Για ποιους χτυπά η καμπάνα;

Ειδικά αυτές οι ευρωεκλογές, με τον χαρακτήρα που πήραν, με το έντονα πολωτικό κλίμα που επικράτησε, με το σκάνδαλο της Siemens να κυριαρχεί έως και την τελευταία ώρα, με τους δύο αρχηγούς των κομμάτων του δικομματισμού να «δίνουν τα ρέστα τους» και να επιτίθενται ο ένας στον άλλο, έχουν de facto αποκτήσει χαρακτηριστικά αν όχι εθνικών εκλογών, πάντως μιας γενικευμένης αναμέτρησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα μετρήσουν πολύ και θα επηρεάσουν έως και καταλυτικά την πορεία προς τις εθνικές εκλογές, που σχεδόν όλοι τις βλέπουν για τον επόμενο Μάρτη.

Σίγουρα δε τα αποψινά αποτελέσματα θα πυροδοτήσουν σοβαρές εξελίξεις στα κόμματα, θα επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα, θα χρωματίσουν τις συνολικότερες διεργασίες.

Δραματικές εξελίξεις;

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στο «ΠΑΡΟΝ» αργά το βράδυ της Παρασκευής κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ:

– Αν η διαφορά είναι θηριώδης (π.χ. 6%), τότε αναπόφευκτα θα πάμε σε δραματικές εξελίξεις. Αποκλείεται ο Καραμανλής με 151 βουλευτές να παραμείνει απαθής, αν επιπλέον βρεθεί και προ ενός τέτοιου αποτελέσματος.

Πάντως, το ίδιο στέλεχος εξέφραζε την πεποίθηση ότι:

– Όλοι αυτοί που έβγαζαν διαφορές 5 και 6 μονάδων θα βρεθούν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι!

Παράλληλα εκτιμούσε ότι «απ’ αυτές τις διαφορές των 5-6 μονάδων θα ενεργοποιηθεί το φιλότιμο του Νεοδημοκράτη, ο οποίος έτσι θα πάει στην κάλπη και θα δώσει την απάντησή του»!

Για… ποιους η καμπάνα;

Όλες οι εκτιμήσεις της τελευταίας στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα δύο κόμματα που βασικά θα επηρεαστούν, τα δύο κόμματα για τα οποία κυρίως… χτυπά η καμπάνα, είναι η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά την ύστατη ώρα (και δεν φαίνεται να αλλάζει), αυτά τα δύο κόμματα φαίνεται ότι θα πληγούν κυρίως και θα εισπράξουν ηχηρά μηνύματα, οπότε και θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και διεργασίες (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).

Βεβαίως οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα είναι που εν πολλοίς θα καθορίσουν και τις ευρύτερες εξελίξεις. Και θα καθοριστούν απ’ τους εξής παράγοντες:

1. Το εύρος της υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφοράς, αφού η πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αμφισβητείται πλέον.

2. Το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού, αφού διαφορετικό θα είναι το κλίμα αν αυτό το ποσοστό είναι κάτω από 70%. Στο σημείο αυτό οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Οι περισσότερες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 68%. Αλλά υπάρχουν και προβλέψεις για υπέρβαση του ορίου του 70%…

3. Το ποσοστό καθενός απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι άλλο να κυμανθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ γύρω στο 35%, δηλαδή μακράν της αυτοδυναμίας, και άλλο να την προσεγγίσει, πλησιάζοντας το 38%.

4. Η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων και ειδικά της ΝΔ, που μέχρι και την ύστατη ώρα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα αποσυσπείρωσης.

5. Η αποχή και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Ευρωβουλής. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αυτό το ποσοστό αναμένεται να είναι υψηλό, ενώ μεγάλη αναμενόταν και η αποχή.

Το… ασανσέρ της διαφοράς!

Όλοι συνομολογούν πως αν η διαφορά είναι πάνω από 3 μονάδες και μάλιστα αν είναι πάνω από 4, τότε η ΝΔ θα αντιμετωπίσει εσωκομματικούς τριγμούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω των ατυχέστατων χειρισμών της στο ζήτημα της απόδρασης του Χρ. Καραβέλα, για τους οποίους χειρισμούς δέχεται σφοδρότατη κριτική όχι μόνο απ’ την αντιπολίτευση αλλά και απ’ το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ. Κι αν λόγω προεκλογικής περιόδου η σφοδρότατη εσωκομματική κριτική δεν δημοσιοποιήθηκε, από απόψε αναμένεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η Ντόρα θα βρεθεί στο επίκεντρο δηλητηριωδών «φίλιων» πυρών.

Αν, επαναλαμβάνουμε, η διαφορά ξεπεράσει τις 4 μονάδες (κάτι που καθόλου δεν αποκλείεται…), η ευθύνη θα επιρριφθεί στην υπουργό Εξωτερικών.

Και εν πολλοίς δικαιολογημένα.

Διότι μεταξύ της Παρασκευής 29 Μάη και του Σαββάτου 6 Ιούνη η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά έγινα… ασανσέρ, με κεντρικό στοιχείο την απόδραση Καραβέλα.

Πράγματι, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η διαφορά είχε συρρικνωθεί μέχρι και κοντά στο 2% (!), λόγω βασικά της πετυχημένης έως τότε καμπάνιας της ΝΔ και κυρίως της ενεργοποίησης του Κώστα Καραμανλή, ενώ αντίθετα τόσο η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ όσο και η παρουσία του Γ. Παπανδρέου ήσαν «χλωμές» και ατυχέστατες.

Ενώ λοιπόν τα πράγματα πήγαιναν καλά για το κυβερνών κόμμα, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ είχε σταθερή άνοδο, και η διαφορά έπεφτε, αίφνης απ’ την περασμένη Δευτέρα και κυρίως απ’ την Τρίτη άρχισαν αυτές οι τάσεις να αντιστρέφονται και η διαφορά να παίρνει ξανά την ανηφόρα, με κερδισμένους το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΛΑΟΣ.

Και αυτή η τάση συνεχιζόταν μέχρι και προχθές, Παρασκευή. Και μάλιστα χωρίς αυτό να οφείλεται σε καμιά περίπτωση στην καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, που συνέχιζε να είναι ατυχέστατη και να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο (π.χ. γκρίζα σποτ κατά Καραμανλή, ατυχείς συνεντεύξεις του Γιώργου κ.λπ.).

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, καθώς και οι έγκυροι αναλυτές εταιρειών δημοσκοπήσεων, συμφωνούν και αποδίδουν αυτή την αντιστροφή κλίματος στα εξής:

• Στην απόδραση Καραβέλα σε άμεση συνάρτηση με τους ατυχείς (αν όχι κάτι άλλο…) χειρισμούς του ΥΠΕΞ.

• Στην αδυναμία της Ντόρας Μπακογιάννη, στις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που έδωσε, να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. Για να μην πούμε ότι τα έκανε χειρότερα!

• Στη συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε η σύλληψη των παιδιών του Χρ. Καραβέλα και πέρασε στον κόσμο σαν μια «εκδικητική» πράξη. Αυτή δηλαδή η εικόνα του «παιδομαζώματος» πέρασε και δημιούργησε αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, πολύ περισσότερο που τη σιγοντάρισαν έντεχνα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», τα πληρωμένα μπλογκ κ.λπ…

• Στην πόλωση που επέλεξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που εκτιμάται ότι απομάκρυνε τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και τους αναποφάσιστους. Αυτοί μπορεί να μην πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, που επίσης είχε επιλέξει την πόλωση, αλλά απομακρύνθηκαν και απ’ τη ΝΔ, προς τους αναποφάσιστους κυρίως και την αποχή…

• Όλα τα παραπάνω είχαν το απίστευτο (;) αποτέλεσμα, το μέγα σκάνδαλο της Siemens από κυρίως πράσινο σκάνδαλο, να γίνει τελικά μπούμερανγκ για τη ΝΔ, που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ανεπαρκέστατη έως και παντελώς ανίκανη στον χειρισμό κρίσεων!

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής και σε συνάρτηση με τα παραπάνω, η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής:

• Η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά κυμαινόταν σταθερά πάνω απ’ τις 4 μονάδες, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται γύρω στο 36% και τη ΝΔ στο 31 – 32%. Πάντως χθες οι μετρήσεις κατέγραφαν μια μείωση της διαφοράς, οφειλόμενη σε αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ.

• Το ΚΚΕ σταθερά στην τρίτη θέση, με ποσοστά πέριξ του 8%.

• Ο ΛΑΟΣ σε ανοδική τάση (λόγω της αποσυσπείρωσης της ΝΔ) κινούνταν γύρω στο 6,5%.

• Οι Οικολόγοι, σε σταθερά καθοδική τροχιά, γύρω στο 5,5 – 6%.

Στο κόκκινο ο ΣΥΡΙΖΑ!

• Μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον έχει πέσει γύρω στο 5%, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις δεν απέκλειαν να πέσει ακόμα και κάτω απ’ το 5%! Μάλιστα μια δημοσκόπηση κατέγραφε ποσοστό οριακά πάνω από 3%!

• Γύρω στο 1% συγκέντρωναν οι Παπαθεμελής – Ζουράρις, η «Δράση» του Μάνου, ακόμα και οι «Κυνηγοί» και οι Οικολόγοι του Βεργή.

Υπήρχε πάντως μια σοβαρή παράμετρος, που ενδεχομένως να αποβεί καθοριστική για το εύρος της διαφοράς:

• Ένας «σκληρός πυρήνας» 2,5% περίπου ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2007 επέμενε έως και την τελευταία στιγμή να αρνείται να δηλώσει τι θα κάνει τελικά.

ΑΝ η ΝΔ πετύχει να συσπειρώσει, αν όχι όλους, έστω τους περισσότερους απ’ αυτούς, τότε η διαφορά μπορεί να πέσει ακόμα και γύρω στο 3%. Διαφορετικά θα είναι σίγουρα πάνω απ’ το 4%, με ο,τι αυτό σημαίνει για τις από δω και πέρα εξελίξεις…


Σχολιάστε εδώ