Τι γύρευε πλοίο της αμερικανικής Ακτοφυλακής στη Σαντορίνη;

Σε ερώτησή μας ο λιμενάρχης Θήρας μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου του ΥΕΝ, το οποίο μας πληροφόρησε ότι η παρουσία του αμερικανικού πλοίου στη Σαντορίνη ήταν εθιμοτυπική.

Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε την άποψη αυτή, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που προκαλούν εύλογα ερωτήματα, όπως:

• Τα σκάφη της αμερικανικής Ακτοφυλακής συνήθως κινούνται ανοικτά των παραλίων των ΗΠΑ, αλλά ενίοτε και στα διεθνή ύδατα στον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ΗΠΑ για να υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους ανά τον κόσμο έχουν τα πολεμικά τους πλοία και ειδικά στη Μεσόγειο έχουν τον 6ο Στόλο. Σκάφη της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε μακρινές θάλασσες, γι’ αυτό και η παρουσία του συγκεκριμένου στο Αιγαίο θεωρείται τουλάχιστον περίεργη. Εθιμοτυπικά δικαιολογείται να καταπλεύσει στην Ελλάδα ένα πολεμικό σκάφος που ταξιδεύει στη Μεσόγειο, που κατευθύνεται στα Δαρδανέλια ή έχει βάλει ρότα για τον Περσικό μέσω Σουέζ. Ένα σκάφος της αμερικανικής Ακτοφυλακής δεν έχει λόγο να βρίσκεται στο Αιγαίο και δεν θυμόμαστε να έχει έρθει ποτέ.

• Αν υποθέσουμε ότι όντως το πλοίο είχε έρθει για εθιμοτυπική επίσκεψη, γιατί προτίμησε τη Σαντορίνη, που δεν διαθέτει ασφαλές αγκυροβόλιο, και δεν πήγε σε κάποιο άλλο νησί με μεγαλύτερες δυνατότητες υποδοχής;

• Μήπως οι ιθύνοντες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας έστειλαν το πλοίο στη Σαντορίνη επειδή αυτήν την εποχή την προσεγγίζουν πολλά κρουαζιερόπλοια με αμερικανούς τουρίστες και θέλουν να τους παρέχουν επιπλέον προστασία σε ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια; Αν συμβαίνει βέβαια κάτι τέτοιο, δεν θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ… υπερήφανοι όσοι επέτρεψαν σε αμερικανικό πλοίο να… καπελώσει τις δικές μας αρχές ασφάλειας, δηλαδή να μας συμπεριφερθεί σαν σε προτεκτοράτο!

Επειδή πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και επειδή αυτό το «έργο» με τους Αμερικανούς το έχουμε… ξαναδεί, η επίσημη θέση του ΥΕΝ περί εθιμοτυπικής επίσκεψης μας φαίνεται «λίγη».

Γι’ αυτό το ΥΕΝ θα πρέπει αμέσως να δώσει μια πιο πειστική απάντηση. Αλλά και αν επιμένει σ’ αυτήν τη θέση, ας μας πει πότε υπέβαλε αίτημα για ελλιμενισμό του στη χώρα μας το αμερικανικό σκάφος και για ποιους λόγους. Όπως επίσης και τι δουλειά έχει να… περάσει από το Αιγαίο πλοίο της US Coast Guard. Μήπως οι ΗΠΑ θεωρούν… «δικά» τους παράλια τα ελληνικά; Αυτό μας έλειπε…


Σχολιάστε εδώ