Βρώμικο παιχνίδι Ντάουνερ σε βάρος των Ελληνοκυπρίων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης κατήγγειλε ότι ο κ. Ντάουνερ οργανώνει συγκεντρώσεις με ελληνοκύπριους επιχειρηματίες, πολιτικούς και άλλους παράγοντες, τους οποίους παροτρύνει να αποδεχθούν τις τουρκικές εγγυήσεις και να υποστηρίξουν τη λύση που θα έρθει, η οποία θα είναι στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

Αποδοχή εγγυήσεων

Ο κ. Ντάουνερ τονίζει στους Ελληνοκυπρίους ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να συγκεντρωθεί μια πλειοψηφία της τάξης του 53% υπέρ της λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν και ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να χωνέψουν ότι οι τουρκικές εγγυήσεις θα παραμείνουν. Το εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ο ότι ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε «αηδίες» όσα γράφουν οι δύο μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες της Κύπρου, ο «Φιλελεύθερος» και η «Σημερινή», καθώς και τα δυο μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια, «Σίγμα» και «Αντέννα». Η «Σημερινή» και ο «Φιλελεύθερος» επιτίθενται με την αρθρογραφία τους στον κ. Ντάουνερ, ο οποίος φέρεται ότι ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο εταιρείας συλλογής πληροφοριών, η οποία συστάθηκε από πρώην πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών!

Με τους πράκτορες

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποχώρησή του από το αυστραλιανό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάουνερ άρχισε πέρσι συνεργασία με την εταιρεία λόμπι Bespoke Approach. Τον Μάιο του 2008 διορίστηκε στη βρετανική εταιρεία συλλογής πληροφοριών Hakluyt & Co. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1995 από δύο πρώην αξιωματούχους της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας ΜΙ6, Κρίστοφερ Τζέιμς και Μάικ Ρέινολντς. Η Hakluyt & Co στελεχώνεται από τους περισσότερους πρώην πράκτορες της ΜΙ6, που βρίσκονται σήμερα εκτός της ΜΙ6. Στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετείχαν κατά καιρούς ο Χένρι Κίσινγκερ, οι πρώην πρόεδροι της HSBC, της Shell, της ΒΡ, της Ford, η βαρόνη Σμιθ, χήρα του πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας, οι πρώην CEO των Βρετανικών Αερογραμμών και της Vodafone, και ο CEO της Ρολς Ρόις.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο βοηθός γενικός διευθυντής της Hakluyt & Co. Ρούπερτ Χάξτερ δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», ότι επιδιώχθηκε η εργοδότηση του Ντάουνερ, επειδή είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, που θα μπορούσε να βοηθήσει το ΔΣ της Hakluyt να «ανοίξει πόρτες σε πελάτες». «Λειτουργούμε», πρόσθεσε, «για να προμηθεύουμε τον κόσμο με πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να τις πάρουν από αλλού».

Οι ελληνόφωνοι του Χρίστου

Ο κ. Ντάουνερ δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είναι στο προεδρείο της εν λόγω εταιρείας.

Όμως, ως προς τις εις βάρος του κατηγορίες ισχυρίζεται ότι γίνονται στο πλαίσιο των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και διέψευσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Είναι αλήθεια και κάτι άλλο: Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις που οργάνωσε ο κ. Ντάουνερ, μάς είπαν ότι όντως ο αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εργάζεται για την προώθηση των τουρκικών θέσεων και για λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Μάλιστα, πριν από ενάμιση περίπου μήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Λεμεσό.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Χρίστου. Ο κ. Χρίστου ήταν πρώην υπουργός Εσωτερικών, στενός συνεργάτης του Προέδρου Χριστόφια. Είναι ο πολιτικός στον οποίο αναφέρεται ο πρέσβης Ζαχαράκις στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του και ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, όταν ο κ. Ζαχαράκις υπηρετούσε ως πρέσβης στην Κύπρο, του είπε ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες, αλλά ελληνόφωνοι!

Εν πάση περιπτώσει, στην εν λόγω συγκέντρωση της Λεμεσού είχαν προσκληθεί πρώην δήμαρχοι, δικηγόροι επιχειρηματίες και άλλοι. Στη συγκέντρωση ο κ. Ντάουνερ υποστήριζε ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι τουρκικές εγγυήσεις και ότι πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να εργαστούν για να περάσει μια τροποποιημένη μορφή του Σχεδίου Ανάν, που θα φέρει, όπως λέγεται, το όνομα των Χριστόφια – Ταλάτ.

Σχέδιο Ντάουνερ

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» σε φύλλο της την περασμένη Τρίτη ανάφερε ότι το σχέδιο λύσης, που θα προταθεί, θα έχει εμπνευστή τον κ. Ντάουνερ, ο οποίος, ήδη, συνεργάζεται με Βρετανούς και άλλους εμπειρογνώμονες για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο μερών και με τον τρόπο αυτό να προωθηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών μια σιωπηρή επιδιαιτησία.

Ο ίδιος ο αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ διέψευσε ότι έχει στα σκαριά σχέδιο λύσης, ενώ από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Ντάουνερ, τόνισε ότι πρέπει «να κάνουμε φίλους και όχι εχθρούς» και ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες Συλλούρη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί ότι είναι λεπτό αυτό το ζήτημα και εάν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Ντάουνερ ευσταθούν ξέρει, όπως είπε, πώς θα ενεργήσει: Ορθά κοφτά! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρης, υποστήριξε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα θέσει το θέμα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ