Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα

Χωρίς να μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κυριάρχησαν στην αντιπαράθεση τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, ο ισχυρισμός ότι αγνοήθηκαν δεν στέκει. Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές αυτές γίνονται μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και υπό το βάρος συσσωρευμένων προβλημάτων και αδιεξόδων στην Ελλάδα από την κυβερνητική πολιτική. Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι συνεπώς το πρώτο ζητούμενο. Δρόμος όμως συνδεδεμένος με την αλλαγή πορείας, με τη στροφή προς την προοδευτική Ευρώπη της πράσινης ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. Κι αυτό είναι που πρέπει να σηματοδοτήσουν οι κάλπες στις 7 του Ιούνη, με αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των σοσιαλιστών.

Είναι καιρός η Ευρώπη να ξεφύγει από την τροχιά του νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησε με την άνοδο των συντηρητικών σε 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Με την κρίση αποκαλύφθηκε ότι πίσω από τα ιδεολογήματα του νεοφιλεθερισμού, τα σλόγκαν της νεοσυντήρησης, την ασυδοσία της αγοράς, κρυβόταν μια σκληρή, συνειδητή πολιτική ανισοτήτων, συγκέντρωσης πλούτου και εξουσίας στα χέρια των ολίγων, πολιτική αποδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, που στέλνει τον «λογαριασμό» της φτώχειας και της ανεργίας στις στρατιές των αδύναμων.

Οι εκλογές στις 7 Ιουνίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για τη ριζική αλλαγή στην Ελλάδα. Να σημάνουν την αρχή του τέλους για το σαθρό κυβερνητικό οικοδόμημα της ΝΔ. Να δυναμώσουν το ρεύμα της αλλαγής. Αυτήν την ανάγκη εκφράζει και το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», που ουσιαστικά αναδεικνύει τη δυνατότητα της εναλλακτικής λύσης που προτείνουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή να αγοράσει πολιτικό χρόνο. Όχι άλλος χαμένος χρόνος. Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής, αλλαγή κυβέρνησης.

Στα σχεδόν έξι χρόνια που είναι κυβέρνηση ήρθαν χειρότερες μέρες για τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους. Έταξαν πολλά και πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή. «Από την απογραφή ως την παραγραφή», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τα πεπραγμένα τους! Με την απογραφή έβαλαν θηλιά στον λαιμό της χώρας, με την παραγραφή, το κλείσιμο της Βουλής, έβαλαν θηλιά στους δημοκρατικούς θεσμούς. Επέλεξαν τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Η διεθνής κρίση βρήκε την οικονομία μας θαλασσοδαρμένη από την κυβερνητική πολιτική. Παρέλαβαν τη χώρα με υψηλό κύρος και αξιοπιστία, την οικονομία σε άνοδο, θωρακισμένη με το ευρώ, και την οδήγησαν σε ανυποληψία, την οικονομία στη Β΄ κατηγορία –αδύναμος κρίκος της ΕΕ γίναμε–, το κράτος σε διάλυση. Και τώρα έχουν, για μετά τις εκλογές, νέα κρυφή ατζέντα με αντιλαϊκά μέτρα.

Κύριε Καραμανλή, δεν φταίνε ούτε οι άλλοι ούτε οι παπαγάλοι! Στραβά αρμενίζετε. Φτάνει πια!

Οι ευρωεκλογές της 7ης του Ιούνη μας αφορούν όλους. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Η Ευρώπη δεν είναι υπόθεση των άλλων, των ολίγων, μιας ελίτ. Είναι υπόθεση όλων μας, και ιδιαίτερα των νέων. Εθελοτυφλούν όσοι γυρίζουν την πλάτη. Στις εκλογές δεν έχει θέση η αποχή. Η αποχή είναι παραίτηση, είναι εκχώρηση δικαιωμάτων. Δεν έχει θέση η χαλαρή ψήφος, η ψήφος διαμαρτυρίας. Η πολιτική για την Ευρώπη δεν είναι ουδέτερη, έχει χρώμα. Μεγάλα τα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές. Το χρέος όλων μας είναι να δώσουμε το «παρών».

Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ιδιαίτερα οι νέοι, κλείνοντας τα αυτιά τους στις σειρήνες της «απουσίας», θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, θα στηρίξουν ενεργά το ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα κατέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη. Πετύχαμε πολλά για τη χώρα και τον λαό μας, για τον Ελληνισμό. Ξέρουμε την Ευρώπη, ξέρουμε να παλεύουμε για τα συμφέροντά μας. Και τώρα, κόντρα στην ηττοπάθεια της Δεξιάς, εμείς λέμε ότι μπορούμε να παλέψουμε. Και με την αλλαγή των συσχετισμών, να επιτύχουμε τη μεγάλη στροφή προς την κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.


Σχολιάστε εδώ