Αρνήθηκε ο Ζορμπάς να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του Καραβέλα!

Αφορά οικονομικού χαρακτήρα δραστηριότητες, κατά το πρόσφατο παρελθόν του Χρ. Καραβέλα, αν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο κ. Ζορμπάς είχε κινηθεί άμεσα και δυναμικά θα είχε αποκαλύψει σημαντικές πτυχές του σκανδάλου της Ζήμενς, θα είχε μπλοκάρει τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό και, πιθανότατα, θα είχε αποτρέψει τη φυγή του στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2008, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έστειλε στον κ. Ζορμπά έγγραφο με τη μορφή του επείγοντος, όπου τον ενημέρωνε για «περίεργες κινήσεις» στον λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα.

Παράλληλα, του ζητούσε οδηγίες για το αν πρέπει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συναλλαγή ή όχι και αν ήταν στις προθέσεις της Αρχής να ελέγξει την προέλευση των χρημάτων που υπήρχαν στον λογαριασμό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο πρώτο έγγραφο ο κ. Ζορμπάς δεν απάντησε, γεγονός που υποχρέωσε τη διοίκηση της τράπεζας να στείλει και δεύτερο, την επόμενη ημέρα, με την επισήμανση ότι αν μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα ο κ. Ζορμπάς δεν είχε δώσει οδηγίες, η Τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να εκτελέσει τη συναλλαγή. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν θεώρησε σκόπιμο να προβεί στους σχετικούς ελέγχους, όχι μόνο δεν έδωσε οδηγίες, αλλά σε επιστολή του καυτηρίαζε τις κινήσεις της διοίκησης, σε σημείο να την εγκαλεί ότι τον απασχολούσε με θέματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά του!..

Επικαλείται, μάλιστα, ως δικαιολογία για την… αδράνειά του, το γεγονός ότι με την υπόθεση ασχολούνταν η Δικαιοσύνη. Απίστευτο, αλλά αληθινό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στο απαντητικό έγγραφό του ο κ. Ζορμπάς (με ημερομηνία 21/5/08) ότι «εφόσον στην, απασχολούσα την τράπεζα, υπόθεση έχει επιληφθεί αρμοδίως και ενεργεί προδικαστική έρευνα εισαγγελεύς, εφόσον δε έχει ζητήσει πληροφορίες από τράπεζες περί κινήσεως λογαριασμών υπόπτων, επιβάλλεται όπως απευθυνθεί η τράπεζά σας προς παροχή οιωνδήποτε διευκρινίσεων προς αυτόν».

Με λίγα λόγια τους έλεγε ότι κακώς του…χαλούν την ησυχία του. Στη συνέχεια ο τότε επικεφαλής της Αρχής είναι ακόμη πιο… προκλητικός. Επικρίνει τη διοίκηση της τράπεζας ότι επιχειρεί να μεταθέσει σε εκείνον τις ευθύνες!.. «Είναι ανεπίτρεπτο» αναφέρει «να επιχειρείται δίκην τελεσιγράφου, η μετάθεση της ευθύνης του απασχολούντος την τράπεζα προβλήματος επί συγκεκριμένης συναλλαγής στην Εθνική Αρχή και μάλιστα υπό το αδόκιμο σχήμα αιτήματος “παροχής άμεσων οδηγιών και εντολών”».

Ύστερα από αυτήν την απάντηση του κ. Ζορμπά, προφανώς η τράπεζα προχώρησε στη συναλλαγή, ο Χρ. Καραβέλας πήρε τα χρήματα και χάθηκε η ευκαιρία αυτά να δεσμευτούν και να ξεκινήσει ο έλεγχος των οικονομικών του. Γεγονός που θα έφερνε στο φως περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία από το σκάνδαλο της Ζήμενς.

Η σημερινή αποκάλυψη εκθέτει τον κ. Ζορμπά και είναι απορίας άξιον αν κατόπιν αυτού θα παρεμβαίνει κάθε τόσο δημόσια σε ρόλο τιμητή των πάντων, υπαινισσόμενος ότι ήταν η κυβέρνηση που τον εμπόδισε να ελέγξει το «μαύρο χρήμα» που διακινείται στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ