κυβέρνηση σε σχέση (και) με τις εκλογές στην Αλβανία – θα διεξαχθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου. Το μεν Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει τον νυν πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, εξ ου και το πρόσφατο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στα Τίρανα. Στη συνάντηση μάλιστα, που είχε στη γειτονική χώρα με τους εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, τους… προέτρεψε να συνεργαστούν με το κυβερνών κόμμα. Σε άλλο μήκος κύματος όμως, κινούνται στο υπουργείο Εξωτερικών, που βλέπουν με… καλό μάτι τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση του Έντι Ράμα! Η Ντόρα γνωρίζεται μαζί του από την εποχή που ήταν δήμαρχος Αθηναίων (εκείνος είναι ακόμη δήμαρχος Τιράνων), ενώ τον είχε τιμήσει σε ειδική εκδήλωση. Μου λένε δε ότι η υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε με τη σειρά της τους έλληνες ομογενείς να στηρίξουν τον Ράμα. Η υπεύθυνη ελληνική εξωτερική πολιτική σε… νέες περιπέτειες!

«ΥΠΟ απόσυρση» τελεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Μιχ. Καρχιμάκης, καθότι στην Ιπποκράτους αντιλήφθηκαν, έστω και καθυστερημένα, ότι η στρατηγική της «σκανδαλολογίας» (…για το τίποτα) καθόλου δεν τους ωφελεί. Άλλωστε, όλο και πιο συχνά ακουγόταν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η διαπίστωση ότι… «θα τον πληρώσουμε ακριβά τον Καρχιμάκη»! Ο τελευταίος, αφού ξεπέρασε το σοκ για το «άδοξο τέλος» της… λαμπρής καριέρας του, ξεκίνησε νέο «ανένδοτο». Όπως πληροφορούμαι στέλνει e-mail σε βουλευτές και δημοσιογράφους με φωτογραφίες όπου απεικονίζουν πολιτικούς δίπλα στον Μιχ. Χριστοφοράκο. Κατά… διαβολική σύμπτωση όλοι ανεξαιρέτως προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Υποθέτω ότι στην επόμενη φάση και στην κατηγορία πολιτικοί που τα… πήραν από τη Ζήμενς θα περιλάβει τον Θ. Τσουκάτο.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, υπαινίσσεται στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του ο Γ. Καρατζαφέρης, αρνούμενος ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες. Ικανότητες μελλοντολόγου δεν διαθέτω και… δάφνες Πυθίας δεν διεκδικώ. Ωστόσο, εικάζω ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα έχουν βασικό αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Καραμανλή. Και μπορεί να περιλαμβάνει πρόταση από… συγκυβέρνηση μέχρι και κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές! Ποιος είπε ότι η περίοδος μετά τις ευρωεκλογές δεν θα έχει ενδιαφέρον;


Σχολιάστε εδώ