Φοβίζουν το ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις

Πράγματι, αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η μοναδική ίσως ευκαιρία για τον Παπανδρέου να ξεμπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ από τις συνεχείς ήττες και να το θέσει σε τροχιά νίκης στις εθνικές εκλογές. Αν κερδίσει καθαρά και με μεγάλη διαφορά τον Καραμανλή, δεν θα δεχθεί ο Παπανδρέου νέα αμφισβήτηση από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, θα δώσει τεράστια αυτοπεποίθηση στο κόμμα και τα στελέχη του, θα μπορεί να κάνει ό,τι ο ίδιος νομίζει καλύτερο χωρίς την παραμικρή γκρίνια και γενικώς δεν θα αισθάνεται όμηρος στο ίδιο του το κόμμα.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, ώστε να μπορούν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου να οδεύουν ανενόχλητα στη λεωφόρο της νίκης, θα πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από τα στελέχη του κόμματος, ώστε να μην υπάρξει αποχή από τους ψηφοφόρους στις 7 Ιουνίου. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Ήδη στην Ιπποκράτους έχουν θέσει σε λειτουργία ειδικό πρόγραμμα για να «κινηθούν» οι ψηφοφόροι. Τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ άρχισαν να μεταδίδονται, τα ισχυρά διλήμματα τίθενται (και θα τεθούν και άλλα την εβδομάδα που μας απομένει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες), ενώ και οι ανοικτές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας άρχισαν, όπως σήμερα στη Λάρισα, όπου μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, και στη συνέχεια Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των σχεδίων που κάνουν οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος: «Αν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν, όχι αναγκαστικά εμάς, αλλά να καταδικάσουν πολιτικά τον Καραμανλή, τότε δεν κινδυνεύουμε», λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου. «Αν όμως η διαφορά από τη ΝΔ δεν είναι καθαρή και μεγάλη, τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα».

Μέχρι σήμερα, πάντως, τίποτα για το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κριθεί. Άλλωστε, στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβούνται τα παιχνίδια που παίζονται με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όπως λένε με νόημα, τις έχουν καταγγείλει στο παρελθόν και δεν θα διστάσουν να το κάνουν και τώρα, αν διαπιστώσουν ότι κάτι ύποπτο γίνεται μέχρι και την προπαραμονή των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που σύμφωνα με τον νόμο θα μπορούν να δημοσιεύονται μετρήσεις μέχρι και την Παρασκευή πριν από τις εκλογές.

Αυτό ανησυχεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί μέχρι τώρα τα γκάλοπ δείχνουν να ανεβάζει η Νεοδημοκρατική παράταξη τη συσπείρωσή της και να μικραίνει η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, λένε, δεν μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δώσουν απεριόριστο αέρα στον Καραμανλή, γιατί έτσι θα πάρουν αέρα οι ψηφοφόροι του και δεν θα πάνε να ψηφίσουν, υπολογίζοντας ότι διαθέτει περίσσευμα ψήφων. Έτσι, από σήμερα και μετά, περιμένουν τα αποτελέσματα των διαφόρων εταιρειών δημοσκοπήσεων να είναι σε δυσαρμονία, όπως υποστηρίζουν, με την πραγματική αίσθηση που έχει ο κόσμος. Οι υνεργάτες του Παπανδρέου δηλώνουν έτοιμοι, αν είναι έτσι όπως τις περιμένουν, να τις αμφισβητήσουν ανοικτά. Αν όμως αποτυπώνουν την πραγματικότητα με υπεύθυνο, αξιόπιστο και σοβαρό τρόπο, αναδεικνύοντας τις πραγματικές θέσεις των ψηφοφόρων για τα δύο μεγάλα κόμματα, θα το έχουν αντιληφθεί αρκετές μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες και θα μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες κινήσεις που θα χρειάζονται (θετικές ή ουδέτερες) για να κρατήσουν τη διαφορά στο ποσοστό που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν ούτε από το πιο κακεντρεχές στέλεχος, σημειώνουν με νόημα.

Ο Παπανδρέου έχει γνώση των αποτελεσμάτων των δικών του ερευνών που γίνονται σε καθημερινή βάση, δείχνει να τις εμπιστεύεται και θεωρεί φυσιολογικό να μειωθεί η ψαλίδα προς όφελος της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα, επειδή ανεβαίνει η συσπείρωση των οπαδών της κυβερνητικής παράταξης. Αν όμως, όπως μας λένε συνεργάτες του, η παρατηρούμενη διαφορά ξεπερνά τη λεγόμενη κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει, τότε δεν θα διστάσει να πολώσει το κλίμα τις τελευταίες ημέρες, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα και να γυρίσει το κλίμα.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ αυτήν την ώρα είναι πανηγυρική και θεωρούν ότι η διαφορά μπορεί να ξεπεράσει το 3%. Υποστηρίζουν δε ότι αυτό είναι εφικτό αν κινητοποιηθούν στο σύνολό τους οι οπαδοί, οι οργανώσεις, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να δώσουν ένα μάθημα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αν δηλαδή ολόκληρο το στελεχικό δυναμικό μπορέσει να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα, τότε θα φτάσουν στη συνταγή της επιτυχίας. Άλλοι ωστόσο, στις αναλύσεις τους και έχοντας κάνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει τη διαφορά στο 2,5% έως το 2,8% και αυτό γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσει κλίμα νίκης, που να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Μέχρι τώρα αέρας νίκης στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Δεν έχει καταφέρει να δείξει ότι έχει την ασφαλή υπεροχή, ότι πείθει και ότι μπορεί να το εμπιστευτεί ο κόσμος. Και σε αυτό οφείλεται, λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι συνεχώς έρχεται και ξανάρχεται το ερώτημα: «Τα ίδια δεν κάνατε κι εσείς τόσα χρόνια;»

Γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες ο Παπανδρέου θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί εντελώς από το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος. Το έκανε μέχρι ενός σημείου στην τηλεοπτική αναμέτρηση της προηγούμενης Πέμπτης, όταν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής: «Εγώ δεσμεύομαι ότι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα μπορεί να χτυπήσει τη διαφθορά και τα σκάνδαλα». Αυτό το «ΠΑΣΟΚ του σήμερα» έβαλε σε σκέψεις πολλά στελέχη που δεν απηχούν τις απόψεις Παπανδρέου και τα οποία φοβούνται ότι αν βγει ενισχυμένος την επόμενη Κυριακή από την εκλογική διαδικασία, τότε αυτοί μπορεί να μην έχουν συμμετοχή στο κόμμα. Και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη το πρόβλημα με όλους εκείνους που σκέφτονται, αντί να πάνε στην κάλπη, να πάνε για… ψάρεμα.


Σχολιάστε εδώ