Τι θα ξημερώσει την επομένη των ευρωεκλογών

Είναι σίγουρο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι μια, έστω και ελάχιστη, διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (πρόβλεψη την οποία τα δημοσκοπικά δεδομένα μέχρι στιγμής δεν καταγράφουν), καθώς και μια διαφορά μεγαλύτερη από τέσσερις μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ, θα δημιουργήσουν πρόκριμα για προεκλογικά σενάρια, θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης ένθεν και ένθεν και οπωσδήποτε θα προκαλέσουν εσωτερικές διαταραχές στα δύο κόμματα.

Το στοιχείο εκείνο που είναι σχετικά νέο, τουλάχιστον δημοσκοπικά, σχετίζεται, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, με την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε την επιχειρηματολογία του, μέσω δηλώσεων ορισμένων στελεχών του (όχι όλων), στο ότι «και μία ψήφος διαφορά είναι νίκη», καθώς και στο ότι βρισκόταν δώδεκα μονάδες πίσω στις συγκριτικά πλέον άσχημες για το ΠΑΣΟΚ ευρωεκλογές, μάλλον διευκόλυνε τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και γέμισε ηττοπάθεια τους οπαδούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, πάντως, δεν προκύπτει υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά μεγαλύτερη των τριών εκατοστιαίων μονάδων, ούτε όμως και οποιαδήποτε διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι σχεδόν στην κυβέρνηση συμφωνούν ότι θα ηττηθούν στις ευρωεκλογές, θεωρούν ωστόσο πως αποτέλεσμα μικρότερο των τριών εκατοστιαίων μονάδων θα είναι όχι απλώς διαχειρίσιμο, αλλά και θα δημιουργήσει, υπό τις συνθήκες στις οποίες διεξήχθη ο εκλογικός αγώνας και μέσα στο γενικότερο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό, προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ και όχι στην κυβερνητική παράταξη. Δεν είναι δυνατόν σε μια μίζερη οικονομική κατάσταση, με σκάνδαλα και αποφάσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω, να μην μπορεί να επιβληθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό μεγαλύτερο των τριών εκατοστιαίων μονάδων, που αποτελεί και το όριο εισόδου ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως φαίνεται πως γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ποσοστό δεν θα αποτελέσει πρόκριμα για βουλευτικές εκλογές, ωστόσο πιστεύουν ότι τα πράγματα για την κυβέρνηση θα δυσκολέψουν τον χειμώνα, εκεί γύρω στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αναταράξεις και σκεπτικισμός για το κατά πόσο μπορεί να καταρτισθεί ένας προϋπολογισμός, που κατά βάση και πάλι θα είναι πλασματικός, κατʼ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Νέα Δημοκρατία αντιθέτως, σύμφωνα με τελευταίες αναλύσεις που έγιναν στο Μαξίμου, θεωρούν ότι το κλίμα περί τα τέλη του έτους θα αντιστραφεί, καθώς συγχρόνως θα έρχονται ελπιδοφόρα μηνύματα από τον ευρωπαϊκό χώρο για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών. Κάτι τέτοιο θα σημάνει, όπως λένε, και την απαρχή της αντεπίθεσης της Νέας Δημοκρατίας με ορίζοντα την προεδρική εκλογή. Παρότι όμως αρκετοί πλέον διαβλέπουν ότι η προεδρική εκλογή θα αποτελέσει πρόκριμα για περαιτέρω εξελίξεις, στο ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι –και είναι ως συνήθως ο ηγετικός πυρήνας– διαφωνούν επιμένοντας πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμφωνήσει με τον κ. Κάρολο Παπούλια για δεύτερη θητεία.

Το νέο, το απόλυτα νέο, που βγαίνει από τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί τελευταία στο Μαξίμου, είναι πως τίποτε δεν αποκλείει, μέσα στον γενικότερο προβληματισμό, στην περίπτωση που η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερη από τρεις εκατοστιαίες μονάδες, να υπάρξουν πριν από την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ναι, ορισμένοι θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, απόλυτα εξισορροπητικός όσον αφορά τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί, ένας ανασχηματισμός με σχήμα που θα βαδίσει στις επόμενες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ