«Ένεση» 4 δισ. ευρώ απαιτούν μέχρι το τέλος του χρόνου τα Ταμεία
Επίσης:
• Οι διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων μελετούν το θέμα της κάλυψης των δαπανών εξετάσεων που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση (συναρμόδια είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Απασχόλησης, Υγείας) δεν εκδώσει αμέσως Προεδρικό Διάταγμα που να περιλάβει σειρά εξετάσεων στο κρατικό τιμολόγιο, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποχρεωθούν να διακόψουν την πληρωμή τους, οπότε το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ήδη βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ. Θα επιβαρυνθούν δηλαδή οικονομικά για μια σειρά εξετάσεων. Ήδη:
Το Γενικό Λογιστήριο απέστειλε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσες εξετάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο δεν μπορεί να καλύπτονται οικονομικά. Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση μη έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που θα περιλαμβάνει σειρά εξετάσεων (κυρίως με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία) θα «εξοικονομούνται» περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η εξαίρεση σειράς εξετάσεων εντάσσεται προφανώς σε «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που διερευνούν τα αρμόδια υπουργεία, σε συνδυασμό με την επιβολή ενός είδους «πλαφόν» στον αριθμό των εξετάσεων, καθώς και στον περιορισμό των φαρμάκων που θα καλύπτονται ασφαλιστικά.
Εκτός από τον περιορισμό των παροχών στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αναπηρικών συντάξεων για περιορισμό της σπατάλης, σε περιπτώσεις «μαϊμού» αναπηρίας. Σημειώνεται ότι το φαινόμενο έχει ήδη περιοριστεί σημαντικά (στο 11% όταν ο αποδεκτός μέσος όρος κυμαίνεται στο 5%).
Για το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης που απαιτείται για ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΟΠΑΔ και ΟΓΑ είναι ήδη ενήμεροι οι αρμόδιοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί άσχημα», όπως διαπιστώνεται. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής στοιχεία:
• Η απόκλιση των εσόδων μόνο στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αγγίζει μηνιαίως τα 90-100 εκατ. ευρώ.
• Η απόκλιση των δαπανών στους ίδιους ασφαλιστικούς οργανισμούς «ακουμπά» το ποσόν των 80-90 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Υπολογίζεται ότι οι «απώλειες» αυτές ανέρχονται ετησίως στα 2,4 δισ. ευρώ!
Η οικονομική ασφυξία των μεγάλων Ταμείων τροφοδοτεί σενάρια, μεταξύ των οποίων και ο δανεισμός τους. Όμως οι διοικητές εμφανίζονται διστακτικοί και προβληματισμένοι, απέναντι στην προοπτική να ανοίξουν έναν νέο κύκλο δανεισμού, που ως τακτική σταμάτησε εδώ και περίπου 10 χρόνια, αφού αποδείχθηκε πως επιβαρύνει τις νέες γενιές ασφαλισμένων.
Και ενώ η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις της για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, η υπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον ιδιωτικό τομέα έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση του
ν. 3655/08».
Αρχές της βδομάδας η υπουργός είχε συνάντηση με τους περισσότερους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, από τους οποίους ζήτησε να επισπεύσουν τις ενοποιήσεις σε επίπεδο λειτουργικό και οικονομικό. Πολλές, όπως φαίνεται, οι εκκρεμότητες: Ισολογισμοί Ταμείων δεν έχουν κλείσει, η ενοποίηση του προσωπικού του οργανισμού «πάσχει βαρέως», ο διαχωρισμός εισφορών μεταξύ των Ταμείων καρκινοβατεί, η διαχείριση του προσωπικού εκκρεμεί, με αποτέλεσμα δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.
«Δυστυχώς δικαιωθήκαμε», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων κ. Γ. Κουτρουμάνης και Θ. Τσιακανίκας που υπογραμμίζουν:
– «Λέμε ότι η κατάργηση των περίπου 6.500 κενών οργανικών θέσεων προσωπικού στα Ταμεία σε συνδυασμό με τις νέες ανάγκες για τη δημιουργία επιτελικών υπηρεσιών στους ενοποιημένους φορείς οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
– Λέμε ότι παρά τις προσπάθειές μας με τον νέο νόμο η γραφειοκρατία ενισχύεται, οι παροχές υποβαθμίζονται, τα έσοδα σε πολλά Ταμεία θα μειώνονται.
– Λέμε ότι σε μία περίοδο που τα Ταμεία υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, όχι μόνο της χρηματιστηριακής αλλά και της πραγματικής οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με προβληματικές ενοποιήσεις.
– Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επανασχεδιασμό με τις αναγκαίες τροποποιήσεις του νόμου ύστερα και από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς».