XΡΗΜΑτιστήριο
> Καταλύτη επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο των τραπεζών αναμένεται να αποτελέσει η πορεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς θετική έκβασή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαγορές, είτε προς την πλευρά της Attica είτε προς FBB, προς Probank είτε προς κάποια άλλη.
> Σταθεροποιητικά κινήθηκε η αγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας. Οι ανησυχίες που επικράτησαν στην αμερικανική οικονομία από την αξιολόγηση της Moodys, τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Sears, η αποσταθεροποίηση που προκάλεσαν οι απώλειες της British Airways και οι αργίες σε Λονδίνο – Wall, επηρέασαν την Σοφοκλέους που κινήθηκε νευρικά με επιλεκτικές τοποθετήσεις στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.278,78 μονάδες, με πτώση 0,06% και περιορισμένο τζίρο στα 163,73 εκατ. ευρώ. Σε απώλειες 1,04% οδηγήθηκε ο δείκτης των τραπεζών, απορροφώντας το 55% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ αντίθετα με κέρδη 1,73% και 3,33% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τους FTSE40 και FTSE80 αντίστοιχα. Την επομένη, παρά τα μεικτά πρόσημα που χαρακτήρισαν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo, οι ευγενείς προσπάθειες των μικρομεσαίων χαρτιών δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα βαριά χαρτιά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.234,81 μονάδες, με πτώση της τάξης του 1,93%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,02%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 2,12%, ο FTSE ASE 80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 1,23%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 1,97%. Την επομένη η ισχυρή άνοδος που κατέγραψαν οι αμερικάνικοι δείκτες, εξαιτίας των θετικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τα κέρδη που σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της ελπίδας των επενδυτών ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει, και η μαζική άνοδος του συνόλου σχεδόν των μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ, επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.294,82 μονάδες, με άνοδο 2,69% και συνολική αξία συναλλαγών στα 208 εκατομμύρια ευρώ. Από τις μετοχές του 20άρη σημαντικά κέρδη για Alpha, ΑΤΕ, Eurobank, Τιτάνα, αξιοσημείωτα για ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ενώ μόνο μία μετοχή, αυτή του ΟΠΑΠ, έκλεισε στο κόκκινο. Την επομένη τα αρνητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η FDIC για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τα κακά μαντάτα για την GM, δεν μπόρεσαν να υπερκεράσουν τις θετικές προσδοκίες των εγχώριων επενδυτών για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων, γυρίζοντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών από απώλειες 1,6% σε κέρδη 0,62% στις 2.309,08 μονάδες και τζίρο πέριξ των 215 εκατομμυρίων ευρώ.
> Βρε, κάτι συμπτώσεις απόψεων στους φόρους κατανάλωσης, το πάγωμα των μισθών και τις περικοπές των συντάξεων! Ούτε συνεννοημένη να ήταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας με την αντίστοιχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα επικείμενα μέτρα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, με τον ρόλο του κακού να ανήκει στο δεύτερο και του καλού στην πρώτη.
> Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων των εταιρειών του κλάδου; Αν δεν κάνουμε λάθος, σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο και αφορούσε κυρίως τους «μεγάλους» κατασκευαστικούς ομίλους. Και όλα αυτά ενώ, αφενός, οι εκπτώσεις που προσφέρονται επί των αρχικών προϋπολογισμών των έργων και, αφετέρου, η έλλειψη νέων, έχει οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση του αντικειμένου.
> Τι και αν το τελευταίο δίμηνο έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός των αποτιμήσεων των τραπεζικών τίτλων στο ΧΑ, τι και αν την ίδια χρονική περίοδο οι αναλυτές έχουν κόψει τις προβλέψεις τους για τα μεγέθη του κλάδου, τι και αν οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας τους κινούνται πλέον σε υψηλά επίπεδα, το ράλι το ΓΔ καλά κρατεί, καθώς ο ανοδικός κύκλος συμπίπτει με τη βελτίωση των βραχυχρόνιων δεικτών οικονομικής συγκυρίας, η κατάσταση στις πιστωτικές αγορές έχει εξομαλυνθεί, ενώ τα spreads έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
> Μετά την κατάρρευση στις τιμές των μετάλλων και τη ραγδαία μείωση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές, εξελίξεις που επηρέασαν την παραγωγή και τις πωλήσεις των τελικών προϊόντων, οι ζημίες και η μείωση του κύκλου εργασιών του ομίλου Βιοχάλκο «μοιράστηκε» στις θυγατρικές του.
> Επιδοτήσεις ακόμη και σε ζημιογόνες επιχειρήσεις! Εξαιτίας των δημοσκοπικών ευρημάτων άνοιξε πρός πάσα κατεύθυνση η ροή της χρηματοδότησης των παραγωγικών κλάδων, με τα τρέχοντα προγράμματα να απευθύνονται πλέον και σε εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο» μέχρι και 3 έτη.
> Προσωρινά και όχι μόνιμου χαρακτήρα! Βαθιά ανάσα από την πτώση του ευρωεπιτοκίου παίρνει η πλειονότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς λασκάρει η θηλιά της εξυπηρέτησης υψηλού δανεισμού, σε μια περίοδο υποχώρησης των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους τους. Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο, τα σημερινά χαμηλά επιτόκια, η άφθονη ρευστότητα και η δημοσιονομική χαλάρωση δεν μπορούν να διατηρηθούν εσαεί.
> Από 40 έως και 60 εκατ. ευρώ το τελικό τίμημα! Η αρμόδια γενική διεύθυνση της τράπεζας και όχι η υπό στελέχωση θυγατρική εταιρεία ακίνητης περιουσίας της θα αξιολογήσει τις προσφορές του διαγωνισμού της Εθνικής για τα κεντρικά της γραφεία στη Σόφια.
> Στο κόκκινο η ελληνική ακτοπλοΐα! Ζημίες ύψους 14,81 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα έπειτα από φόρους της Attica Group, κατά το α΄ τρίμηνο του 2009, στις οποίες περιλαμβάνονται και μη επαναλαμβανόμενες ποσού 4,38 εκατ. ευρώ από χρηματοοικονομικά παράγωγα ασφάλισης κινδύνου για το πετρέλαιο.
> Τι κι αν το ισοζύγιο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βασικών μετόχων, που κατέχουν καίρια πόστα στις εισηγμένες εταιρείες τους, γέρνει σαφώς υπέρ των αγοραστών; Ο κ. Κολλίντζας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, προχώρησε σε πώληση 21.000 ονομαστικών τεμαχίων της τράπεζάς του, αξίας 54.400 ευρώ. Γιατί άραγε;
> Παρατηρητές των αποφάσεων που λαμβάνονται στο εξωτερικό! Η έξοδος από τη Σοφοκλέους των ελληνικών εταιρειών που αποτελούν θυγατρικές ξένων πολυεθνικών συνεχίζεται, ενώ αυξάνεται ο έλεγχος των εγχωρίων από τις αλλοδαπές εταιρείες, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας προτεκτοράτο τους.
> Για να δούμε αν και κατά πόσο θα δουλέψουν τελικά οι ασφαλιστικές δικλίδες που έθεσαν οι χρηματιστηριακές αρχές, προκειμένου να αποφύγουν φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Μετά πολύμηνη αναστολή, αίρεται η απαγόρευση διενέργειας ανοικτών πωλήσεων (short selling) που είχε επιβληθεί το περασμένο φθινόπωρο, όταν είχε ξεσπάσει το τσουνάμι της διεθνούς κρίσης.
> Τι κι αν καταγράφεται σαφής αύξηση των εσόδων; Η δυσανάλογη ενίσχυση των δαπανών δείχνει αδυναμία ελέγχου και συγκράτησης του κόστους, οδηγώντας έτσι τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις σε περιορισμό των κερδών, σε όλους σχεδόν τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
> Οι φορολογικές διαφορές του ελέγχου των χρήσεων 2003-2007, που μετά και την αφαίρεση της σχετικής πρόβλεψης επιβάρυναν εξ ολοκλήρου τον φόρο εισοδήματος του α΄ τριμήνου κατά 2,1 εκατ. ευρώ, είχαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών μετά φόρων 0,8 εκατ. ευρώ. Περί του ΟΛΠ ο λόγος.
> Κακά όσο ποτέ άλλοτε τα μαντάτα για την πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία Χαλυβδοφύλλων! Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών και λύση της εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν οι μέτοχοί της, στη διάρκεια της ετήσιας ΓΣ που έχει συγκληθεί για τις 30 Ιουνίου.
> Τα παπαγαλάκια έπιασαν δουλειά! Δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΧΑ ότι τα δύσκολα πέρασαν στην εγχώρια χρηματαγορά, έρχονται ορισμένα από τα ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών να στηρίξουν με τη σειρά τους αυτήν τη φιλοσοφική θέση.
> Απαιτείται συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης! Υπό αυτές τις συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας και ακατάσχετης σκανδαλολογίας, τα όποια επιχειρηματικά deals σε καίριους κλάδους της εγχώριας οικονομίας στα οποία εμπλέκεται το Δημόσιο, αναμένεται να μεταφερθούν για μετά τις ευρωεκλογές.
> Να και ο πρώτος εξ αναβολής ανακοινώσιμος φόρος! Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση των εισηγμένων μετοχών οι οποίες αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας.
> Δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη MIG Real Estate στο ΧΑ! Μπορεί η αγορά των Εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) να παραμένει αυτήν την περίοδο στάσιμη, σύντομα όμως αναμένονται και άλλες σημαντικές αποφάσεις από φορείς όπως οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες εταιρείες με ακίνητα.
> Να μας λείπουν τέτοιου είδους «ευχολόγια»! Μέσα στη μαυρίλα των αντεργατικών απόψεων του άκρως συντηρητικού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την παγκόσμια οικονομική κρίση, όαση αποτέλεσαν οι επισημάνσεις του για την εγρήγορση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιατί άραγε;
> Διέψευσε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς με τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στην αλλοδαπή! Μεσοβδόμαδα η Alpha Bank παραδέχτηκε την κακή πορεία των επισφαλειών στα Βαλκάνια, με τον αντίστοιχο δείκτη να κινείται πέριξ του 4%, σπεύδοντας πάντως να παρουσιάσει την κατάσταση ως διαχειρίσιμη.
> Αληθεύει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν θα συμμετάσχει στις επιδοτήσεις με δικαίωμα αύξησης προϋπολογισμού, που προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας; Είναι γεγονός ότι η αμοιβή των εμπορικών τραπεζών, για τέτοιου είδους αιτήσεις, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ εκάστη;
> Η περισσεύουν χρήματα στους Έλληνες για να τζογάρουν ή έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα τυχερά παιχνίδια! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την αύξηση των κερδών του ΟΠΑΠ, σε περίοδο μάλιστα που η χρηματοπιστωτική κρίση έχει «χτυπήσει κόκκινο»;
> Θα υπάρξει τελικά αντικατάσταση με μετρητά, των μετοχών εταιρειών του ομίλου Ασπίς που σε σημερινές αξίες φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε κάθε ενδοομιλική συμμετοχή να μην ξεπερνά το 10% και επομένως να μην αφαιρείται η αξία κτήσης της από την καθαρή θέση;
> Δεν σπάει το ολιγοπώλιο! Στα θετικά η επιτυχής ολοκλήρωση εξαγοράς της Artion ΑΕΠΕΥ από τη Solidus ΑΕΠΕΥ, στα αρνητικά ότι ακόμα και η νέα «ενοποιημένη» εταιρεία αναμένεται να κατέχει μερίδιο αγοράς μετοχών που δεν θα ξεπερνά το 1,43% και παραγώγων μόλις στο 6,5%.
> Της τελευταίας στιγμής! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την ύστατη ώρα, λίγο πριν εκπνεύσει η εκ του νόμου προθεσμία, με τις τελευταίες 2 μέρες του μήνα να είναι Σαββατοκύριακο, αποφάσισαν οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων επιχειρήσεων να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις α΄ τριμήνου.
> Κατά τα άλλα υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, έχουν κατατεθεί νόμοι και έχουν σταλεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι! Eντοκισμός των οφειλών. Μη έγκαιρη ενημέρωση του εγγυητή για την υπερημερία του οφειλέτη. Χορήγηση πιστώσεων δυσανάλογων της πιστοληπτικής ικανότητας. Τρόπος όχλησης των συναλλασσομένων από τις εισπρακτικές εταιρείες. Πλημμελής έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά τις συναλλαγές. Αναποτελεσματικότητα των συστημάτων εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών και χρεώσεις λογαριασμών χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των καταθετών. Αυτά είναι μόνον κάποια από τα παράπονα που κατατέθηκαν στον Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών το 2008.
> Τι σκοπεύουν να πράξουν BP και ΕΛΠΕ; Το ενδιαφέρον του ομίλου της Motor Oil για την ενίσχυση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά, μέσω της εξαγοράς ενός εκ των σημαντικότερων δικτύων λιανικής πώλησης καυσίμων και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, όπως αυτού της Shell Hellas, ήταν αναμενόμενο.
> Είναι και αυτό έργο της κυβέρνησης Καραμανλή! Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην έρευνα της Eurostat, καθώς το 7% των ελληνικών νοικοκυρών δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου του, ενώ το 16% πληρώνει με δυσκολία ακόμα και τους λογαριασμούς Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
> Μικρή μεν, πτώση δε! Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασε νέα επιβράδυνση τον Απρίλιο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 10,2% από 10,8% τον Μάρτιο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008.
> Η κρίση δεν φαίνεται να άγγιξε τη χρήση ΙΧ από τους έλληνες οδηγούς, έτσι μετά τη μικρή υποχώρηση προς το τέλος του 2008, η κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά, τάση που ευνοήθηκε και από τη μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών τους τελευταίους μήνες.
> Τα χειρότερα έπονται! Η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επιφέροντας περικοπές προσωπικού στο όνομα της περιστολής κόστους.