«Όχι» στην προσφυγή Ρούσσου εναντίον της NetMed…

Ζήτημα παραπλανητικών στοιχείων για τη NetMed NV, αλλά και καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της Multichoice Hellas στην αγορά της διάθεσης αναλογικών και ψηφιακών αποκωδικοποιητών έθεσε με προσφυγή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Χρήστος Ρούσσος και η εταιρεία Unitek, διανομέας αποκωδικοποιητών της Multichoice.
Η προσφυγή απορρίφθηκε από την Επιτροπή, πλην όμως ένα μέλος της, ο Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος και μειοψήφησε, θέτει ζήτημα για την ακρίβεια των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και τη μη οριοθέτηση των σχετικών αγορών.
Στο επίκεντρο η προηγούμενη απόφαση της ΕΑ, το καλοκαίρι, που ενέκρινε την απόκτηση της NetMed NV από τη Forthnet. Κι όλα αυτά ενώ η Forthnet βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενα fund για την πώληση μεριδίων της!
Ο Χρ. Ρούσσος ισχυρίστηκε πως «η εν λόγω απόφαση της ΕΑ στηρίχθηκε σε ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία αναφορικά με τη δομή της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης NetMed NV», ενώ η «δεύτερη ένσταση είναι για τη θέση που έχει η Multichoice Hellas στην αγορά των αποκωδικοποιητών».
Η επιτροπή έκρινε, κατά πλειοψηφία, ύστερα από φανερή ψηφοφορία, πως τελικά «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ανάκλησης της υπʼ αριθμ. 409/V/2008 απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού» για την απόκτηση της NetMed NV από τη Forthnet.
Ο Χ. Ιωάννου, μέλος της επιτροπής, διαφωνεί με την πλειοψηφία και μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η ελεγχόμενη συγκέντρωση αφορά την αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης και την επηρεαζόμενη (ή συμπληρωματική) αγορά των αποκωδικοποιητών αυτής και όχι την αγορά τηλεόρασης εν γένει και σε αυτήν τη βάση θα έπρεπε να κριθεί και να επανακριθεί η υπόθεση».
Δηλαδή πως η εξαγορά της NetMed NV από τη Forthnet κρίθηκε στο σύνολο της ενιαίας αγοράς τηλεόρασης και όχι στην επιμέρους, που είναι η συνδρομητική, όπου ο έλεγχος από τον όμιλο NetMed NV είναι απόλυτος.
Πιστεύει ακόμη πως η επιτροπή «όφειλε όχι μόνο να δεχθεί τα στοιχεία για την αγορά αποκωδικοποιητών εκ μέρους των αιτούντων, αλλά να τα αναζητήσει και «να λάβει απόφαση για την περαιτέρω εξέταση του γεγονότος» που «αναφέρεται στην προσπάθεια της Multichoice Hellas AE στις αρχές του 2008 να οικειοποιηθεί το δίκτυο διανομής της καταχρώμενη έτσι τη δεσπόζουσα θέση της».
…και «ναι» στην απόκτηση του Ράδιο Ζήτα, από Αττικές – Star
Πράσινο φως για την εξαγορά του ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο Ζήτα (Λάμψη FM Θεσσαλονίκης) από Αττικές Εκδόσεις και Star Investments. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, «αφενός δεν διαπιστώνεται ύπαρξη κατοχής δεσπόζουσας θέσης ούτε αποκτάται δεσπόζουσα θέση λόγω της συγκέντρωσης, ως και ανεπίτρεπτος έλεγχος στις σχετικές αγορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης» και «αφετέρου δεν προκαλεί η συγκέντρωση αυτή σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις επιμέρους σχετικές αγορές».
Από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει πως στην αγορά των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, το μερίδιο της Star Investments υπολείπεται του 35% που θέτει ως όριο ο νόμος Ρουσόπουλου (ν. 3592/2007).
Αντίστοιχα, το συνολικό μερίδιο αγοράς των Αττικών Εκδόσεων στην αγορά των περιοδικών πανελλήνιας κυκλοφορίας διαμορφώνεται σε 13,5% για το 2007, άρα υπολείπεται του 35% της νομοθεσίας.
Στη ραδιοφωνική αγορά της Αθήνας η Star Investments δραστηριοποιείται με τη Δίεση και τον Δρόμο, το συνολικό μερίδιο αγοράς των οποίων ανέρχεται σε 3,2%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των Αττικών Εκδόσεων (Athens Radio DJ, Rock) φτάνει το 3,9%.
Το μερίδιο και των δύο μεγάλων ομίλων στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόκτηση του Λάμψη FM Θεσσαλονίκης, θα ανέρχεται σε 1,7%.


Σχολιάστε εδώ