Το «ΒΑΝ» βλέπει μεγάλο σεισμό!

Οι περιοχές που θεωρούνται «επικίνδυνες» είναι εκείνες που βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από το Ξυλόκαστρο μέχρι τη Λαμία και από το Αίγιο μέχρι την Εύβοια.

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των κατοίκων των περιοχών αυτών ανησυχούν έντονα, από τη μία γιατί δεν ξέρουν το μέγεθος του σεισμού και τις ζημιές που ενδεχομένως θα προκαλέσει και από την άλλη για το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που θα υποστούν, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να πάει οποιοσδήποτε για διακοπές σε πόλη που είναι επίφοβη να βρεθεί κοντά στο επίκεντρο ισχυρού σεισμού.

Οι σεισμολόγοι της ομάδας Βαρώτσου ωστόσο επισημαίνουν ότι ναι μεν υπάρχουν οι ενδείξεις για μεγάλο σεισμό αλλά κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για συνέπειες, καθώς δεν γνωρίζουμε το εστιακό βάθος, αν είναι υποθαλάσσιος ή όχι, αν όλη η ενέργεια που συσσωρεύεται εκτονωθεί με έναν κύριο σεισμό ή αν «σπάσει» σε έναν κύριο μικρότερου μεγέθους και 2-3 ισχυρούς μετασεισμούς, οπότε δεν θα έχουμε κύριο σεισμό επικίνδυνης έντασης κ.λπ.

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επιφυλακή μία τόσο μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει και πόλεις που ζουν από τον τουρισμό και μάλιστα σε περίοδο τουριστικής αιχμής, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι ο σεισμός θα είναι καταστρεπτικός ή θα έχει συνέπειες για κάποια πόλη από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με μικρή απόκλιση η περιοχή που θα εκδηλωθεί. Δηλαδή δεν μπορεί να μπει σε «καραντίνα» το Αίγιο από τη στιγμή που η «επικίνδυνη» περιοχή φτάνει μέχρι τη Λαμία. Γιατί αν ο σεισμός γίνει στη Λαμία ούτε που θα τον… ακούσει το Αίγιο, οπότε αν έχει μπει σε «καραντίνα» θα έχει «βουλιάξει» οικονομικά, χωρίς λόγο!

Οι μηχανικοί

Οι σεισμολόγοι όμως επισημαίνουν πως οι σεισμοί, με τα μεγέθη που εμφανίζονται στη χώρα μας, δεν θα έπρεπε να μας ανησυχούν σε τέτοιο βαθμό, αν ακολουθούσαν οι πολιτικοί μηχανικοί και οι κατασκευαστές κτιρίων αυστηρά τις προδιαγραφές που θέλουν οι νόμοι. Όπως υποστηρίζουν, οι σεισμοί είτε προαναγγέλλονται είτε όχι. Αν είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα δεν πρέπει να μας… τρομάζουν. Αν όμως δεν τηρούνται… προδιαγραφές και τα κτίρια δεν αντέχουν, πώς να μη… φοβόμαστε;

Επιπλέον, όπως τονίζουν, για δικούς τους λόγους κάποιοι μηχανικοί δίνουν πιστοποιητικά καταλληλότητας σε κτίρια που είναι εμφανώς ακατάλληλα. Τα κτίρια αυτά κατοικούνται και σε περίπτωση σεισμού γίνονται… τάφοι για δεκάδες άτυχους και ανύποπτους ανθρώπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του πρώην Εφετείου Αθηνών στη Σωκράτους (το κτίριο του παλαιού ξενοδοχείου «Αμπάσαντερ»), το οποίο ενώ είχε κριθεί επικίνδυνο και γι’ αυτό άλλωστε είχε φύγει από αυτό το Εφετείο, σήμερα στεγάζει οικονομικούς μετανάστες με τις… ευλογίες της Πολιτείας! Αν γίνει σεισμός και υπάρχουν θύματα, ποιος θα φταίει;


Σχολιάστε εδώ