Δημοψηφίσματα σύντομα για το Κυπριακό!
Παρόλο που γίνεται λόγος για διαφωνίες στις συνομιλίες, εντούτοις μεθοδεύεται και θ’ αρχίσει οριστικά μέχρι τον Σεπτέμβρη διαδικασία «πάρε-δώσε» πάνω στα βασικά και ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι η νομή της κεντρικής εξουσίας και το εδαφικό, ενώ σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσία και τη Δικαιοσύνη, θεωρείται ότι κατά το μάλλον (και χονδρικά) έχουν διευθετηθεί.
Ο βρετανικός παράγοντας κινείται εντονότατα στο παρασκήνιο, ενώ κοινοτικοί κύκλοι ασκούν υποβοηθητικό ρόλο σε πολλά επίπεδα, δεδομένου ότι μεθοδεύονται συν τοις άλλοις σοβαρές παρεκκλίσεις από τα ευρωπαϊκά θέσμια.
Μετά το θέρος θα κινηθούν νέες διεργασίες και θα υπάρξουν απευθείας παρεμβάσεις με άσκηση εκβιαστικών πιέσεων, «προκειμένου να υπάρξουν νέα και τολμηρά βήματα», όπως χαρακτηρίζονται από καλά ενημερωμένους κύκλους. Κάτι για το οποίο η Αθήνα είναι αρκούντως ενήμερη, χωρίς όμως ν’ αντιδρά, λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που την ταλανίζουν, δίδοντας έτσι ευκαιρία σε άλλους ν’ αλωνίζουν και να προάγουν επιθυμητές ρυθμίσεις.
Στόχος είναι ν’ αποτραπούν προβλεπτές υποτροπές λόγω των περιπλοκών στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, από την άρνηση της δεύτερης ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο προνοεί, εκτός των άλλων, άνοιγμα των αεροδρομίων και λιμανιών της στα κυπριακά σκάφη και αεροπλάνα.
Κάτι που απασχολεί τις Βρυξέλλες ως πρωτοβάθμιο πρόβλημα και για το οποίο κινείται ήδη έντονα η Σουηδία, που έχει την προεδρία της ΕΕ.
Η Σουηδία (και ειδικότερα ο υπουργός της των Εξωτερικών κ. Μπιλντ) διεξάγει ευρέως φάσματος παρασκηνιακές επαφές, εν γνώσει των Ηνωμένων Εθνών και με τη σιωπηρή συναίνεσή τους. Τα οποία, διά του αντιπροσώπου τους κ. Ντάουερ, διαμηνύουν ατύπως προς τις πλευρές: Εάν δεν υπάρξει και σύντομα υπέρβαση για λύση, τότε η διχοτόμηση θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και η αναγνώριση του ψευδοκράτους αμετάκλητη, ιδιαίτερα από κάποιες χώρες!
Κι αυτό, ενώ η Άγκυρα σκληραίνει παραπέρα τις θέσεις της, απειλώντας ταυτοχρόνως έξοδο του στόλου της, εάν η Λευκωσία επιμείνει και τελικά προχωρήσει σε σχέδια εξορύξεως υδρογονανθράκων στις νοτιοανατολικές θαλάσσιες ζώνες της.
Κάτι που επαναπροέκυψε, καθώς ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι αμερικανική εταιρεία θα είναι η πρώτη που θ’ αναλάβει και θ’ αρχίσει σύντομα ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Άγκυρα διεκδικεί, με τις ίδιες απειλές, μερίδιο σε όλη την περιοχή, από το Καστελλόριζο μέχρι την Πάφο. Περιοχή στην οποίαν έχουν ήδη επισημανθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Κάτι που η Άγκυρα γνωρίζει. Και η οποία θα βγάλει τον επόμενο μήνα σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες, ενώ στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου ναυλοχούν μονίμως πολεμικά σκάφη της, έτοιμα να παρέμβουν, όπως έπραξαν προ μερικών μηνών.
Υπό το φως αυτών των πληροφοριών, προβλέπεται μάλλον θερμό θέρος στην περιοχή κι ευρύτερες εντάσεις, σε περίπτωση που θα διαφανούν αδιέξοδα στο Κυπριακό γενικότερα.